Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Schoonmaakmachines zijn cruciaal voor verduurzaming

De term duurzaam roept vaak de associatie op met de natuur. Als we denken aan duurzaamheid, denken we al snel aan groene planten en natuurlijke materialen zoals hout en bamboe. Duurzaamheid wordt misschien niet direct gelinkt aan machines. Toch spelen schoonmaakmachines een cruciale rol in de verduurzaming van de schoonmaaksector en de gehele maatschappij. Volg Service Management op LinkedIn:

Mechanische schoonmaaksystemen, oftewel schoonmaakmachines, leveren een waardevolle bijdrage aan onze (openbare) hygiëne. Ze zijn niet meer weg te denken uit de huidige samenleving, maar wat maakt nou dat deze maakmachines zo’n positieve invloed hebben op duurzaamheid?

>> Lees ook: Hoe kan schoonmaak bijdragen aan duurzaamheidsdoelen?

Bijdrage aan goede hygiëne

Allereerst omdat ze bijdragen aan een goede hygiëne. Dit vergroot het welzijn van de burger. Een belangrijk onderdeel van de 17 duurzaamheidsdoelen die de Verenigde Naties in 2015 hebben opgesteld.

Meer resultaat in minder tijd

Daarnaast bereiken machines meer resultaat in minder tijd. Dat komt omdat je tijdens het schoonmaakproces te maken hebt met vier factoren: beweging, tijd, temperatuur en chemie. Hoe groter de ene factor, hoe minder groot een andere factor hoeft te zijn. Wanneer je werkt met een schoonmaakmachine is de factor beweging relatief groot, daardoor is er minder tijd nodig. De directeur van de NVZ zei al eens: “Dankzij machines is het smoesje ‘geen tijd meer om schoon te maken’ achterhaald.”

Dankzij machines is het smoesje ‘geen tijd meer om schoon te maken’ achterhaald

Zuinig omgaan met water en reinigingsmiddelen

Ook bieden machines de mogelijkheid om zo efficiënt mogelijk met water om te gaan, door exact de hoeveelheid water te gebruiken die nodig is. Tot slot beschikken machines over een zuinig doceersysteem: een machine schiet niet per ongeluk uit bij de dosering van een schoonmaakmiddel. Bovendien behoeft een machine door de beweging vaak net wat minder van een reinigingsproduct dan wanneer het product handmatig moet worden aangebracht.

Robotisering biedt kansen voor hogere schoonmaakkwaliteit

De sector van schoonmaakmachines is behalve duurzaam ook innovatief. Naast innovaties op het gebied van bijvoorbeeld doseersystemen, is ook de robotisering een onderdeel van de huidige innovatie van schoonmaakmachines. Het gaat om robots zoals de geautomatiseerde
schrobzuigmachines. Het gebruik van robots maakt schoonmaakwerk efficiënter en er is minder mankracht nodig. Het vak van de schoonmaker zal echter nooit helemaal vervuld kunnen worden door robots. Onder andere omdat taken als programmeren, onderhoud, vullen en legen blijven bestaan en niet kunnen worden overgenomen door robots. Wel zal de schoonmaker dankzij robots meer tijd overhouden voor neventaken en dat zal de kwaliteit van het gehele schoonmaaktraject naar een hoger niveau tillen.

>> Lees ook: Schoonmaakbedrijven Gom en CSU over de toegevoegde waarde van een schrobzuigrobot

Schoonmaakmachines onmisbaar voor verduurzaming

Schoonmaakmachines vormen een innovatief onderdeel van de sector en zijn onmisbaar in de verduurzaming van het schoonmaken. Bovendien is de verwachting dat ze, net als de rest van de sector, in de toekomst alleen maar duurzamer zullen worden. Dus als we aan duurzaamheid denken, wekt dat misschien de associatie aan een kantoorpand gebouwd met natuurlijke materialen en vol met planten, maar daar past een mooie schoonmaakmachine ook helemaal tussen.

Begin dit jaar heeft de NVZ de brochure ‘ Slim en schoon ’ gepubliceerd met meer informatie over het belang van schoonmaakmachines. Hierin vindt u tevens factoren waar u op kunt letten bij de aanschaf van een schoonmaakmachine. De brochure is te vinden op www.nvz.nl.

Geschreven door Lisa Sligting van de NVZ. 

Big stories

Machines

Partners