Robot Sam ondersteunt voor de eerste keer Medisch Centrum Leeuwarden met desinfecteren

Robot Sam ondersteunt voor de eerste keer Medisch Centrum Leeuwarden met desinfecteren

Een primeur voor de ziekenhuisapotheek van Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). De cleanrooms en bereidingsruimte van MCL zijn pasgeleden gedesinfecteerd door een robot: robot Sam. En dat was voor het eerst dat een robot deze klus deed. De primeur kwam tot stand dankzij SenD, de samenwerking van MCL en Hago Zorg.

Robot Sam lijkt op een soort rechtopstaande tl-buis op een rijdend onderstel. "Het dient als gereedschap voor schoonmaakmedewerkers om een ruimte sneller en veiliger te desinfecteren", vertelt Mark van de Vrede, medeoprichter van Loop Robots, het bedrijf dat robot Sam ontwikkeld heeft. Schoonmakers maken de ruimtes schoon, dat is iets wat een robot niet kan doen. Wat Sam wel doet, is het doden van ziekteverwekkende bacteriën. De robot is geschikt voor ruimtes als verpleegafdelingen, operatiekamers en ruimtes waar patiënten hebben gelegen. "De volgende patiënt die er komt te liggen moet zo weinig mogelijk risico lopen om eventuele bacteriën, virussen of schimmels van de vorige patiënt over te nemen", vertelt Per Slycke, een collega van Van de Vrede.

Werking van Sam

Sam werkt met een sterk licht genaamd UV-C. "Dat zijn een soort ultravioletlampen", legt Van de Vrede uit. "Dat kan het DNA of RNA, het erfelijk materiaal van micro-organismen, kapotschieten." Doreen de Jong, klantmanager bij SenD, vult aan: "Een wetenschappelijk bewezen desinfectiemethode, die de verspreiding van bacteriën en virussen tegengaat. Het apparaat navigeert automatisch door de ruimte heen, dus ideaal voor cleanrooms. De robot is eenvoudig bestuurbaar, super efficiënt dus én ook nog eens digitaal controleerbaar."

Ondersteuning voor dienstverlening

Volgens Van de Vrede kan Sam in ruim tien minuten een ruimte van 30 vierkante meter desinfecteren. De robot brengt zelf de ruimte in kaart en bedenkt dan hoe hij overal kan komen. "Op één accu zou hij ongeveer vijftien van deze ruimtes kunnen desinfecteren. Als de robot helemaal leeg is, duurt het ongeveer 2,5 uur om weer helemaal op te laden", zegt Van de Vrede. "Maar een vervanger van het personeel wordt de robot niet", zegt De Jong. "Mensen zijn ons voornaamste goed. Voordat de robot een ruimte in kan gaan, moeten medewerkers er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen stof of ander vuil meer ligt. We kunnen niet zonder onze mensen, maar de robot is een goede ondersteuning."

Zorgproces optimaliseren

"Door de inzet van technologie en data kunnen we het zorgproces in combinatie met onze dienstverlening optimaliseren. Door de inzet van deze desinfectierobot helpen we in de strijd tegen ziekenhuisinfectie en antimicrobiële resistentie. En verminderen we tegelijkertijd het gebruik van chemicaliën. Hoe mooi is dat?", besluit Rita Brouwer, zorgcategoriemanager bij Hago Zorg enthousiast.

Hoe de robot te werk gaat, is te zien in een video via NOS