Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Robot SAM helpt schoonmaakmedewerkers CWZ met grondig desinfecteren

Schoonmaakmedewerkers in het ziekenhuis CWZ in Nijmegen hebben een bijzondere collega erbij gekregen: robot SAM. De slimme techniek van de robot neemt de schoonmakers een deel van het zware werk uit handen. Het gaat voorlopig om een proef.

© CWZ Nijmegen

Voor de gezondheid van patiënten en medewerkers in een ziekenhuis is het van groot belang dat ziekteverwekkers geen kans krijgen. Daarom worden veel ruimtes, zoals patiëntenkamers en operatiekamers, zorgvuldig gedesinfecteerd. Die belangrijke taak rust op de schouders van de schoonmaakmedewerkers. Zij krijgen nu hulp van robot SAM. SAM is gemaakt door het bedrijf Loop Robots, dat ervaring heeft met het bouwen van robots voor ziekenhuizen.

Krachten mens en techniek bundelen

Hoe werkt dit in de praktijk? De schoonmaakmedewerkers zorgen ervoor dat een patiëntenkamer stof- en vuilvrij is. Daarna rijdt de robot de kamer in om een scan te maken van de ruimte, waarmee hij alle oppervlakten in kaart brengt. Vervolgens schijnt hij zijn krachtige lichtstralen op elke millimeter van de kamer. Het UV-C licht vernietigt het erfelijke materiaal, DNA/RNA genaamd, van micro-organismen zoals bacteriën en virussen. Daardoor kunnen die zich niet meer vermenigvuldigen en zijn ze niet meer schadelijk. Zo wordt het risico op een uitbraak van een infectie geminimaliseerd. Per kamer heeft SAM slechts 15 minuten nodig.

Gericht werken

Manager facilitaire zaken John Verberne van CWZ verklaart: "We zetten al jaren een statische UV-lamp in bij desinfectie van ruimten. SAM kan nóg gerichter in verpleegkamers zijn werk doen. Het gaat voorlopig om een proef voor een paar maanden. We kijken uit naar het resultaat van deze testperiode." Hij vervolgt: “Werken met de robot is niet alleen belangrijk in de strijd tegen ziekenhuisinfecties, maar maakt ook het werk voor de schoonmaakmedewerkers aantrekkelijker en minder zwaar." Myrthe Ex, klantmanager zorg van schoonmaakbedrijf Gom, is blij met de pilot: "We hopen dat de proef aantoont dat de desinfectie van ruimten verder verbetert en dat SAM zo een steentje bijdraagt aan de patiëntveiligheid."

Inspiratiemiddag schoonmaakbedrijf Nederrijn: Robots, desinfecterende UVC-lampen en etherische geuren

Innovatie Verdieping

Inspiratiemiddag schoonmaakbedrijf Nederrijn: Robots, desinfecterende UVC-lampen en etherische geuren

De robots liepen door de gangen, het UVC-licht stond rustig te desinfecteren en de etherische geuren dreven de aanwezigen tegemoet. Deze en nog meer schoonmaakinnovaties waren vrijdag 4 november te bewonderen tijdens de eerste inspiratiemiddag van schoonmaakbedrijf Nederrijn. Onder het genot van een versgemaakt hapje van de foodtruck werden de aanwezigen langs zeven van Nederrijns partners geleid die met hun nieuwste producten de schoonmaak weer een stukje duurzamer en efficiënter moeten maken.
Nieuwe tool meet schoonbeleving bij Hanzehogeschool

Innovatie Nieuws

Nieuwe tool meet schoonbeleving bij Hanzehogeschool

Hoe beleven gebouwgebruikers de schoonmaak? Dat is niet zo eenvoudig te meten; beleving is immers subjectief. Gom zegt in samenwerking met de Hanze University of Applied Sciences Groningen een methode te hebben ontwikkeld waarmee de schoonmaakbeleving gemeten kan worden. Maatregelen op basis van de resultaten dragen volgens het schoonmaakbedrijf vervolgens bij aan een betere schoonmaakbeleving.
Blog Yannick de Roos: Hoe de autobranche ons een kijkje in de toekomst geeft

Innovatie Blog

Blog Yannick de Roos: Hoe de autobranche ons een kijkje in de toekomst geeft

In 2004 reed Will Smith in de film I, Robot in een volledig autonome Audi. Dat leek futuristisch, maar was het dat ook? In 1993 was de eerste autonome auto namelijk al op de weg. En als we nog verder teruggaan; in 1939 werd er al veelvuldig gesproken over autonome auto's. In 1939 werd een verwachting geschept. In 1993 werd een beeld geschetst, in 2004 werd het beeld aan het grote publiek gepresenteerd. Alleen... anno 2022 zijn er nog steeds geen particuliere auto's die volledig autonoom rijden.
OLVG, Westerveld en Alpheios: "Schoonmaak moet naadloos aansluiten op zorgproces"

Innovatie Verdieping

OLVG, Westerveld en Alpheios: "Schoonmaak moet naadloos aansluiten op zorgproces"

Hoe kan de schoonmaak op zo’n manier worden ingericht, dat het de zorg optimaal ondersteunt en ontzorgt? Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG ging samen met schoonmaakpartner Westerveld en adviseur Alpheios op zoek naar het antwoord. Dat bleek te liggen in het elektronisch patiëntendossier. Door de schoonmaak aan het digitale systeem van de verpleging toe te voegen, sluiten de twee naadloos op elkaar aan.
Schoonmaakrobots zorgen voor technologische én sociale innovatie: oplossing voor 2 brancheproblemen

Innovatie Nieuws

Schoonmaakrobots zorgen voor technologische én sociale innovatie: oplossing voor 2 brancheproblemen

Zo’n vijftien jaar geleden kwam de eerste schrobzuigrobot op de markt. Hoewel vijftien jaar ontwikkeling een lange tijd is, sprak men tot voor kort toch nog over het begin van een brede toepassing van schoonmaakrobots. Hoe staan we ervoor? Hebben schoonmaakmedewerkers de robot al omarmd? Heeft de coronapandemie iets veranderd? Service Management ging in gesprek met Guus Nieuwlaat, country director bij BOMA Nederland/BOMA Robotics, en met Bram Karels, commercieel directeur bij Groveko (leverancier van Gaussian Robotics).

Big stories

Machines

Partners