Nilfisk: vang krapte arbeidsmarkt op met autonome schoonmaakmachines
Niet alleen extra mensenhanden kunnen schoonmaakvacatures vervullen. Ook schoonmaakmachines kunnen werk uit handen nemen om de schoonmaakmedewerker te ontlasten. Volgens leverancier Nilfisk zijn zeker autonome machines van toegevoegde waarde. Zij brachten onlangs hun nieuwste model op de markt.
De Liberty SC50 en de nieuwe Liberty SC60 zijn autonome schrobzuigmachines die zorgen voor de dagelijkse schoonmaak van vloeren, zonder dat een schoonmaakmedewerker hier omkijken naar heeft. Nilfisk prijst de machines voornamelijk om hun hoge dekkingsgraad: routes kunnen zo geprogrammeerd worden dat tot 99,5 procent van het vloeroppervlak wordt meegenomen.
Opleiders over opmars schoonmaakmachines: “Er is altijd vraag naar goede vakmensen”
Sneller en efficiënter schoonmaken
Andere features van de machines spelen in op een snellere en efficiëntere schoonmaak. Ook staat de technologie de gebruiker toe de prestaties van de machines te optimaliseren via gedetailleerde realtime data. Met de schrobzuigmachines wil Nilfisk daarbij niet de menselijke schoonmaakmedewerker vervangen: juist in de huidige tijd kunnen de machines de medewerker ontlasten en tijd geven voor andere werkzaamheden. Ook is de machine waar nodig met de hand te besturen en is de technologie zo toegankelijk mogelijk, zodat medewerkers zelf aanpassingen kunnen maken in het programma.
Vraagstukken rond schoonmaakmachines
Autonome schoonmaakmachines zijn al een aantal jaar op de markt en de ontwikkeling is nog steeds gaande. Daarmee komen er ook vraagstukken op tafel. Schaf je zelf een dure machine aan, of ga je voor huren of zelfs leasen? Kost de robotisering van de schoonmaak schoonmaakmedewerkers op den duur hun baan? Hoe helpen schoonmaakmachines met het verduurzamen van de schoonmaak? Meer over deze thema's rond schoonmaakmachines vind je in dit artikel.
Door de inzet van een robot, wordt de schoonmaker zichtbaarder
Hoe kunnen robots een bijdrage leveren aan leuker, lichter en aantrekkelijker schoonmaakwerk? Dat onderzoeken Thomas Raub en Roy van Zijl van Universiteit Twente door het ontwikkelen van een robot. Een uitdagende opdracht, die zij uitvoeren in het kader van het project Robotisering van de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en glazenwassersbranche (RAS).
Jong Talent Iris Heijkoop: “Doorontwikkeling van robots gaat branche echt verder helpen”
In de rubriek Jong Talent geven jonge schoonmaakprofessionals hun toekomstvisie op de schoonmaak, delen ze hun ervaringen en geven ze een inkijkje in wie zij zijn en wat hen beweegt. Dit keer: Iris Heijkoop.
Partner of Choice 2022: De favoriete leveranciers van schoonmaakrobots
Steeds vaker worden robots ingezet bij de schoonmaak. Logisch, want ze kunnen een deel van het zware of eentonige werk uit handen nemen. Denk aan het schrobben van grote vloeroppervlakten. Ook kunnen schoonmaakrobots enigszins de krapte op de arbeidsmarkt opvangen. Het Partner of Choice onderzoek van Service Management ging dit jaar daarom ook op zoek naar de favoriete leveranciers van schoonmaakrobots.
Partner of Choice 2022: De favoriete leveranciers van schoonmaakmachines
Ze maken het werk van de schoonmaker lichter, dieptereiniging is een stuk eenvoudiger en urenlang moppen behoort tot het verleden: We hebben over schoonmaakmachines. Van schrobzuigmachines tot stofzuigrobots. Maar bij wie kopen inkopers in de branche deze innovatieve machines het liefst?
Jong Talent Niek Besuijen: “Hard werken, creatief zijn en veel ‘bewegen’ in de schoonmaakbranche loont en dat maakt het interessant”
In de rubriek Jong Talent geven jonge schoonmaakprofessionals hun toekomstvisie op de schoonmaak, delen ze hun ervaringen en geven ze een inkijkje in wie zij zijn en wat hen beweegt. Dit keer: Niek Besuijen.