De opmars en doorontwikkeling van de professionele schoonmaakmachine

De opmars en doorontwikkeling van de professionele schoonmaakmachine

De professionele schoonmaakmachine is in opmars en wordt steeds verder doorontwikkeld. Welke machines en leveranciers zijn er? Kies je ervoor een machine te kopen, huren of leasen? En wat doen deze professionele schoonmaakmachines voor duurzaamheid?

Deze onderwerpen over schoonmaakmachines komen aan bod:

  1. Welke professionele schoonmaakmachines worden er zoal gebruikt?
  2. Welke leveranciers voor professionele schoonmaakmachines zijn er?
  3. Schoonmachines kopen, huren of leasen?
  4. Robotisering van de professionele schoonmaakmachine
  5. Hoe professionele schoonmaakmachines de schoonmaaksector verduurzamen

Professionele schoonmaakmachine

Altijd vraag naar goede vakmensen

Ondanks de opmars van de professionele schoonmaakmachine merken vakopleiders PerfectPlan en UL-team de veranderingen nog maar heel langzaam. “Dat komt ook doordat alles niet direct wordt doorgevoerd in de toets- en eindtermen van de examens. Het kan dus best zo zijn dat er op de werkvloer of bij groothandels veel meer gaande is dan bij ons in de trainingen”, aldus Belinda Dekkers, directeur van UL-team. Peter van Emmerik, medeoprichter van PerfectPlan, onderschrijft dit, hij vertelt dat de opleidingen de afgelopen 5 jaar voor 80 tot 90 procent precies hetzelfde zijn gebleven.

Van Emmerik voegt daar afsluitend aan toe: “Er zullen vast wel machines en robots komen die nog beter zijn of nog meer kunnen, maar er zal altijd vraag zijn naar goede vakmensen. Altijd.”

Onderhoud schoonmaakmachine kan bijdragen aan positiever imago

Wel kan de verzorging en het onderhoud van de schoonmaakmachines en andere materialen bijdragen aan een positiever imago van de schoonmaakbranche. Ron van der Meijden roept schoonmakers op om zichzelf en hun spullen te verzorgen. “Zorg dat jij en je spullen er representatief en netjes uitzien. Dan ben je al een heel eind op weg.”

Terug naar boven >>

Welke professionele schoonmaakmachines worden er zoal gebruikt?

Schrobzuigmachine

De schrobmachine heeft als hoofddoel het schrobben van de vloer. Dit kan met een roterende ronde borstel of een excentrisch bewegende vierkante borstel. Met een schrobzuigmachine is het daarbij ook mogelijk om het vervuilde water weer op te zuigen. Een schrobzuigmachine heeft daarom 2 watertanks, een voor het schone water en een voor het vieze water. Er zijn veel verschillende schrobzuigmachines op de markt. Hieronder vind je een overzicht van artikelen over de schrobzuigmachine:

Stoomreinigers

Stoomreinigers leveren een bepaald aantal bar stoomdruk en zijn vaak geschikt voor locaties met bijzondere hygiëne-eisen. Leveranciers als Karcher geven aan dat hun stoomreinigers ‘de voedingsbodem vaan bacteriën verwijdert’.

Stoomreinigers hebben 3 belangrijke voordelen:

  1. Stoomreiniging is enorm effectief
  2. Reinigen met stoom helpt in de strijd tegen resistentie
  3. Stoomreiniging is een duurzamere oplossing

Daarnaast is stoomreiniging ook te combineren met probiotische schoonmaakmiddelen. Feitelijk heb je na het stoomreinigen een schoon, volledig gedesinfecteerd, bacterievrij oppervlak. Hoe voorkom je dan dat de schadelijke bacteriën het oppervlak opnieuw gaan bevuilen? Dat kun je voorkomen door bacteriën in te zetten die wél goed zijn voor de mens en die ons dus niet ziek maken, zoals Probiotische reinigingsmiddelen, ofwel bacteriologische reinigingsmiddelen.

Hoogedrukreinigers

Ook hogedrukreiniging kan gecombineerd worden met stoomreiniging. Bij deze hogedrukstoomtechniek komt er stoom van zo’n 150 graden heet onder hoge druk uit de nozzle. Op die manier worden oppervlakken, zonder beschadiging van de ondergrond gereinigd.

Werken met een hogedrukreiniger vereist wel enige opleiding en oefening. “Er kan veel misgaan, met flinke schade tot gevolg”, zegt Michaël Dekkers. Hij heeft zijn eigen gevelonderhoudsbedrijf en is docent en examinator bij schoonmaakopleider SVS voor de module hogedrukreiniging. Hoe kies je de juiste machine voor jouw toepassing? Waar moet je op letten voor en tijdens de klus? Hoe zit het met veiligheid? Kortom: hoe haal je het meeste uit de machine en kom je tot het beste resultaat? Want dat blijkt in de praktijk nog wel eens moeilijker dan in eerste instantie gedacht…

Claims in het vooruitzicht

Ook Henk Merkus, directeur van AT Cleaning Systems, en Henk Masselink, sales engineer bij Waterkracht, ondervinden dat het regelmatig fout gaat met hogedrukreiniging. Merkus ziet met enige regelmaat dat ‘Jan en alleman’ een hogedrukreiniger bedienen. “Met alle gevolgen van dien. Een schoonmaker begint domweg te spuiten en let daarbij niet op de druk. Een muur wordt mooi schoon, maar ze letten niet op de schade aan de muur. Het steen brokkelt af omdat er minder druk op moet staan. Ze zien de schade pas later en dan volgt er mogelijk een claim van de opdrachtgever.”

>> Ook interessant: Hogedrukreiniger opslaan tijdens de wintermaanden: 3 tips

Professionele stofzuigers

Ook stofzuigers horen natuurlijk bij de veelgebruikte professionele schoonmaakmachines. In een gratis whitepaper lees je meer over de laatste stofzuigertrends.

Service Management tekende in samenwerking met Kärcher de ervaringen met rugstofzuigers en een accustofzuiger op. 3 organisaties deden mee aan de test en zij zijn overwegend positief. Zo vindt Yswald Brok, manager Regio Zuid bij Dolmans, dat de rugstofzuigers goed werken, maar er is ook een maar. “De zuigkracht zou wel iets beter mogen zijn. Na verloop van tijd verliezen de batterijen iets aan kracht, waardoor de accu korter meegaat.” Toch overheersen de voordelen, stelt Brok er achteraan. “Bewoners en schoonmakers kunnen niet meer over het snoer vallen. En je hangt ook nergens meer achter. Je hoeft ook niet meer te vegen. Dat levert vaak ook nog weer veel opwaaiend stof op. Je kunt alles nu in de trappenhuizen opzuigen. Daarnaast is het ergonomischer voor onze medewerkers. Het heeft kortom meer voordelen dan nadelen.” Lees meer >>

Professionele schoonmaakmachine: UV-C voor desinfectie

De vraag naar systemen met UV-C-licht is sinds de uitbraak van het coronavirus haast explosief gestegen. Van autonome UVC-robots in klaslokalen en op vliegvelden, tot aan een heuse UVC-wasstraat voor bussen in China. UV-C is een vorm van ultraviolette straling die het DNA en RNA van micro-organismen ernstig beschadigt. Door die beschadigingen kunnen de micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels, niet meer delen en gaan ze dood. Volgens verschillende wetenschappers, waaronder van de Boston University, is deze straling bewezen effectief bij het uitschakelen van het nieuwe coronavirus, meldt het ANP. Niet gek dat verschillende organisaties en ziekenhuizen gebruik maken van UV-C:

Terug naar boven >>

Welke leveranciers voor professionele schoonmaakmachines zijn er?

Bij welke leveranciers kun je terecht voor een professionele schoonmaakmachine? Eerder dit jaar (2020) voerden we het Partner of Choice onderzoek uit. Daaruit kwam ook een top 10 voorkeursleveranciers op het gebied van schoonmaakmachines naar voren. Lees hier meer >>

>> Lees ook: “Coronacrisis katalysator in ontwikkelingen schoonmaakbranche”

Professionele schoonmaakmachine voor vloerreiniging

Professionele schoonmachine kopen, huren of leasen?

Tienduizend euro voor een schrobzuigmachine of veegmachine neerleggen om vervolgens nog de service te moeten regelen? Of toch maar leasen of huren? Dat is dé hamvraag voor veel schoonmaakbedrijven. Service Management sprak hierover met Rutger Kerkdijk, manager Machines & Services bij groothandel Facility Trade Group, en Wim Holleman, salesmanager bij fabrikant Numatic. “Alles wordt tegenwoordig geleased, maar op de één of andere manier is men op het gebied van schoonmaakmachines nog terughoudend.”

Wat de beste keuze is, is per geval verschillend. Dat is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Maar hier kunnen we wel de karaktereigenschappen van de drie mogelijkheden geven.

  • Koop: Je hebt kapitaal te besteden en wilt eigenaar zijn van de schoonmaakmachine. Je wilt de touwtjes in handen houden en ook zelf het onderhoud en de service regelen bij de koop.
  • Huur: Je hebt maar zelden of op zeer korte termijn een schoonmaakmachine nodig. Bijvoorbeeld dezelfde dag nog. Je bent bereid daar meteen een huurbedrag voor neer te leggen.
  • Leasen: Je wilt ontzorg worden in service en onderhoud en bent bereid om, net als bij een leaseauto, daar een premie voor te betalen. Je hecht niet aan het bezit van de machine, maar wilt deze juist van de balans houden. Om zo je kapitaal voor andere zaken te kunnen aanwenden. Lees hier meer over leasen >>

Meer weten? Download de gratis whitepaper ‘Schoonmaakmachine kopen, huren of leasen? Zo maakt u de juiste keuze

>> Ook interessant: Numatic introduceert verhuurconcept schrobzuigmachines FlexiFleet

Robotisering van de professionele schoonmaakmachine

De doorontwikkeling van professionele schoonmaakmachines zorgt voor steeds verdere robotisering. Zo bieden de meeste leveranciers al een schrobzuigrobot aan en zijn er inmiddels ook robots verkrijgbaar voor professioneel stofzuigen, vegen en glas- en gevelreiniging. In dit artikel lees je alle ins en outs over de schoonmaakrobot >>

Welk effect heeft de komst van een gerobotiseerde professionele schoonmaakmachine op het werk van de schoonmaker? Zijn er minder schoonmakers nodig, of krijgen de schoonmakers andere taken? Service Management zocht het uit en schreef er een interessante whitepaper over.

Tijdens de Interclean Amsterdam 2020 organiseerde Service Management een interessante online paneldiscussie over digitalisering en robotisering. Paul Harleman (Application Manager bij Vileda Professional), Marcel Kolkman (Key Account Manageger bij Tork), Niels van den Berg (CEO van CleanJack) en Peter Kwestro (Global Business Developmet Director bij Gaussian Robotics) gingen in gesprek over de grootste uitdagingen. “Het is niet de vraag óf robotisering zich verder gaat ontwikkelingen, maar vooral hoe snel het zal gaan.”

Andere interessante artikelen over de robotisering van schoonmaakmachines zijn:

Terug naar boven>>

Schoonmaakrobots

Hoe professionele schoonmaakmachines de schoonmaaksector verduurzamen

Wie denkt aan duurzaamheid zal niet snel verwachten dat een schoonmaakmachine de schoonmaakbranche kan verduurzamen. Een schoonmaakmachines verbruikt namelijk stroom, een schoonmaker niet. Toch zijn schoonmaakmachines cruciaal voor verduurzaming.

Hoe dan?

Dat kan uitgelegd worden aan de hand van de ‘Cirkel van Sinner’. Deze geeft op een simpele en overzichtelijke manier weer welke factoren bijdragen aan een schoon resultaat. Namelijk tijd, chemie, beweging en temperatuur.

Deze vier factoren hebben allen invloed op elkaar: wanneer één factor kleiner wordt, moet een andere factor groter worden voor hetzelfde resultaat. Zowel chemie als temperatuur hebben een negatief effect op de omgeving, deze zouden dus moeten afnemen om te verduurzamen. Maar dat betekent dat er meer tijd en beweging nodig is. Tijd kost geld en beweging maakt het werkt van de schoonmaker zwaarder. Echter door een schoonmaakmachine in te zetten kan die beweging via de mechanische kracht van die machine gegenereerd worden. Lees er meer over >>

Ook interessant: Duurzame stofzuiger dringt energieverbruik met dertig procent terug

Lees ook:

Terug naar boven >>

Dit artikel is al eens eerder verschenen