De beste stofzuiger van Nederland: Geluidsarm en het liefst op batterijen

De beste stofzuiger van Nederland: Geluidsarm en het liefst op batterijen

Waar moet de beste stofzuiger van Nederland aan voldoen? We legden die vraag voor aan Rogier Moorman, directeur van Numatic, en Rob Stokkel, marketingdirecteur bij ICE.

Duurzaamheid op één bij aanschaf

Moorman somt op: “In de praktijk kijken schoonmakers altijd naar hoe de stofzuiger meeloopt, of de slang praktisch is, of de stofzuiger niet teveel herrie maakt en of deze lang meegaat.” Maar welke element staat bij aanschaf op één? “Duurzaamheid”, zegt Moorman. “Hoe lang gaat de stofzuiger mee? Het is ook wel een investering die je voor meer dan één jaar doet.”

Sinds 1 september 2017 mogen stofzuigers van de Europese Unie niet meer vermogen leveren dan 900 watt. Wat heeft Numatic gemerkt van die verandering? “Niet veel. We waren in 2014 al klaar voor deze stap. Klanten hebben dus langzamerhand kunnen wennen aan de verandering. Onze stofzuigers kennen over het algemeen een wattage van 620, we hebben er zelfs één met 420 watt. Daarnaast: de wetgeving is vooral met consumenten in het achterhoofd geschreven. Daar speelt het meer dan in de professionele schoonmaakmarkt.” Een verdere aanscherping van de norm is volgens Moorman niet im frage. “Dit zat bij het laatste plukje machines dat de EU zuiniger wilde maken. Zou je nu nog verder gaan, dan neemt het gebruiksgemak af en plakt de zuigmond aan de vloer vast.”

Meer vegen dan stofzuigen

Stofzuigrobots moeten nog een hele ontwikkeling door voordat ze in de professionele markt worden geaccepteerd, stelt Moorman. “Eigenlijk zijn het tot nu toe meer vegers dan echte stofzuigers. Optisch doet het natuurlijk wel wat, maar het pakt niet datgene aan stof wat je niet ziet. Simpelweg omdat er een te kleine motor in zo’n robot zit.” Oké, robots zijn dus nog niet zo ver.

Maar rugstofzuigers gaan wel de markt veroveren, aldus Moorman. “Dagschoonmaak. Bioscopen. Trappenhuizen. De toepassingen zijn talloos. Het is wel even een investering, maar dan heb je geen lastig snoer meer waar bezoekers over kunnen vallen. Maar je moet er niet enorm grote locaties mee gaan stofzuigen. Twee uur tippend is het maximum. Daarbij is het best lastig vermogen te houden. Want de stofzuigermotor moet hard draaien om luchtverplaatsing te creëren en dat vergt veel van een batterij. Nu zijn de lithium-ion-batterijen van tegenwoordig beter dan vroeger, maar het is wel een punt om bij je aanschaf op te letten.”

Markt stofzuigers verandert

Stofzuigers worden goedkoper. Soms zelfs 79 euro. Stokkel: “Maar dan heb je een machine die anderhalf jaar meegaat. Waar je daarna afscheid van moet nemen.” Wie professioneler wil – en dat willen we in de schoonmaak – is

duurder uit voor een stofzuiger met een langer snoer, batterijen die lang meegaan, een HEPA-filter waardoor het apparaat schone lucht uitblaast of een geluidsarm exemplaar. Professionaliteit kost nu eenmaal geld.

Bij Stokkel ziet het lijstje van aanschafcriteria er wat anders uit, maar is er ook overlap. “Prijs is een belangrijke. Men wil professioneel meer voor minder. Maar ook zaken als een lang snoer, 15 meter, komen bij ons voorbij. En natuurlijk is geluid een beslissingselement. Een stofzuiger mag bijvoorbeeld bij dagschoonmaak niet meer dan 60 decibel produceren.” Stokkel ziet de markt voor stofzuigers veranderen. “Ik heb het idee dat de stofzuigermarkt meer en meer een commoditymarkt wordt. Er zijn op de markt bijna geen slechte stofzuigers meer. En ze worden ook nog eens elke dag goedkoper. Zelfs onder de 100 euro. Daarnaast zijn er veel aanbieders en die bieden ook nog eens een groot assortiment aan.”

Vermogensgrens aan stofzuigers

Ook Stokkel verwacht niet dat de verplichting van de EU nog lager gaat. “Er zit een vermogensgrens aan wat je dan nog met een stofzuiger kunt doen. Wellicht dat sommige fabrikanten stofzuigers onder de 900 watt aanbieden vanuit marketingoogpunt. Maar de werkelijke zuigkracht wordt gecreëerd door onderdruk en volume luchtstroom. Vraag is of je onder de 900 watt nog zuigkracht overhoudt. Meer restrictie vanuit de EU komt er dan ook niet, verwacht ik.” Stokkel is ook nog geen fan van robotstofzuigers: “Ze kunnen tot nu toe ook nog niet bij alle oppervlaktes. Radiatoren en plinten blijven zo handwerk. Robots kennen daarnaast te weinig onderdruk, dus je bent inderdaad meer aan het vegen dan stofzuigen. In de praktijk komt daarbij dat ik rondom robots plukjes stof zie wegvliegen omdat de apparaten met kleine zijbezems werken en laag bij de grond lucht uitblazen. Dat gebeurt je met een normale stofzuiger niet.”

Rugstofzuigers hebben de toekomst, stelt Stokkel. “We hebben voor onze schrob- en veegmachines een eigen lithium-ion-batterijenproductie in de ICE-fabriek in China. Als je dan al batterijen maakt, waarom zou je dan ook niet een rugstofzuiger aan de markt aanbieden. Alles staat of valt met de batterij en de levensduur daarvan. Gemak dient de mens, vooral in trappenhuizen. En het staat toch net even wat representatiever als je een stofzuiger op je rug draagt. De kosten zijn evenwel 30 tot 40 procent hoger, maar ik zie dat schoonmaakbedrijven dat geld er tegenwoordig weer voor over hebben. Er wordt weer geïnvesteerd in mens en ergonomie.”

Lees ook:
3 Schoonmaakbedrijven testen: Rugstofzuiger heeft toekomst, maar is nog prijzig
Winactie: Maak kans op deze lachende stofzuiger van Numatic

Like ons op Facebook: