Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Belgisch ziekenhuis omarmt schoonmaakrobots Spic en Span

Het Belgische Imeldaziekenhuis heeft er sinds kort twee collega’s bij: de schoonmaakrobots Spic en Span van HiGineus. Zij komen de basistaken van de schoonmaakmedewerkers verlichten, zodat zij tijd hebben voor andere taken.

©Imeldaziekenhuis

Het Imeldaziekenhuis heeft 3527 vierkante meter aan vloeroppervlak op de benedenverdieping en dat kost wel even om schoon te maken en te houden. Om deze klus over te nemen van het menselijke personeelsbestand, heeft het ziekenhuis geïnvesteerd in de twee robots. Zij maken nu ze zijn ingeleerd dagelijks volledig automatisch de gehele vloer op de benedenverdieping schoon. De ingenieuze apparaten maken per uur tot 1000 vierkante meter vloer schoon en rijden op een volle accu een uur of twee rond.

Camera’s en sensoren

Spic en Span maken bij hun werkzaamheden gebruik van meerdere camera’s en sensoren. Zo navigeren ze zelf om obstakels als meubilair heen en weten ze wanneer ze een plek hebben overgeslagen. Ze komen in dat geval later zelf terug om de plek alsnog schoon te maken. De robots lopen elke dag hun vaste ronde, maar kunnen bij bijvoorbeeld slecht weer of een ongeluk ook gemakkelijk te hulp schieten.

Meer flexibiliteit

De schoonmaakmedewerkers van het ziekenhuis reageren positief op de komst van de twee nieuwe collega’s. Zeker tijdens covid kwamen zij handen tekort om alle schoonmaakwerkzaamheden elke dag uit te voeren. Maar ook daarna zullen de robots allerminst een vervanging zijn van het huidige schoonmaakpersoneel. Doordat de machines zich bezig houden met basistaken, krijgen de schoonmaakmedewerkers meer tijd en flexibiliteit om hun andere taken uit te voeren. Zo kunnen zij gemakkelijker reageren op urgente werkzaamheden en hun werk met meer grondigheid uitvoeren.

6000 liter water besparen

Dat is een goede ontwikkeling, want een grondige schoonmaak is zeker in een ziekenhuis natuurlijk geen overbodige luxe. Daarnaast dragen Spic en Span bij aan de duurzaamheid van de schoonmaakafdeling. De robots kunnen met een ingenieus waterfilteringssysteem namelijk hun poetswater hergebruiken. Dit levert een waterbesparing op van 6000 liter per jaar.

Gom maakt schoon bij de Luchtverkeersleiding Nederland

Ondernemen Nieuws

Gom maakt schoon bij de Luchtverkeersleiding Nederland

Per 1 september werken Gom en de Luchtverkeersleiding Nederland (LVLN) samen. Gom Offices is verantwoordelijk voor de schoonmaak van de LVLN in Lelystad, Rotterdam en Schiphol.
Nexaro lanceert robotstofzuiger

Machines Nieuws

Nexaro lanceert robotstofzuiger

Met de Nexaro NR 1500 en de bijbehorende Nexaro HUB-softwareoplossing, lanceert Nexaro in oktober 2022 een robotstofzuiger die gecertificeerd is voor commerciële schoonmaak van gebouwen.
CSU en MUMC+ over ziekenhuisschoonmaak: “Patiënt verwacht gezondheid én beleving”

Specialisme Verdieping

CSU en MUMC+ over ziekenhuisschoonmaak: "Patiënt verwacht gezondheid én beleving"

Bij het schoonmaken van een ziekenhuis staat hygiëne voorop. Dat is immers medebepalend voor de gezondheid van de patiënt. Maar ook beleving speelt een steeds grotere rol voor de schoonmaak. “We gaan steeds meer op een vijfsterrenhotel lijken.”
Nilfisk: vang krapte arbeidsmarkt op met autonome schoonmaakmachines

Machines Nieuws

Nilfisk: vang krapte arbeidsmarkt op met autonome schoonmaakmachines

Niet alleen extra mensenhanden kunnen schoonmaakvacatures vervullen. Ook schoonmaakmachines kunnen werk uit handen nemen om de schoonmaakmedewerker te ontlasten. Volgens leverancier Nilfisk zijn zeker autonome machines van toegevoegde waarde. Zij brachten onlangs hun nieuwste model op de markt.
Schoonmaakbedrijven over de toegevoegde waarde van een schrobzuigrobot

Machines Robotisering Nieuws

Schoonmaakbedrijven over de toegevoegde waarde van een schrobzuigrobot

Robotisering lijkt inmiddels zijn doorgang in de schoonmaakbranche te vinden. Steeds meer fabrikanten zetten een schoonmaakrobot op de markt en de autonome schrobzuigmachines zijn niet meer weg te denken van een vakbeurs als de Interclean. Maar hoe kijken schoonmaakbedrijven zelf tegen deze trend aan? Waar ligt volgens hen de toegevoegde waarde van robots? En hoe zien zij de toekomst?

Big stories

Machines

Partners