Belgisch ziekenhuis omarmt schoonmaakrobots Spic en Span

Belgisch ziekenhuis omarmt schoonmaakrobots Spic en Span

Het Belgische Imeldaziekenhuis heeft er sinds kort twee collega's bij: de schoonmaakrobots Spic en Span van HiGineus. Zij komen de basistaken van de schoonmaakmedewerkers verlichten, zodat zij tijd hebben voor andere taken.

Het Imeldaziekenhuis heeft 3527 vierkante meter aan vloeroppervlak op de benedenverdieping en dat kost wel even om schoon te maken en te houden. Om deze klus over te nemen van het menselijke personeelsbestand, heeft het ziekenhuis geïnvesteerd in de twee robots. Zij maken nu ze zijn ingeleerd dagelijks volledig automatisch de gehele vloer op de benedenverdieping schoon. De ingenieuze apparaten maken per uur tot 1000 vierkante meter vloer schoon en rijden op een volle accu een uur of twee rond.

Camera’s en sensoren

Spic en Span maken bij hun werkzaamheden gebruik van meerdere camera’s en sensoren. Zo navigeren ze zelf om obstakels als meubilair heen en weten ze wanneer ze een plek hebben overgeslagen. Ze komen in dat geval later zelf terug om de plek alsnog schoon te maken. De robots lopen elke dag hun vaste ronde, maar kunnen bij bijvoorbeeld slecht weer of een ongeluk ook gemakkelijk te hulp schieten.

Meer flexibiliteit

De schoonmaakmedewerkers van het ziekenhuis reageren positief op de komst van de twee nieuwe collega’s. Zeker tijdens covid kwamen zij handen tekort om alle schoonmaakwerkzaamheden elke dag uit te voeren. Maar ook daarna zullen de robots allerminst een vervanging zijn van het huidige schoonmaakpersoneel. Doordat de machines zich bezig houden met basistaken, krijgen de schoonmaakmedewerkers meer tijd en flexibiliteit om hun andere taken uit te voeren. Zo kunnen zij gemakkelijker reageren op urgente werkzaamheden en hun werk met meer grondigheid uitvoeren.

6000 liter water besparen

Dat is een goede ontwikkeling, want een grondige schoonmaak is zeker in een ziekenhuis natuurlijk geen overbodige luxe. Daarnaast dragen Spic en Span bij aan de duurzaamheid van de schoonmaakafdeling. De robots kunnen met een ingenieus waterfilteringssysteem namelijk hun poetswater hergebruiken. Dit levert een waterbesparing op van 6000 liter per jaar.