Wil jij schoonmaakproducten testen?

Word lid van ons testpanel!

Alle ins en outs over de schoonmaakrobot

De schoonmaakrobot wordt een steeds normaler hulpmiddel in de schoonmaakbranche. We zien steeds meer schoonmaakmachines die als robot op de markt worden gebracht. In dit artikel vind je een overzicht van al het nieuws rondom schoonmaakrobots. Meer weten over het aanbod van schoonmaakrobots? Download de gratis whitepaper: Alle schoonmaakrobots op een rijtje Volg Service Management op LinkedIn:

  1. Opkomst van de schoonmaakrobot
  2. De voordelen van een schoonmaakrobot
  3. Effect voor de schoonmaker
  4. Welke schoonmaakrobots zijn er al verkrijgbaar?
  5. De toekomst van de schoonmaakrobot

Schoonmaakrobots

1. Opkomst van de schoonmaakrobot

Automatisering binnen de schoonmaakbranche is al jaren aan de gang. Zo zien we bij het openslaan van een editie van Service Management uit april 1985 de kop: ‘Automatisering binnen het schoonmaakbedrijf’. Dit betrof een artikel over de automatisering van de calculatie-afdeling bij Hago.

Inmiddels is de digitalisering tot diep in de schoonmaak doorgedrongen. Denk bijvoorbeeld aan volledig geautomatiseerde schoonmaakprocessen, (loon)administratie en facturatie, of aan digitale urenregistratie, logboeken en objectboeken. Maar ook aan het gebruik van apps, sensoren en natuurlijk robots. Met aan kop de schrobzuigrobot, die zo’n 15 jaar geleden werd geïntroduceerd. Maar inmiddels zijn robots ook doorgedrongen tot de professionele veegmachinemarkt en ook voor glas- en gevel kunnen robots ingezet worden.

Schoonmaakrobot AdlatusDe autonome schoonmaakrobot

In 2018 kwam de eerste autonome schoonmaak robot op de Nederlandse markt. Peter Kwestro, toentertijd salesleader voor Noordwest-Europa bij Adlatus, vertelde dat het toevoegen van schoonmaaktechniek aan de robot niet de grootste uitdaging was. ““Die techniek kun je – als het ware – van de plank pakken. De innovatie zit hem in de sensortechnologie. Naast sonar, een tweedimensionale laser en touch-sensoren, heeft de robot een driedimensionale camera met infrarood. Zodoende kan de robot ook ’s nachts in een magazijn of distributiecentrum zijn werk doen. Die camera voorkomt aanrijdingen, ook als er een overhang is waar de machine tegenaan kan botsen. Het samenspel van de drie technieken werkt erg goed.”

Terug naar boven >>

2. De voordelen van een schoonmaakrobot

Bij veel schoonmaakbedrijven wordt al enkele jaren gebruik gemaakt van robots op de werkvloer, bijvoorbeeld bij Gom en CSU. Service Management ging in gesprek met experts van deze bedrijven.

Zo vertelt Ton Nijgh, Specialist Inkoop bij CSU, dat een goedwerkende robot niet alleen bijdraagt aan het schoonmaakresultaat, maar ook aan de medewerkerstevredenheid en het imago van de branche. “We zien dat medewerkers uiteindelijk echt trots zijn op die machine. Het maakt de schoonmaak ook zichtbaarder. Omstanders praten over de robot, vragen hoe het werkt en maken er opmerkingen over. Het is echt een upgrade van het werk.”

Ook Stefan Bergman, marketing director EMEA van ICE Robotics, en Roland de Korte, algemeen directeur van Cleanfix Benelux, geven aan dat schoonmaakrobots veel voordelen hebben.

Volgens De Korte is de ontwikkeling van robots voor de schoonmaakbranche “een niet te stoppen feit”. “Het is een ontwikkeling waar zóveel voordelen aan kleven. Er wordt een grote slag geslagen in efficiëntie, kwaliteit van de schoonmaak, borging van kwaliteit en de snelheid van werkzaamheden. Daarnaast vormt het ook nog eens een oplossing voor het tekort aan mensen waar de branche al tijden mee kampt.”

Terug naar boven >>

3. Effect voor de schoonmaker

Robots worden nog vaak gezien als bedreiging voor de werkgelegenheid. Welk effect heeft robotisering op de werkgelegenheid en op het werk van de schoonmaker? Specialisten geven voornamelijk aan dat robots mensen zullen helpen in hun werkzaamheden, maar zeker niet gaan vervangen. Een veelgehoorde term is de ‘cobot’. Dat lees je bijvoorbeeld in het artikel ‘De schoonmaakrobot als helpende hand‘.

De huidige schoonmaakrobots richten zich met name op vloerreiniging en dan vooral op schrobzuigmachines. Ze zijn met name geschikt voor grote oppervlaktes, denk aan scholen, ziekenhuizen en congrescentra. De robot kan eenvoudig schoonmaakwerk met een constante kwaliteit leveren, hierdoor ontstaat meer ruimte voor menselijke schoonmakers om zich te richten op specialistischer en leuker werk. Lees er meer over >>

Ook in de glas en gevel zijn de eerste robots geïntroduceerd. Stefan Spanjer van Kite Robotics zag dat het werk van glazenwassers niet altijd even gemakkelijk is vond dat het anders moest. Maar, de ‘Ramenwasrobot maakt glazenwassers níét overbodig’.

robotisering in de schoonmaakIn onze gratis whitepaper ‘Robotisering in de schoonmaak: het effect op de arbeidsmarkt’ lees je meer over de opkomst van cobots en op welke manier deze de arbeidsmarkt en het werk van de schoonmaker veranderen. We zien dat specialisten het erover eens zijn dat robots het werk vooral leuker, afwisselender en minder zwaar zullen maken.

Terug naar boven >>

4. Welke schoonmaakrobots zijn er al verkrijgbaar?

Het begon allemaal met de schrobzuigrobot, maar inmiddels worden er steeds meer robots geïntroduceerd in de schoonmaakbranche. Hieronder een overzicht van verschillende soorten robots die schoonmakers kunnen ondersteunen in hun werk.

Schrobzuigrobots

Dit waren dus de eerste robots in de schoonmaakbranche. De machines worden steeds verder ontwikkeld en zijn meer en meer in staat om het werk autonoom op te pakken, zonder hulp van de schoonmaker. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van schrobzuigrobots:

Veegrobots

Robots zijn ook doorgedrongen tot de professionele veegmachinemarkt. Zo importeert het bedrijf Consensus de Fybots. Dat is een range aan autonome veegmachines die samen moeten werken met de schoonmaker. De FybotsXL Sweeper kan zichzelf opladen en legen.

Bekijk hier meer voorbeelden van veegrobots >> 

Schoonmaakrobot Taski

Er zijn ook robots die het vegen, schrobben en zuigen combineren, namelijk de autonome veegschrobzuigmachine van Diversey. “Deze functioneert autonoom”, aldus de fabrikant. “Geavanceerde sensoren en slimme software monitoren de omgeving zodat de machine veilig functioneert, obstakels vermijdt en efficiënt de ruimte reinigt. De dubbele draaiende borstels en de grote vuilopvangbak zorgen ervoor dat de robot alles in één keer grondig veegt en schrobt. Het grovere vuil en kleine stukken afval op de vloer worden in één beweging door de machine opgepikt, tegelijk met het schrobben van de vloer.”

Stofzuigerrobots

Inmiddels zijn er tientallen slimme stofzuighulpjes op de markt, maar erg goedkoop zijn ze vaak niet. Het kan dus lastig zijn om voor het eerst zo’n robot aan te schaffen. Want wat nou als blijkt dat het apparaat van alles doet, behalve daadwerkelijk goed stofzuigen? Bekijk hier de top 7 van best geteste stofzuigerrobots >>

>> Ook interessant: Robotstofzuiger kan tot drie verdiepingen onthouden 

Ramenwasrobots

Hoe staat het er voor op het gebied van robotisering in glas en gevel? “Het is best lastig, en vooral ook behoorlijk duur, om dit soort werkzaamheden volledig te robotiseren”, vertelt Michel Jonkhof, Senior Klantmanager Specialistische Reiniging bij Gom. “Je hebt met veel verschillende factoren te maken. Er zijn enorm veel soorten gevels, kozijnen, ramen, boeidelen, et cetera. Daarom is de kennis van de specialisten erg belangrijk en blijf je volgens mij altijd wel afhankelijk van de mensen die het werk uitvoeren. De ontwikkelingen die nu gaande zijn, zijn vooral ondersteunende machines of materialen.”

Voorbeelden van bestaande glas- en gevelrobots zijn de Kite robot, een roterende borstel die zichzelf in verticale banen langs een gevel trekt, en een machine voor de reiniging van zonnepanelen.

Afvalrobots

Ook voor afval zijn robots ontwikkeld. Zo rijdt Annie Trash rond op Schiphol Airport om passagiers bewust te maken van afval. Dit doet Annie door letterlijk op zoek te gaan naar afval en hierdoor actief passagiers in contact te brengen met de manier van het weggooien van afval.

Fraunhofer ontwikkelde een rolveegzuiger met een grijparm en camera. Zo kan deze robot stofzuigen en afvalemmers legen. “We gaan verder met ontwikkelen en voegen dan ook intelligentie toe. Zodat de robot ook een deur kan openen of een stoel kan verplaatsen”, aldus Richard Bormann van het Fraunhofer Institut.

>> Ook interessant: Vuilnisrobot op Scheveningse boulevard

Terug naar boven >>

5. De toekomst van de schoonmaakrobot

Wat heeft de toekomst van schoonmaakrobots voor ons in petto? Deze (en twee andere vragen) legden wij voor aan drie fabrikanten van schoonmaakrobots.

Nilfisk verwacht dat in de loop der jaren de omzet in de productgroep schrobzuigrobots aanzienlijk zal toenemen. “Ook ligt het voor de hand dat er in de toekomst autonome reinigingsmachines zullen komen voor andere toepassingen.”

Adlatus sluit zich daarbij aan, zij voorspellen dat over vijf jaar 25 procent van alle verkochte schrobzuigmachines robots zullen zijn. “Ook denken we dat er meer specifieke reinigingsrobots worden geïntroduceerd, zoals stof-wis-robots en service-robots die meerdere taken uit kunnen voeren. Ook op het gebied van transport van bijvoorbeeld afval of wasgoed.”

Bij Diversey denken ze dat de invloed van technologische ontwikkelingen op lange termijn onderschat wordt. “Tien of twintig jaar is met de snelheid van hedendaagse technologische ontwikkeling een erg lange termijn. Robots worden de komende jaren beter, sneller, nauwkeuriger, kunnen meer, worden 24/7 geconnecteerd, interacteren met mensen en zullen daarmee meer en meer geïntegreerd worden in het schoonmaakproces.”

Lees de volledige interviews met deze robotfabrikanten hier >> 

Meer nieuws over schoonmaakrobots:

Terug naar boven >>

Big stories

Machines

Launching Partners