Het winterse weer verhindert werkzaamheden buiten, zoals glas- en gevelreiniging. Sinds 1 januari 2020 geldt een nieuwe wettelijke regeling voor onwerkbaar weer. Ook bedrijven in de schoonmaaksector kunnen hier gebruik van maken.
Werkgevers kunnen na het verstrijken van een aantal wachtdagen een tegemoetkoming aanvragen via het UWV. Hiervoor moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Bijvoorbeeld een temperatuur van lager dan -0,5 graden tussen 07.00 en 09.00 uur, of de aanwezigheid van ijzel volgens de meting van het KNMI-weerstation in het postcodegebied van het werkobject.
Lees ook: Regeling ‘Onwerkbaar weer’ algemeen verbindend verklaard
Hoe werkt loondoorbetaling?
Werkgevers betalen ieder winsterseizoen, van 1 november t/m 31 maart, de eerste twee onwerkbare dagen zelf door. Na deze wachtdagen kan de werkgever een uitkering aanvragen. Wel moet eerst gezamenlijk (werkgever en -nemer) gekeken of er vervangende werkzaamheden mogelijk zijn.
Gedurende de eerste 27 onwerkbare dagen betaald de werkgever 100% van het loon uit aan de werknemer. Daarna wordt 90% van het loon uitbetaald. De uitkering van het UWV wordt aan de werkgever betaald. Voor het aanvragen van de uitkering bij het UWV gaat een werkgevers als volgt te werk:
- Een werkgever moet onwerkbaar weer dagelijks vóór 10.00 melden bij het UWV.
- De melding kan alleen digitaal worden gedaan, daarvoor is Eherkenning nodig.
- Een ww-uitkering kan later aangevraagd worden, dat kan hier. Na de eerste melding moet de ww-aanvraag binnen 26 weken worden ingediend door de werkgever. Na die tijd neemt het UWV de aanvraag niet meer in behandeling en wordt er geen uitkering uitbetaald.
Lees ook: Er is een nieuwe Regeling voor Onwerkbaar Weer: dit is er veranderd
Volg Service Management op LinkedIn:
Geef een reactie