Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Leden OSB stemmen in met nieuwe cao schoonmaak

De algemene ledenvergadering van de werkgeversorganisatie voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche (OSB) is donderdag 17 januari akkoord gegaan met de nieuwe cao voor de schoonmaak. Deze heeft een looptijd van twee-en-een-half jaar. Een maand na het bereiken van het onderhandelingsresultaat konden de OSB-leden instemmen met zowel het akkoord als het proces.

OSB-voorzitter Piet Adema en diverse leden van de onderhandelingsdelegatie gaven een toelichting op het onderhandelingsproces en het bereikte resultaat. Zij gingen ruimschoots in op de vragen die bij de zeventig aanwezige leden leefden. “Dat waren soms kritische vragen, maar ook vragen om toelichting”, aldus Hanny van den Berg, directeur van OSB en woordvoerder namens de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers.

Nieuwe cao schoonmaak van kracht na akkoord alle partijen

Een overgrote meerderheid stemde vervolgens in met het onderhandelingsresultaat. Het wachten is nu op de definitieve instemming door de leden van FNV, medio februari.  Het FNV-schoonmaakparlement heeft al ingestemd met het akkoord. Dat geldt ook voor de leden van CNV. Na die instemming wordt de cao definitief van kracht. Uiteindelijk zal de minister van Sociale Zaken de cao voor de schoonmaak ‘algemeen verbindend verklaren’.

Waarom al niet mee beginnen?

OSB-leden hebben zich al verbonden aan de cao en dus gaat deze voor hen met terugwerkende kracht per 1 januari in. Niet aan OSB verbonden schoonmaakbedrijven kunnen kiezen of ze wachten tot de algemeen verbindend verklaring om dan met terugwerkende kracht alsnog de wijzigingen door te voeren. “Maar waarom zou je er nu al niet, na goedkeuring door FNV, al mee beginnen als je er toch aan moet voldoen”, stelt Van den Berg.

Belangrijkste afspraken

De cao heeft een looptijd van 1 januari 2019 tot en met 30 juni 2021. De belangrijkste afspraken die de sociale partners hebben gemaakt, zijn:

  • een loonsverhoging van 3% in 2019, 3% in 2020 en 1,5% in 2021
  • een extra verlofdag op de verjaardag van een werknemer met ingang van 2020. Schoonmakers die dat willen, krijgen de mogelijkheid om deze vrije verjaardag in te ruilen voor een vrije dag op 1 mei
  • de uitzendperiode van twaalf maanden kan voortaan worden gevolgd door twee contracten voor bepaalde tijd (was: één).
  • een gezamenlijke lobby naar ‘Den Haag’:
    • om schoonmaakwerk binnen de huidige pensioendiscussie als “zwaar beroep” aan te merken;
    • om aandacht te vragen voor de problematiek van ziekte en het hebben van meerdere werkgevers.

Het hele cao-onderhandelingsresultaat is hier te vinden.

Met een grote meerderheid ingestemd

Van den Berg is blij dat de leden van OSB “met een grote meerderheid” hebben ingestemd. “Er kwamen wel wat kritische vragen, maar dat is alleen maar goed. Dat betekent dat leden betrokken zijn en het onderhandelingsresultaat goed hebben gelezen.” Ze is ook blij dat de bonden en OSB er voor de tweede keer in geslaagd zijn zonder kleerscheuren tot een cao-onderhandelingsresultaat te komen. “We hebben laten zien met zijn allen dat we dat kunnen. Het is geen eendagsvlieg geweest.”

Meer weten over de cao schoonmaak

OSB-leden die meer willen weten over de nieuwe, bijna helemaal goedgekeurde cao kunnen terecht bij actualiteitscursussen die de werkgeversvereniging voor haar leden houdt. Niet leden kunnen zich bij vragen wenden tot de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche.

Lees ook
Leden vakbond CNV akkoord met nieuwe cao-schoonmaak
Er is een deal voor de cao-schoonmaak: 3% in 2019, 3% in 2020 en 1,5% in 2021

 

Launching Partners