De cao-onderhandelingen staan voor de deur. Wat we weten is dat er onderhandelingsdata zijn gepland, er een algemene looneis (dus niet alleen van de schoonmaak, maar voor heel Nederland) ligt van vakbond FNV van 5 procent en dat OSB zijn leden afgaat om hun standpunt te horen. Daar zijn we heel oktober nog wel zoet mee.
We weten ook dat de vertegenwoordiger van het mkb in het onderhandelingsteam, Jacco Vonhof, er niet meer bij betrokken is. Hij werd voorzitter van MKB-Nederland. Zijn vervanger, Gerrie Westenbrink, tevens penningsmeester van OSB en directeur van Fonville Schoonmaakbedrijven, mag gaan bewijzen dat hij het ook kan.
Nog niet aangeschoven
Als laatste in dit feitenrelaas noem ik dat mkb-branchevereniging SIEV nog steeds niet is aangeschoven aan de onderhandelingstafel. Terwijl de vereniging dat wel heel graag wil. SIEV moet het doen met een plek op de achterbank. De wens om daadwerkelijk aan te schuiven, stamt al van de vorige cao-onderhandelingsronde. Het lastige daarbij is dat SIEV moet worden toegelaten door de huidige partijen, zijnde FNV, CNV en OSB. Het feit is dat dat tot nu toe nog niet is gebeurd en ook naar verwachting niet gaat gebeuren voor deze onderhandelingen. Onder het motto ‘jullie zijn er nog niet klaar voor’ is tot nu toe de deur dicht gehouden. Terwijl SIEV wel, aantoonbaar, de nodige professionaliseringsslagen heeft doorgevoerd. En qua grootte is het met meer dan 260 leden wel een factor om rekening mee te houden.
Het gaat niet gemakkelijk worden
Maar goed, terug naar de cao-onderhandelingen zelf. Het gaat niet gemakkelijk worden. Allerminst. Met een looneis van 5 procent zijn op voorhand de verhoudingen scherp. Het is dan ook de vraag in hoeverre het cao-onderhandelingsteam van FNV Schoonmaak van die algemene eis mag afwijken. CNV kunnen we nog even moeilijk inschatten. Maar we krijgen al wel geluiden van ondernemers binnen. Zoals valt te verwachten vinden die 5 procent veel en veel te veel. Maar niet alleen vanwege de vijf procent. Ze hebben al middenin het jaar, na een stijging begin van het jaar, hun klanten moeten lastigvallen als gevolg van een loonstijging. In totaal ging het om 1,75 procent in twee stappen, per 1 januari 2018 en per 1 juli 2018. Zie dan nog maar eens aan te komen bij je opdrachtgever begin 2019. Tenminste, als dan de cao-onderhandelingen zijn afgerond.
Hard hoofd in onderhandelingen
Diezelfde ondernemers vertelden me dat ze een hard hoofd hadden in de komende cao-onderhandeling. Maar het beeld van kamelen in tuinen van schoonmaakbedrijven of schuimkanonnen bij opdrachtgevers, zoals bij eerdere cao-rondes het geval was, doemt nog niet op. Grote vraag is nu: hoe hard gaat en wil FNV het spelen, in een sector die van oudsher onder het vergrootglas ligt. Krijgen we kamelen of zijn de verhoudingen in de brancheraad, een tussentijds overleg van de drie partijen, zo goed dat we die 5 procent uitpolderen? Dat is de grote vraag. We zijn erg benieuwd naar de uitkomst. We houden u op de hoogte. Houd vooral www.servicemanagement.nl in de gaten.
Ronald Bruins, hoofdredacteur Service Management (ronaldbruins@vakmedianet.nl)
Geef een reactie