Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Kinderen houden op school de plas op vanwege vieze wc’s

Kinderen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs houden hun behoefte liever op dan dat ze naar het vieze toilet op school gaan. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek in opdracht van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity. De oplossing? Plasles op school.

Zeven op tien docenten krijgt klachten over vieze wc’s

In veel gevallen zijn de toiletten op school zo vies dat leerkrachten er klachten over ontvangen. Zeven op de tien ondervraagde docenten gaf aan dat zij in het verleden kinderen of ouders aan het bureau kregen met opmerkingen over de slechte hygiëne van de sanitaire voorzieningen. Meer dan de helft (51 procent) van de basisschoolleerlingen en 59 procent van de middelbare scholieren gaf aan als gevolg van de vieze wc’s niet op school naar de wc te gaan. Met alle gevolgen van dien, want met een volle blaas gaat de concentratie rap achteruit, zo gaven de ondervraagde leerlingen ook aan.

Belangrijkste conclusies uit het Essity-onderzoek:

  • Leraren, ouders en kinderen maken zich zorgen over de hygiëne op school.
  • Kinderen vermijden de toiletten op school, met onder andere concentratieproblemen als gevolg.
  • Kinderen weten volgens leraren niet goed hoe zij de faciliteiten op school schoon en hygiënisch moeten houden. Bij slechts een kwart van de leraren is (toilet-)hygiëne een vast thema in het lesprogramma.

Meer geld nodig voor schoonmaak schooltoiletten

Voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging voor Schoolleiders gaf bij Editie NL een reactie op het onderzoek. Ze zei: “Kinderen plassen regelmatig over de rand en dat komt in de voegen. Die ongelofelijke stank is er gewoon niet uit te krijgen, zeker bij oude schoolgebouwen.” De vakbondsvrouw pleit voor meer geld om de schoonmaak van schooltoiletten te verbeteren.

Meer aandacht voor toilethygiëne in het lesprogramma

Gertie Eikenaar van Essity pleit op de website van RTL voor meer aandacht voor toilethygiëne in het lesprogramma. Dat gebeurt volgens de televisiezender al op een kwart van de scholen. Eikenaar: “Door kinderen te leren hoe ze het toilet schoon achterlaten kan er al een boel verbeteren. Kinderen weten nu gewoon niet hoe dat moet.”

Lees ook:
Kinderen eten en drinken niet op school vanwege vieze toiletten
Talloze reacties toiletonderzoek: er wordt te weinig schoongemaakt

Partners