Op 8 november vindt het eerste webinar van Service Management plaats, met als thema: ‘Hoe geef je digitalisering in de schoonmaak vorm?’ In aanloop daar naartoe alvast 5 tips en 1 vraag voor schoonmaakbedrijven op het gebied van digitalisering. Roy Ploum, directeur van Hago Next en daarvoor bij Vebego verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe (online) communicatie- en businessmodellen, trekt lessen uit 8 jaar innoveren in de schoonmaak. “Probeer innovaties eerst zelf.”
1. Zie innoveren als een reis…
“Houd je oren en ogen open. Wat is er in de wereld te krijgen? Online, mobiel, maar ook in aanpalende branches. Kun je zaken daar vandaan naar je eigen wereld halen? Met die insteek ben ik acht jaar geleden de ontdekkingsreis aangegaan. In een tijd dat Hyves nog hip was. Later hebben we nog geëxperimenteerd met Google Glass. Daar waren er elf van in Nederland en wij hadden er twee.”

Ploum: “Probeer de innovatie eerst zelf, voordat je het iemand anders in de maag splitst.”
2. Durf afscheid te nemen van innovaties die niet werken…
“Google Glass is een mooi voorbeeld. Probeer de innovatie eerst zelf, voordat je het iemand anders in de maag splitst. Ik heb een maand gelopen met het ding. Iedereen vond het gaaf en zei me hoe innovatief ze het vonden. Maar daarna kwamen er vragen. Ben je me aan het fotograferen? Daarnaast werkte het streamen niet en waren de batterijen in no time op. Het gevaar is wel dat je verliefd wordt op je vinding. Als je er zelf niets mee kan en het geheel niet meer gebruikt, dan moet je afscheid durven nemen. Daarbij kun je dertig dagen als grens aanhouden. Slaat de innovatie voor die tijd niet aan, dan is het tijd gedag te zeggen.”
3. Probeer de digitale innovatie eerst zelf…
“Ik heb heel veel dingen thuis eerst geprobeerd. In 2010 heb ik mijn huis helemaal volgeplakt met QR-codes. We waren bezig de app @lly te testen. Met behulp van QR-codes of NFC-stickers worden daarbij alle schoonmaakwerkzaamheden geregistreerd in deze mobiele app. Vervolgens hebben we een schoonmaker gevraagd het geheel te testen. Loop er maar eens mee. Houd dan je oren en ogen open. Kijk wat er aan de hand is. @lly is een succes geworden en is doorontwikkeld naar andere delen van het bedrijf. Maar uiteindelijk vind ik dat we de app bij een externe ict-partij hadden moeten onderbrengen. Vebego is geen ontwikkelaar.”
4. Iemand moet eigenaar zijn…
“Er is maar één iemand eigenaar van het project. Niet 10, niet 100, niet 2, maar 1. Als er teveel mensen hun plasje over moeten doen, dan is – voordat je het weet – je concept weg. Ik werk met het 111-punten systeem. 1 punt krijg je voor het idee. 10 punten voor het concept. Maar de uitwerking is maar liefst 100 punten waard. Oftewel: je kunt een prachtig idee hebben, maar duizenden mensen hebben dagelijks ideeën. Wat is nu de killerfunctionaliteit? Waardoor downloaden ze die app? Niet voor niets, maar voor zichzelf. Flex@lly wordt door 64 procent van de medewerkers gebruikt. Dat komt door het simpele feit dat mensen hun salaris in kunnen zien. Daarom kwamen er in eerste instantie gebruikers naar de app.”

Wat is nu de killerfunctionaliteit? Waardoor downloaden ze die app?
5. Waarom niet eens vooroplopen?
“Veel schoonmaakbedrijven wachten met digitalisering. Ze willen eerst zien dat een ict-oplossing zich helemaal heeft bewezen, voordat ze meedoen. Maar waarom niet eens voor je opdrachtgevers vooroplopen? Dat in veel schoonmaakbedrijven de resultaten van DKS-rondes nog steeds op papier worden verwerkt, is bijna niet te geloven. Dat moet toch anders kunnen.”
+ 1 Vraag: waar zie je voor de toekomst schoonmaak verder digitaliseren?
“We hebben nog een hele weg te gaan met de ontwikkeling van het slimme gebouw, waar schoonmaak op gaat inhaken. Dat betekent sensoren in gebouwen die aangeven of ruimtes gebruikt worden en of ze schoongemaakt moeten worden of niet. Op basis van die sensoren kun je acties in gang zeggen. Dat zijn ‘als-dan-regels’. Die vertellen dat je een bepaalde actie moet ondernemen als gevolg van een bepaalde waarde. We zien bijvoorbeeld automatisch dat het gaat regenen, dan moet er als actie een grotere droogloopmat voor de entree worden gelegd. Als het CO2-gehalte te hoog is, doen we een raam open. We kunnen veel meer gebruikmaken van sensoren. Overigens wel gericht. Niemand heeft wat aan data alleen. Gegevens zijn pas nuttig als je er ook echt wat mee kunt. Dat is voor mij altijd het uitgangspunt.”
8 november: Webinar – Hoe geef je digitalisering in de schoonmaak vorm?
Ook schoonmaakbedrijven digitaliseren. Het is erg handig dat technische snufjes voor een efficiëntere schoonmaak nodig. Zo heeft u het over sensoren die aangeven of ruimtes schoongemaakt moeten worden of niet. Wat een innovatie!