Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Twee miljoen voor doorontwikkeling UVC-robot van Loop Robots

Loop Robots heeft een startinvestering van twee miljoen dollar binnengeharkt. De Nederlandse robotontwikkelaar is vooral bekend van zijn desinfecterende UVC-robot genaamd SAM, waar momenteel mee wordt geëxperimenteerd in het Spaarne Gasthuis

Foto via Loop Robots

Door desinfectie te automatiseren, wordt dit proces volgens de robotontwikkelaar sneller, veiliger en digitaal controleerbaar. Dit moet een bijdrage leveren aan de strijd tegen ziekenhuisinfecties en aan de vermindering van het gebruik van chemie.

Handmatige desinfectie moeilijk en tijdrovend

Volgens de robotmakers zorgen ziekenhuisinfecties met resistente bacteriën jaarlijks voor 72.000 doden, alleen al in de Verenigde Staten. De kosten daarvan bedragen zo'n 45 miljard dollar per jaar.

"De handmatige eindschoonmaak van ziekenhuiskamers met doekjes en chemie is moeilijk en tijdrovend", meldt Loop Robots in een persbericht. Daarnaast zou de werkzaamheid van deze methode slechts tussen de 25 en 50 procent liggen, waardoor maar liefst 7 procent van de Europese ziekenhuispatiënten een infectie met een resiste bacterie oploopt.

Lees ook

Ziekenhuisinfecties voorkomen

Anti-microbiële resistentie (AMR) is één van de meest kritieke gezondheidsuitdagingen waar de maatschappij de komende jaren mee te maken krijgt, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Het voorkomen van infecties, vooral bij kwetsbare patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen, is een essentiële stap in de strijd tegen AMR.

Kiemdodend UVC-licht

Robot SAM zou daar een bijdrage aan kunnen leveren. Volgens de makers gebruikt de robot krachtig, kiemdodend UVC-licht, waardoor tot wel 99,9999 procent (log 6 reductie) van de bacteriën, virussen en andere ziektemakers wordt gedood. "Onze cobot SAM helpt ziekenhuisschoonmakers in het creëren van een veiligere omgeving, zonder te moeten werken met chemische doekjes en biociden", zegt Per Slycke, CEO en co-founder van Loop Robots.

Hij vertelt dat de ontwerpers de afgelopen periode nauw hebben samengewerkt met verschillende toonaangevende ziekenhuizen in de Benelux, om ervoor te zorgen dat de schoonmaakmedewerkers fijn kunnen werken met SAM. "Nu zijn we klaar om de implementatie van de gevalideerde en gecertificeerde desinfectiecobot op te schalen."

Onderscheidende cobot

De bedenkers van SAM, gehuisvest in Delft, hebben een startinvestering van twee miljoen dollar weten te bemachtigen. Hiermee kan de robot verder worden doorontwikkeld. Het gaat om een groep particuliere ondernemersinvesteerders onder leiding van Nanotech Ventures en Locapes Investment Fund.

"We zijn onder de indruk van de oplossing die het team van Loop Robots heeft ontwikkeld en van hun bereidheid om te luisteren naar de feedback van infectiepreventiedeskundigen, schoonmaakmedewerkers en facility managers", zegt Job Elders van Nanotech Ventures. "Daarmee hebben ze een onderscheidende cobot gecreëerd die ziekenhuizen helpt om geld te besparen én de kwaliteit te verbeteren."

Open deze Digimagazine in een nieuw venster

Meest recent

Innovatie

Launching Partners