Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Schoonmaken op basis van data: wat levert dat op?

Het Internet-of-Things biedt nieuwe kansen voor de schoonmaakwereld. Door middel van slimme sensoren die gebouwgebruik meten, wordt schoonmaken op basis van data mogelijk. Maar wat levert dit precies op?

1. Slimmere inzet van schoonmakers
Data-driven schoonmaak maakt dat schoonmakers efficiënter te werk kunnen gaan. Ze hoeven hun dag niet langer in te delen op basis van gevoel of routine, maar kunnen data over gebouwgebruik als leidraad nemen. Ze hoeven niet eerst te checken of ruimtes een schoonmaakronde nodig hebben, maar kunnen dit simpelweg uit de data halen. Dit maakt een einde aan onnodige werkzaamheden voor schoonmakers. De aandachtverdeling wordt flexibeler, slimmer en beter naar werkelijk gebruik van een gebouw ingezet.

2. Verhoging van tevredenheid en beleving gebouwgebruikers
Niets is vervelender voor gebouwgebruikers dan een vergaderruimte waar de koffiekringen van de vorige dag nog op de tafels staan. Of een toilet zonder wc-papier. Data-driven schoonmaak maakt dat schoonmakers weten welke ruimtes een schoonmaakbeurt nodig hebben en welke niet. Hierdoor kunnen ze de ruimtes die intensief gebruikt zijn beter schoonmaken, en de ruimtes waar niemand is geweest overslaan. Het gebouw is daardoor altijd schoon en de tevredenheid en beleving van gebouwgebruikers gaat daarmee omhoog!

3. Gericht sturen op schoonmaak
Een direct voordeel van schoonmaken op basis van data voor facilitair managers is dat je nu ook kunt gaan sturen op basis van data. Argumenten over efficiëntere inzet van schoonmaak kun je nu onderbouwen met data, waardoor je veel sterker staat. Op dagen waarop het gebouw intensief gebruikt wordt moet de schoonmaakintensiteit misschien wel omhoog en op andere dagen juist omlaag. En houd je tijd over? Dan kun je andere zaken oppakken, zoals periodieke werkzaamheden of hospitality-taken. Met data over gebouwgebruik kun je dit allemaal aantonen en op basis daarvan je schoonmaak optimaliseren.

Meest recent

Innovatie

Partners