Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Chantal Snijders (Asito): “Datagedreven schoonmaken is geen doel maar een middel”

“Datagedreven schoonmaken is geen doel maar een middel”, stelt Chantal Snijders, innovatiemanager bij Asito. In een artikel op de website van het schoonmaakbedrijf betoogt ze dat het doel van innovatie moet zijn dat het werk gemakkelijker, leuker of efficiënter wordt.

Organisaties willen vaak té snel aan de slag met datagedreven schoonmaak; de schoonmaak door middel van data afstemmen op het gebruik van het betreffende gebouw. Bijvoorbeeld met een sensor op iedere werkplek, het liefst in iedere ruimte, zodat ze altijd zicht hebben op wanneer een ruimte moet worden schoongemaakt. Datagedreven schoonmaken is geen doel maar een middel, stelt Snijders.

Planning en praktijk

Vaak wordt de planning van de schoonmaak evenredig verdeeld; een vast aantal dagen, een vast aantal uren en een vast aantal mensen. Terwijl het gebruik van een gebouw per dag kan verschillen. Je hebt niet meteen hele specifieke data nodig om efficiënter te werken, vindt Snijders. Als het doel is om de schoonmaakplanning beter aan te laten sluiten bij de bezetting, kun je beter op een globaal niveau beginnen en dan steeds specifieker worden in plaats van andersom. Dit kost minder moeite, maar zorgt wel voor een groot resultaat. Snijders adviseert: “Kijk eens globaal naar de planning: wat doet mijn bezetting door het jaar heen? Zijn er verschillen tussen maanden, weken en dagen? De personeelsplanning pas je aan op de trends die je ziet. Een medewerker extra op dinsdag omdat het op die dag drukker is bijvoorbeeld, en een medewerker minder op woensdag.”

Ook interessant:

Op het juiste moment op de juiste plek

Na het aanpassen van de dagplanning is datagedreven schoonmaak een logische vervolgstap. Denk aan het analyseren en optimaliseren van de data op het gebied van de bezetting per verdieping, zone, ruimte of zelfs werkplek. Asito is op dit moment bezig met een aantal pilots bij kantoorlocaties en luchthavens. “We leggen het gebouwgebruik van de klant en onze personeelsinzet naast elkaar. Samen met de objectleider bespreken we welke werkzaamheden we gaan uitvoeren op rustige of juist drukke momenten”, legt Snijders uit. “Als het heel druk is op een luchthaven, is er meer vervuiling. Door het gebruik van data weet je dat je op drukke momenten extra personeel in moet plannen. Ook kijken we samen met de klant of we het gebruik van gebouwen beter kunnen verdelen.”

Het hele artikel lees je bij Asito >>

GRIP Facility en CleanJack werken samen

Innovatie Nieuws

GRIP Facility en CleanJack werken samen

CleanJack en GRIP Facility hebben de handen ineen geslagen. Opdrachtgever Schoonzorg in Amsterdam wilde een op maat gemaakt geïntegreerd systeem die de functionaliteiten van beide schoonmaaksoftware-oplossingen combineert.
Dirk Tuip (FacilityApps) over Hackathon: "Tech kan schoonmaak sexyer maken"

Innovatie Verdieping

Dirk Tuip (FacilityApps) over Hackathon: "Tech kan schoonmaak sexyer maken"

Met wat voor soort applicatie kunnen we het werk van schoonmaakmedewerkers leuker, makkelijker of beter maken? Dat is de opdracht voor de Hackathon op woensdag 11 mei tijdens de Interclean Amsterdam, georganiseerd in samenwerking met FacilityApps. CEO Dirk Tuip: “Hopelijk komen daar een aantal leuke ideeën uit voort die zorgen voor innovatie en vernieuwing in de branche.”
Niels van den Berg (CleanJack): "Ga niet automatiseren om het automatiseren"

Innovatie Nieuws

Niels van den Berg (CleanJack): "Ga niet automatiseren om het automatiseren"

Waar automatisering in de schoonmaak zich tien jaar geleden nog beperkte tot kleinschalige pilots, is het nu veel meer doorgedrongen op de werkvloer. "Het wordt steeds meer gemeengoed. Opdrachtgevers van schoonmaakbedrijven vragen er ook steeds nadrukkelijker om."
Appreo en AFAS officieel partners

Innovatie Nieuws

Appreo en AFAS officieel partners

Appreo, leverancier van plansoftware speciaal voor de schoonmaakbranche, en AFAS Software zijn sinds deze week officieel partners.
Tech in sanitair: ONE HUNDRED restrooms lanceert slim urinoir

Hygiëne Sanitair Nieuws

Tech in sanitair: ONE HUNDRED restrooms lanceert slim urinoir

ONE HUNDRED restrooms, het Nederlandse publieke toiletconcept, is een samenwerking aangegaan met de Spaanse tech start-up Kamleon om een slim urinoir te ontwikkelen. Door middel van een ingebouwde hydratatie tracker worden toiletbezoekers bewust gemaakt van het belang van voldoende water drinken.

Meest recent

Innovatie

Partners