Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Blog Yannick de Roos: Hoe de autobranche ons een kijkje in de toekomst geeft

In 2004 reed Will Smith in de film I, Robot in een volledig autonome Audi. Dat leek futuristisch, maar was het dat ook? In 1993 was de eerste autonome auto namelijk al op de weg. En als we nog verder teruggaan; in 1939 werd er al veelvuldig gesproken over autonome auto's. In 1939 werd een verwachting geschept. In 1993 werd een beeld geschetst, in 2004 werd het beeld aan het grote publiek gepresenteerd. Alleen... anno 2022 zijn er nog steeds geen particuliere auto's die volledig autonoom rijden.

In de schoonmaakwereld wordt al jaren geroepen dat er autonome machines op de markt zijn en thuis hebben we robotstofzuigers rondrijden. De technische ontwikkelingen gaan snoeihard, opdrachtgevers spreken hun behoefte aan robots uit en schoonmaakbedrijven omarmen ze, omdat ze het werk van de schoonmaker leuker en makkelijker maken. De wereld lijkt er klaar voor om robots definitief in de schoonmaakbranche te adopteren.

Waar zit dan de moeilijkheid? Daar is volgens mij nu net de parallel te maken met autonome auto's. Die zijn duurzaam, hip en innovatief. Maar waarom rijden er nog steeds geen volledig autonome auto's? Dat heeft niks met techniek te maken. Het is heel simpel; het mag (nog) niet van overheden. Want wie is er verantwoordelijk bij een ongeval met een autonome auto? Daarnaast trekken veel veiligheidsadviseurs de cyberveiligheid van de auto's in twijfel.

Voor mij wordt het dáár interessant. Deze issues in de autowereld spelen namelijk al meer dan tien jaar. Kwamen ze als verrassing? Ik weet het niet. Wat ik wél weet, is dat er nog weinig wordt gesproken over dit soort issues als we het hebben over autonome machines in de schoonmaak. We willen zo graag een robot die ons helpt, dat we eigenlijk een beetje vergeten wat de risico's van het gebruik zijn. Zo heeft de hedendaagse robot minimaal drie camera's die de hele ruimte en alles wat daar gebeurt in beeld kan brengen. Over privacy gesproken. Door de internetconnectie kan een hacker in feite meekijken op het damestoilet als de robot daar toevallig aanwezig is.

Ik ben groot voorstander van robots. Maar nog groter voorstander van het gesprek nú verder trekken dan technische ontwikkelingen. Ik geloof er heilig in dat robots toegevoegde waarde kunnen bieden, voor opdrachtgevers en schoonmakers. Laten we leren van de autowereld en ons ook richten op aansprakelijkheid, databeveiliging en privacy. Dan kunnen we robots, binnenkort als ze technisch optimaal ontwikkeld zijn, met open armen ontvangen.

Yannick de Roos is innovatiemanager bij Hago Nederland.

Hoe zet je de eerste stap naar digitalisering? (whitepaper)

Innovatie Digitalisering Whitepaper

Hoe zet je de eerste stap naar digitalisering?

De toekomst van schoonmaak? Die ligt in digitalisering. Daar zijn de meeste schoonmaak-professionals het inmiddels wel over eens. Zo blijkt uit onderzoek dat 62 procent van het Nederlandse MKB ‘meegaan in digitale ontwikkelingen’, ziet als een vereiste voor toekomstige groei van hun organisatie.
EW Facility Services en Hotelschool The Hague tevreden over samenwerking: “Het is fijn om een partij te hebben die meedenkt met de organisatie”

Ondernemen Nieuws

EW Facility Services en Hotelschool The Hague tevreden over samenwerking: “Het is fijn om een partij te hebben die meedenkt met de organisatie”

Sinds eind vorig jaar is EW Facility Services verantwoordelijk voor de schoonmaak, glasbewassing en specialistisch onderhoud van de vier locaties van Hotelschool The Hague (HTH). Zij vinden elkaar in de thema’s beleving en hospitality en in hun ambities op duurzaamheid en innovatie.
CSU Innovatie Boost 2023 zet trends en inspiratie in de schijnwerpers

Innovatie Nieuws

CSU Innovatie Boost 2023 zet trends en inspiratie in de schijnwerpers

De wereld en ook de arbeidsmarkt zijn aan het veranderen. Denk aan het hybride werken, de krapte op de arbeidsmarkt en de groeiende aandacht voor duurzaamheid. Stuk voor stuk factoren die ook van invloed zijn op het schoonmaakwerk. De nieuwste trends en innovaties komen aan bod tijdens het online event CSU Innovatie Boost 2023.
Partner of Choice 2022: De favoriete leveranciers van schoonmaakrobots

Machines Nieuws

Partner of Choice 2022: De favoriete leveranciers van schoonmaakrobots

Steeds vaker worden robots ingezet bij de schoonmaak. Logisch, want ze kunnen een deel van het zware of eentonige werk uit handen nemen. Denk aan het schrobben van grote vloeroppervlakten. Ook kunnen schoonmaakrobots enigszins de krapte op de arbeidsmarkt opvangen. Het Partner of Choice onderzoek van Service Management ging dit jaar daarom ook op zoek naar de favoriete leveranciers van schoonmaakrobots.
Harold Muis (BOMA) over schoonmaakinnovaties: “Ik vind kleine innovaties juist ook heel erg mooi”  

Innovatie Verdieping

Harold Muis (BOMA) over schoonmaakinnovaties: “Ik vind kleine innovaties juist ook heel erg mooi”  

Het einde van het jaar nadert en dat is een mooi moment om te kijken wat er wordt geïnnoveerd in de schoonmaak. Volgens Harold Muis, business unit manager schoonmaakbedrijven bij BOMA, moeten we daarvoor niet alleen kijken naar de grote veranderingen. “Want wanneer vind je iets een innovatie? Vaak is dat voor mensen iets dat een enorm grote verandering teweegbrengt in de schoonmaak. Ik vind dat wanneer iemand die met een Spaanse mop werkt, overgaat op microvezel, hij innoveert op die locatie. Er zijn naar volgend jaar toe misschien wel twintig of dertig innovaties, maar sommige zijn ook heel klein.” 

Meest recent

Innovatie

Partners