Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

'Zorg voor frisse lucht' nieuwe basisregel tegen corona

‘Zorg voor frisse lucht’ wordt een nieuwe basisregel in de bestrijding tegen het coronavirus. Dat kondigde premier Rutte aan in de Tweede Kamer na vragen van PVV-leider Wilders over het belang van ventilatie bij de verspreiding van het coronavirus.

Het belang van ventilatie bij het voorkomen van besmettingen door het coronavirus kreeg lange tijd geen hoge prioriteit. Het mantra op de persconferenties en in de communicatie was: afstand houden, testen bij klachten en natuurlijk handen wassen.

Ventilatie zou wel invloed hebben, maar volgens RIVM is dat nog steeds onvoldoende door wetenschappelijk onderzoek gestaafd. Ook nu schrijft Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op haar website dat goede ventilatie en effectieve luchtreinigers weliswaar virusdeeltjes in de lucht kunnen verminderen, ‘maar het is op dit moment onduidelijk of dit ook daadwerkelijk tot aantoonbaar minder COVID-19 leidt.’

Lees ook:

Aerosolen

Marktonderzoeker Maurice de Hond beweert op social media – en in steeds minder mate in de landelijke media – op basis van eigen data-onderzoek al geruime tijd het tegenovergestelde. De belangrijkste oorzaak van besmettingen zouden de zogeheten ‘wide spreading events’, ofwel bijeenkomsten met veel mensen waar men massaal in korte tijd besmet wordt door virus bevattende kleine druppeltjes die in de lucht (aerosolen) zweven.

Ventilatie en corona

Maar nu is er dus een kentering in het overheidsbeleid rond ventilatie en corona. Zo blijkt uit de woorden van demissionair premier Rutte op woensdag 14 juli in de Tweede Kamer: “Er is een groot verschil tussen ventilatie enerzijds en je handen wassen, afstand houden en testen bij klachten,” zo redeneert Rutte, “en dat is hoe je het onderwerp ventilatie terugvertaalt naar persconferenties en individuen. Daar hebben we ons nader op beraden en ik denk dat het wel degelijk mogelijk is ventilatie als vierde element toe te voegen, naast ‘was je handen’, ‘houd afstand’ en ‘test bij klachten’.”

Open deze Digimagazine in een nieuw venster

Niet ventilatie, maar frisse lucht

“Maar dan is het niet ventilatie, want dat vraagt technische ingrepen. Dan is het in de kern: zorg voor frisse lucht. En hoe je dat precies doet, dat zijn we nog aan het uitwerken.” Ook beloofde Rutte ‘ventilatie’ toe te voegen als vierde icoontje op de persconferenties.

Rutte ontkent echter dat er onvoldoende aandacht is geweest voor ventilatie: “Het is niet zo dat we op het niveau van bijvoorbeeld de scholen en ziekenhuizen op alle websites van de overheid niet gehad hebben over ventilatie. Ik heb het nooit weggelachen en steeds gezegd: Maurice de Hond heeft hier een punt. De hele discussie over aerosolen wordt ook erkend. De kern van het vraagstuk is of je het kunt toevoegen als gedragsadvies op individueel niveau? En dat gaan we nu doen!”

Bron: Gawalo

Binnenklimaat basisscholen vaak onvoldoende: "Ventileren kun je leren"

Hygiëne Nieuws

Binnenklimaat basisscholen vaak onvoldoende: "Ventileren kun je leren"

Op veel scholen in Nederland voldoet de ventilatie niet aan de gestelde normen. De CO2-concentratie in lokalen is te hoog, soms zelfs vier keer hoger dan de maximale norm. Brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland heeft daarom samen met het platform Gezond Binnen de poster ‘Ventileren kun je leren’ ontwikkeld.
Subsidie voor ventilatie in schoolgebouwen verlengd

Hygiëne Nieuws

Subsidie voor ventilatie in schoolgebouwen verlengd

Ventilatie in openbare gebouwen stond de afgelopen tijd door Covid enorm in de belangstelling. Dat geldt zeker ook voor scholen. Toch lijkt het aantal aanvragen om de ventilatie in schoolgebouwen te verbeteren nu terug te lopen.
Ventileren doe je zo: vijf tips

Hygiëne Nieuws

Ventileren doe je zo: vijf tips

Ventileren is altijd belangrijk geweest en zal dat ook in de toekomst blijven. Door Covid-19 is het belang van ventileren nog duidelijker geworden. Maar hoe zorg je voor goede ventilatie? In dit artikel 5 basistips om te ventileren.
Slechte luchtkwaliteit heeft negatieve invloed op gezondheid

Hygiëne Nieuws

Slechte luchtkwaliteit heeft negatieve invloed op gezondheid

Moe, geen concentratie en problemen met ademen? Dat kan liggen aan een ongezond binnenklimaat. Een slechte luchtkwaliteit in huis kan negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Toch is dat nog niet zo bekend, ook niet in coronatijd. Dit blijkt uit gepubliceerd onderzoek van Nationale-Nederlanden.
CNV: Ventilatie veel scholen nog niet op orde

Hygiëne Nieuws

CNV: Ventilatie veel scholen nog niet op orde

De ventilatie bij een groot deel van de scholen lijkt nog steeds niet op orde, blijkt uit onderzoek van CNV Onderwijs onder bijna 1.500 leden.

Best gelezen

Hygiëne

Partners