Ziekteverzuim "uitzonderlijk hoog" door coronagolf

Het ziekteverzuim in Nederland was in december voor de tweede maand op rij "uitzonderlijk hoog" als gevolg van de nieuwe coronagolf. Ook voor de eerste weken van 2022 melden Arbodiensten volgens het AD stijgingen van 30 procent.

Volgens de cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare kwam het verzuim in december uit op 4,9 procent. Vanwege de lockdown en de kerstvakantie (waardoor mensen toch al meer thuis zaten), is dat iets lager dan in november. Toen ging het om 5,1 procent. De arbodiensten spreken van "uitzonderlijk hoge" verzuimcijfers voor beide maanden.

Ruim een derde van de ziekmeldingen was vanwege omikron. De griep is verantwoordelijk voor een kwart van de meldingen.

Vaker en langer ziek

Ook verzekeraar Interpolis, onderdeel van Achmea, merkt dat het verzuim de laatste maanden sterk is opgelopen. In december 2021 ontvingen ze meer dan 50 procent méér ziekmeldingen dan gemiddeld in december. Daarnaast bedroeg de gemiddelde duur van het verzuim dik 28 dagen. Dat is beduidend langer dan voorheen.

Verzuim stijgt verder

Jurriaan Penders, bedrijfsarts bij HumanCapitalCare, vreest dat het verzuim deze periode weer zal stijgen, nu de vakantie en lockdown voorbij zijn. "Het aantal coronabesmettingen blijft hoog. En ondanks dat we door de omikronvariant minder ziek worden, vallen werkenden toch een paar dagen uit."

Arbo Unie ziet inderdaad het aantal ziekmeldingen al omhoog schieten in de eerste weken van 2022. Volgens het AD gaat het om 30 procent meer vergeleken met dezelfde periode in 2020, voor de coronapandemie.

Bedrijven melden hoog verzuim onder personeel

Eerder deze week lieten diverse grote Nederlandse bedrijven, bijvoorbeeld KPN en ING, al weten dat er meer coronabesmettingen waren onder hun personeel. Maar het hogere verzuim leidde er vooralsnog niet tot ernstige problemen. Supermarkten sloegen wel al alarm, vanwege de strenge quarantaineregels. Zij krijgen steeds grotere roosterproblemen door de uitval van personeel dat in quarantaine moet.

Bronnen: ANP & AD