Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Ziekteverzuim toegenomen door griep en corona

Corona zingt alweer een aantal weken rond en ook lijkt het griepseizoen geopend. Dat merken werkgevers. Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare melden dat er weer een stijging in het ziekteverzuim zichtbaar is.

In augustus lag het verzuim nog op vier procent, maar in september was al een lichte stijging (naar 4,3 procent) te zien. Die lijn zette deze maand door. Ook al zijn de cijfers nog niet schrikbarend vergeleken met de situatie voor corona, toch is het wel belangrijk om de trend in de gaten te houden. Vooral corona speelt een grote rol. Zo laat Redmer van Wijngaarden van ArboNed weten: “In de eerste week van oktober kwam ongeveer een derde van de ziekmeldingen bij ons door griep en griepachtige klachten en circa een kwart door corona. Vooral het aantal verzuimgevallen door corona stijgt erg hard.”

Psychisch verzuim op de loer

Het hogere verzuim door griep en covid is niet alleen op zichzelf problematisch. Doordat de krapte op de arbeidsmarkt al sterk gevoeld wordt en de werkdruk al hoog is, wordt die door het wegvallen van medewerkers alleen nog maar hoger. Daardoor gaat het risico op psychisch verzuim ook verder omhoog. Om dat risico zoveel mogelijk te beperken, is het daarom van belang in te zetten op preventieve maatregelen.

Ventilatie, handhygiëne en aandacht

Die preventie kan bestaan uit bijvoorbeeld goede ventilatie en extra bewustzijn van een goede handhygiëne. “Zorg dat je alert blijft op het coronabeleid voor de werkvloer en neem zo nodig preventieve maatregelen. Ook de kans op besmetting met griep kun je verkleinen door de basisregels na te leven", aldus Van Wijngaarden aan. Een goede, efficiënte schoonmaak blijft daarbij natuurlijk hee belangrijk. Maar ook voor de leidinggevende op de werkvloer is er een taak weggelegd. Door aandacht te hebben voor de medewerkers die het extra werk moeten opvangen, blijft bij hen de werkdruk sneller binnen de perken. Ook met elkaar blijven spreken over oplossingen is essentieel om het toenemende ziekteverzuim op te vangen.

Griepepidemie verre van voorbij: aantal griepgevallen fors toegenomen

Hygiëne Nieuws

Griepepidemie verre van voorbij: aantal griepgevallen fors toegenomen

Onderzoeksbureau Nivel laat weten dat er nog steeds meer mensen met griepachtige klachten bij de huisarts komen. Deze week waren dat er 103 op 100 duizend mensen. Vorige week lag dat aantal nog op 66.
Griepepidemie op hoogste niveau sinds begin 2020

Hygiëne Nieuws

Griepepidemie op hoogste niveau sinds begin 2020

Al een paar weken zitten we officieel in een griepepidemie en die houdt nog steeds aan. We zitten op het hoogste niveau wat betreft griepgevallen sinds eind maart en begin april 2020.
Stichting Binnenklimaattechniek lanceert Nationaal Register CO₂-meters

Hygiëne Nieuws

Stichting Binnenklimaattechniek lanceert Nationaal Register CO₂-meters

Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat én helpt in de strijd tegen coronabesmetting. Alle scholen moeten daarom verplicht een werkende CO2-meter in ieder klaslokaal plaatsen. Maar hoe weet je welke meter je het beste kunt kiezen? Stichting Binnenklimaattechniek heeft alle opties op een rij gezet in het Nationaal Register CO₂-meters.
De griepepidemie is terug: tips voor griep tijdens de kerstdagen

Hygiëne Verdieping

De griepepidemie is terug: tips voor griep tijdens de kerstdagen

Hij is terug: de griepepidemie. Onderzoeksinstituut Nivel meldt dat er al zo’n twee weken sprake is van een flinke stijging in het aantal mensen dat met griep naar de huisarts of het ziekenhuis gaat. Ook al is het niet verbazingwekkend dat er weer veel mensen lopen te snotteren gezien het seizoen, zo vlak voor de feestdagen is het toch verstandig op te passen naast wie je aan tafel gaat zitten met je snotneus. Ook als je aan het werk bent, is het belangrijk dat je niet je collega’s aansteekt. Daarom hierbij een aantal tips.
Schoonmakend Nederland stelt sectorplan op gericht op omgaan met corona

Ondernemen Nieuws

Schoonmakend Nederland stelt sectorplan op gericht op omgaan met corona

Schoonmaakbranchevereniging Schoonmakend Nederland heeft een sectorplan opgesteld voor de gehele schoonmaak- en glazenwassersbranche over hoe om te gaan met corona. Het is duidelijk dat corona niet weggaat en zeker nu het aantal besmettingen weer aan het oplopen is, is het belangrijk dat er schoongemaakt kan blijven worden.

Best gelezen

Hygiëne

Partners