Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Ziekenhuis doet handen schudden definitief in de ban

Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede schaft het geven van handen, in onbruik geraakt door corona, definitief af. Dat vindt het ziekenhuis veiliger, ook in de toekomst. Groeten mag je daar voortaan alleen met woorden.

Het afschaffen van handen schudden "was een maatregel waar we allemaal erg aan moesten wennen, omdat handen schudden onderdeel is van onze cultuur", erkent het hospitaal op de eigen site. Maar "in het kader van veilige zorg aan patiënten hebben we besloten het handen schudden niet terug te laten komen."

Ook alternatieve manieren met fysiek contact zijn er van de baan.

Verstandig besluit

Een woordvoerder van de Patiëntenfederatie noemt het besluit van MST "verstandig" als dat betekent dat het besmettingen van virussen tegengaat. "Er heeft zich nog nooit een patiënt gemeld die het de afgelopen twee jaar vervelend vond dat er geen hand werd geschud. Het belangrijkste is dat de patiënt het gevoel heeft dat hij of zij gezien wordt. Dat hoeft niet per se met het geven van een hand", aldus de woordvoerder.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat desgevraagd weten geen zicht te hebben of andere ziekenhuizen ook van plan zijn het handen schudden volledig in de ban te doen. "Een ziekenhuis mag dit helemaal zelf bepalen", laat een woordvoerder weten.

CSU en MUMC+ over ziekenhuisschoonmaak: “Patiënt verwacht gezondheid én beleving”

Specialisme Verdieping

CSU en MUMC+ over ziekenhuisschoonmaak: "Patiënt verwacht gezondheid én beleving"

Bij het schoonmaken van een ziekenhuis staat hygiëne voorop. Dat is immers medebepalend voor de gezondheid van de patiënt. Maar ook beleving speelt een steeds grotere rol voor de schoonmaak. “We gaan steeds meer op een vijfsterrenhotel lijken.”
Het belang van goede hygiëne in ziekenhuizen

Hygiëne Nieuws

Het belang van goede hygiëne in ziekenhuizen

Jan Flament, directeur van Ziekenhuis Geel en Ron Embrechts, hoofd Facilitaire Diensten van het UZ Brussel en Peter Elders, Manager Facilitair bij Tergooi zijn 29 september te gast in het tv programma Captains of Cleaning.
7 tips voor een hygiënisch toiletbezoek tijdens de vakantie

Hygiëne Verdieping

7 tips voor een hygiënisch toiletbezoek tijdens de vakantie

Helaas komt het nog wel eens voor: Nederlanders die na een paar dagen op hun vakantieadres last krijgen van buikgriep of andere infecties. De oorzaak wordt vaak gezocht in bijvoorbeeld  het ongewone buitenlandse eten, beperkte keukenhygiëne of de kwaliteit van drinkwater. Maar toch blijkt vaak het toiletbezoek onderweg naar het vakantieadres de boosdoener. Hoe zorg je er nou voor dat jij niet de dupe wordt van onhygiënische toiletten op vakantie?
Schoonmaak kantoor bepalend voor bereidheid om terug te keren

Hygiëne Nieuws

Schoonmaak kantoor bepalend voor bereidheid om terug te keren

Kantoormedewerkers hechten enorm veel waarde aan de schoonmaak van hun werkplek. Sterker nog, het blijkt dé belangrijkste beweegreden om wel of juist niet terug te keren naar kantoor.
Griepepidemie is voorbij, aantal mensen met griep sterk afgenomen

Hygiëne Nieuws

Griepepidemie is voorbij, aantal mensen met griep sterk afgenomen

De griepepidemie die halverwege maart 2022 startte, is weer voorbij. Dat concluderen experts van het RIVM, Erasmus MC en het Nivel. Het aantal mensen met griep (influenza) is na de piek afgelopen weken sterk afgenomen. In de keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten wordt veel minder vaak een griepvirus gevonden.

Best gelezen

Hygiëne

Partners