Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

TOGS-regeling uitgebreid: schoonmaak ontbreekt nog steeds, facility management wel toegevoegd

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus. Het gaat onder meer om een uitbreiding van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Opvallend daarbij is dat schoonmaakbedrijven nog steeds niet onder de regeling vallen. Facility Management daarentegen, is wél toegevoegd aan de lijst. Volg Service Management op LinkedIn:

Eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro

Via de regeling TOGS kunnen specifieke groepen ondernemers sinds vrijdag 27 maart een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals de huur van een bedrijfspand. Of een onderneming in aanmerking komt voor overheidssteun hangt af van de SBI-code (Standaard Bedrijfsindeling) waarmee een bedrijf bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staat. De Rijksoverheid hanteert een lijst met SBI-codes waarmee een bedrijf in aanmerking komt voor de TOGS-regeling.

In de schoonmaak kennen we de volgende SBI-codes:

812 Reiniging
8121 Interieurreiniging van gebouwen
81221 Glazenwassers
81229 Overige gespecialiseerde reiniging
8129 Overige reiniging


LEESTIP: Schoonmaakbranche rekent op omzetklap tot 30 procent door coronavirus


Veel kritiek

Toen de eerste lijst net bekend gemaakt werd, kwam er veel kritiek. Veel SBI-codes ontbraken in de lijst, waaronder die voor de schoonmaak. Daardoor konden veel bedrijven geen aanspraak maken op de tegemoetkoming.

Schoonmaak ontbreekt nog steeds op de lijst

Op dinsdag 7 april maakte het kabinet bekend de TGOS-regeling uit te breiden met nieuwe codes. Toegevoegde ondernemers kunnen vanaf 15 april 2020 gebruik maken van de verruimde TOGS. Maar wanneer we de lijst met nieuw toegevoegde codes bekijken, valt meteen op dat schoonmaak er nog steeds niet tussen staat. Facility Management (SBI 81.10) staat er wél tussen.

Dit betekent dat schoonmaakbedrijven geen aanspraak kunnen maken op de eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro. Facility Management organisaties kunnen dat wel. Een klap in het gezicht voor velen, helemaal aangezien eerder ook al bleek dat veel schoonmaakorganisaties die in de problemen zitten, niet in aanmerking komen voor de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW); een regeling waarbij de overheid tot 90 procent van de loonkosten betaalt. Waarom deze regeling aan veel schoonmaakbedrijven voorbij gaat, lees je hier: Noodlijdende schoonmaakbedrijven kunnen zich niet beroepen op NOW

Best gelezen

Hygiëne

Partners