Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Slechte luchtkwaliteit heeft negatieve invloed op gezondheid

Moe, geen concentratie en problemen met ademen? Dat kan liggen aan een ongezond binnenklimaat. Een slechte luchtkwaliteit in huis kan negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Toch is dat nog niet zo bekend, ook niet in coronatijd. Dit blijkt uit gepubliceerd onderzoek van Nationale-Nederlanden.

Het verbeteren van het binnenklimaat lijkt niet bovenaan de prioriteitenlijst te staan. Zo blijkt uit het onderzoek dat de kennis over de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld koken op gas en de CO2-concentratie in de slaapkamer beperkt is. Slechts 12% van de ondervraagden weet dat kinderen een 20% hoger risico lopen op longklachten in woningen waar op gas wordt gekookt ten opzichte van elektrisch koken. En ruim de helft (58%) is zich er niet van bewust dat de concentratie fijnstof in huis direct na het bakken en braden vier keer zo hoog kan zijn als tijdens een dag met smog in Beijing. Maar een meerderheid (54%) geeft aan wél te weten wat er nodig is om een gezond binnenklimaat te creëren.

Best tevreden over binnenklimaat

Over het algemeen zijn we ook best tevreden over het binnenklimaat: de respondenten geven het gemiddeld een 7. Tegelijkertijd voldoet 1 op de 7 woningen niet aan de WHO-adviesnorm (2005) voor een gezond binnenklimaat, aldus onderzoek van TNO. Dit geldt dus voor ongeveer 500.000 woningen in Nederland. “Het kennisniveau is nog niet op peil en toch zijn Nederlanders best tevreden over de lucht in huis. Dat is wel reden tot zorg. Onbekend maakt wellicht onbemind. Hoewel kleine aanpassingen in huis heel veel kunnen doen voor onze gezondheid”, licht Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO, toe.

Op zoek naar informatie om te verbeteren

De helft van de adviseurs (49%) denkt dat het binnenklimaat op hun kantoor gezond is. Dat blijkt uit een onderzoek dat Nationale-Nederlanden heeft uitgevoerd onder circa 200 adviseurs. Bijna een kwart (23%) is op zoek naar informatie over welke maatregelen ze kunnen nemen om dit te verbeteren. Als het gaat om hun werkzaamheden, blijkt dat een ruime meerderheid (63%) klanten wil adviseren over een gezond binnenklimaat. Ze geven daarbij aan behoefte te hebben aan duidelijke informatie waarmee ze klanten inzicht kunnen bieden bij de aankoop of de verbouwing van een woning.

Binnenlucht kan veel meer vervuild zijn dan buitenlucht. Tip: ga meer naar buiten!

Overig Nieuws

Binnenlucht kan veel meer vervuild zijn dan buitenlucht. Tip: ga meer naar buiten!

Het grootste deel van de Nederlanders is zich niet bewust dat binnenlucht tot wel vijf keer meer vervuild kan zijn dan buitenlucht. Dat is de belangrijkste conclusie uit een internationaal onderzoek onder 16.000 bewoners, waaronder meer dan duizend Nederlanders, van onderzoeksbureau YouGov in opdracht van de VELUX Groep.
Slecht binnenklimaat oorzaak van gezondheidsproblemen

Ondernemen Verdieping

Slecht binnenklimaat oorzaak van gezondheidsproblemen

Bewoners van huizen met een slecht binnenklimaat hebben meer last van gezondheidsproblemen zoals concentratiestoornissen, griepverschijnselen en vermoeidheid. Nederlanders ervaren vooral hinder van vocht en onvoldoende frisse lucht in hun woning, hebben regelmatig last van keel en neus en ervaren hun eigen gezondheid als ondermaats.

Best gelezen

Hygiëne

Launching Partners