Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schoonmakers en glazenwassers: Zonnepanelen reinigen is wèl zinvol

Een kleine week geleden plaatsten wij een verhaal met de kop ‘Zonnepalenen reinigen: zin of onzin?’ Aanleiding was een column van duurzaamheidsjournalist Vincent Dekker in Trouw waarin hij – na een onderzoekje met zijn eigen panelen – tot de conclusie kwam dat het reinigen geen effect had op het rendement van de zonnepanelen en dus zonde van de tijd zou zijn. Het leverde een behoorlijke storm aan reacties op van schoonmakers en glazenwassers.

Vraagtekens bij de methode van reinigen

Maurice Rutgrink, voorzitter van branchevereniging SieV en regiomanager bij Breedweer facilitaire diensten zet vraagtekens bij de methode van reinigen die de columnist gebruikte. Hij schrijft: “Reinigen met een sopje met zeep laat geheid een laag na. Reinigen met demi- of osmosewater laat niets na. Dus die mijnheer heeft zijn panelen niet gereinigd, maar het vuil vervangen door een zeep/kalk film. Wat op den duur inbrandt op het glas en dus nog minder rendement geeft”

‘Vette meeuwenpoep spoelt er niet altijd af’

Rutgrink krijgt op www.servicemanagement.nl bijval van ‘Bas’. “Dat wat Maurice weergeeft klopt. Mijn klanten die aan de Westerschelde wonen bevestigen dat. Ook voorheen werden de ramen met handbewassing gedaan en omdat ze daar snel vuil worden, zouden ze schoon kunnen spoelen bij een regenbui. Maar dat was toen niet het resultaat. Nu ik ze al jaren met osmosewater was en spoel hoor ik het tegenovergestelde, namelijk dat de ramen wel weer schoon spoelen bij een regenbui omdat er die laag zeep, kalk, ijzer en mineralen niet meer op achterblijft. De vette meeuwenpoep die spoelt er niet altijd af dan, maar dat lost de maandelijkse osmose Telewashbeurt wel weer op. Aldus mijn tientallen klanten aldaar.”

Op Twitter leeft de discussie ook:

https://twitter.com/HvHGouda/status/1022420774953644032

‘Overduidelijk gebleken dat er meer rendement komt van schone zonnepanelen’

En ook op de Facebookpagina van Service Management werd gereageerd. Glas Protectie schrijft daar: “De beste man heeft dan ook zeer uitgebreid onderzoek gedaan, 12 panelen “schoongemaakt”. Gelukkig is al meerdere malen overduidelijk gebleken dat er meer rendement komt van schone zonnepanelen. Niet alleen is het positief voor het rendement, ook voor de levensduur is het positief.”

‘Het is goed om kritisch te zijn’

En Raymond Smets pleit op Facebook voor een gedegen onderzoek: “Het is goed om kritisch te zijn. Ik pleit voor een breder onderzoek waarbij er wat grondiger te werk wordt gegaan. Maar volgens mij heb je naast de winst van hetgeen Glas Protectie aangeeft ook nog eens een esthetisch winstpunt. En daar waar we wachten op ‘echt’ mooi vormgegeven panelen wil je ze toch minimaal schoon laten ogen.”

Alice de Jong tot slot, bekijkt de column van Vincent Dekker van de zonnige kant. Zij schrijft op onze LinkedIn-pagina: “Dat scheelt een klusje op onze lijst!”

Lees ook:
Reinigen van zonnepanelen: zin of onzin?
Reiniging van zonnepanelen: vaak een ondergeschoven kindje

Best gelezen

Hygiëne

Launching Partners