Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Platform Gezond Binnen: "Goed binnenklimaat is basisvoorwaarde"

Een schoon en gezond binnenklimaat voor iedereen. Dat is de missie van het Platform Gezond Binnen. Om die missie te onderstrepen heeft het platform samen met Binnenklimaat Nederland, Heijmans, Velux, Philips, Longfonds, ISIAQ.nl en TNO het manifest Gezond Binnen ‘Ieder mens heeft recht op een gezond binnenklimaat’ opgesteld. Een goed binnenklimaat is volgens hen een basisvoorwaarde voor gezondheid, vitaliteit en productiviteit.

"Tachtig procent van onze tijd brengen we binnen door: in huis, op school en op het werk. De luchtkwaliteit in die binnenruimtes laat nog veel te wensen over", aldus de initiatiefnemers. Volgens hen worden in veel Nederlandse woningen, scholen en ook vergaderruimtes in kantoren de minimumnormen van de Gezondheidsraad niet gehaald.

Gezond en schoon binnenklimaat

"Slechte ventilatie leidt bijvoorbeeld tot (te) hoge concentraties fijnstof en CO2. Onze werk- en leerprestaties nemen daardoor af en er kunnen allerlei gezondheidsklachten ontstaan, zoals luchtwegproblemen, hart- en vaatziekten en slaapstoornissen", vervolgen de ondertekenaars van het manifest. "Het risico daarvan is dat de zorg- en ziektekosten stijgen. Dat is onacceptabel én ook onnodig. Met de juiste kennis en technologie is een gezond en schoon binnenklimaat in alle binnenruimtes mogelijk."

De initiatiefnemers gaan nog een stap verder door te stellen dat iedereen recht heeft op een gezond binnenklimaat.

Open deze Digimagazine in een nieuw venster

Binnenklimaat drastisch verbeteren

"Er ligt een grote uitdaging voor ons in de komende jaren. Er moeten 1 miljoen nieuwe woningen gebouwd worden en bestaande woningen en gebouwen moeten energieneutraal gemaakt worden", schrijven de partijen.

Het manifest roept op om daarbij niet alleen te kijken naar energiebesparende maatregelen, maar juist nu ook het binnenklimaat drastisch te verbeteren. "Er is veel gezondheidswinst te behalen op plaatsen waar we wonen, leren en werken. De oproep aan het nieuw te vormen kabinet is dan ook duidelijk: investeer nú in een gezond binnenklimaat, zodat een nieuwe generatie kan wonen, leren en werken in energiezuinige én gezonde woningen en gebouwen."

Slechte luchtkwaliteit heeft negatieve invloed op gezondheid

Hygiëne Nieuws

Slechte luchtkwaliteit heeft negatieve invloed op gezondheid

Moe, geen concentratie en problemen met ademen? Dat kan liggen aan een ongezond binnenklimaat. Een slechte luchtkwaliteit in huis kan negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Toch is dat nog niet zo bekend, ook niet in coronatijd. Dit blijkt uit gepubliceerd onderzoek van Nationale-Nederlanden.
CNV Onderwijs wil betere luchtkwaliteit op scholen

Hygiëne Nieuws

CNV Onderwijs wil betere luchtkwaliteit op scholen

Nu het demissionaire kabinet heeft besloten dat er verder kan worden versoepeld in het onderwijs, doemt de vraag op hoe een veilige schoolgang dit najaar gegarandeerd kan worden. Slechts één op de drie tieners is volledig gevaccineerd, en de ventilatiesystemen deugen op het gros van de scholen niet. CNV Onderwijs pleit daarom voor een snelle verbetering van de luchtkwaliteit in de klassen, meldt De Telegraaf.
CNV: Ventilatie veel scholen nog niet op orde

Hygiëne Nieuws

CNV: Ventilatie veel scholen nog niet op orde

De ventilatie bij een groot deel van de scholen lijkt nog steeds niet op orde, blijkt uit onderzoek van CNV Onderwijs onder bijna 1.500 leden.
'Zorg voor frisse lucht' nieuwe basisregel tegen corona

Hygiëne Nieuws

'Zorg voor frisse lucht' nieuwe basisregel tegen corona

‘Zorg voor frisse lucht’ wordt een nieuwe basisregel in de bestrijding tegen het coronavirus. Dat kondigde premier Rutte aan in de Tweede Kamer na vragen van PVV-leider Wilders over het belang van ventilatie bij de verspreiding van het coronavirus.
ScentAir gaat strijd aan met coronavirus in Rotterdamse winkels met luchtzuivering

Hygiëne Verdieping

ScentAir gaat strijd aan met coronavirus in Rotterdamse winkels met luchtzuivering

Een aantal Rotterdamse winkels is in zee gegaan met geurmarketingbedrijf ScentAir voor luchtzuivering. Hiermee wordt de binnenlucht ontdaan van stof, pollen en virussen. De retailers willen hun klanten hiermee extra veiligheid bieden tijdens het shoppen. Lees ook: Volg Service Management op LinkedIn:

Best gelezen

Hygiëne

Launching Partners