Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ongeveer een derde van alle zorgpersoneel krijgt geen bonus

Afgelopen week werd bekend welke functies er wel en welke niet in aanmerking komen voor de coronabonus. De bonus is bedoelt voor zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor patiënten en cliënten met COVID-19, daaronder vallen ook schoonmakers.Volg Service Management op LinkedIn:

Toch blijkt dat lang niet alle zorgmedewerkers voor de bonus in aanmerking komen. De lijst met beroepen en functies die niet in aanmerking komen is aanzienlijk langer dan de lijst met beroepen en functies die wel in aanmerking komen. Al met al komt ongeveer twee derde van de zorgmedewerkers in aanmerking voor de bonus.

>> Lees ook: Duurzame troonrede: coronapandemie vraagt om investering in mensen

Niet uit te leggen

In een artikel van Rijnmond vertelt Peter van der Meer, de bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis, dat hij boos is over deze verdeling. “Teleurgesteld is niet het goede woord. Nee, ik ben ontdaan en verontwaardigd.” Zijn ervaring is dat iedereen in de zorg keihard heeft gewerkt, bijvoorbeeld ook magazijnmedewerkers en de receptie. Hij kan het dan ook niet uitleggen dat niet iedereen de bonus krijgt.

“Ik vind het echt slecht dat je niet iedereen die coronabonus geeft. Het was een periode waarin iedereen op totaal verschillende manieren zijn uiterste best voor de zorg heeft gedaan. Dan kun je niet zeggen dat de schoonmaker die de intensive care heeft schoongemaakt wel een bonus krijgt, en de schoonmaker die de kantoren heeft schoongemaakt hem niet krijgt. Dat kan ik echt niet uitleggen.”

>> Lees ook: “Schoonmaak is cruciaal om uit coronacrisis te komen” (Remko Stolk bij BNR)

Schoonmakers wel op de lijst

Het is dus ook niet duidelijk of alle schoonmakers in de zorg op een bonus kunnen rekenen. Schoonmakers worden in de lijst genoemd als beroep dat WEL in aanmerking komt voor de bonus. Maar in de toelichting over uitgesloten beroepen en functies is onder andere te lezen dat bepaalde beroepen die niet met COVID-19 patiënten of cliënten hebben gewerkt en hun reguliere werkzaamheden hebben kunnen voortzetten (hetzij op een andere wijze), niet in aanmerking komen voor de bonus. Hier zouden schoonmakers die het kantoor van een ziekenhuis schoonmaken dus onder kunnen vallen.

Ook is in de toelichting te lezen dat sommige uitgesloten zorgprofessionals wel voldoen aan de afbakeningscriteria. Bijvoorbeeld omdat zij tijdelijk zijn ingezet op een cohortafdeling voor COVID-19-patiënten. “Zorgaanbieders hebben de ruimte om ook voor deze zorgprofessionals een bonus aan te vragen. Het betreft hier een afweging van de zorgaanbieder.”

Lees ook:

 

Best gelezen

Hygiëne

Launching Partners