Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Handhygiëne Onderzoek: handen wassen en drogen gaat vaak fout

Sinds het begin van de coronapandemie is het belang van handhygiëne enorm toegenomen. Niet voor niks adviseert het demissionair kabinet om je "handen stuk te wassen". Maar uit onderzoek door Puronics naar de handhygiënegewoontes van Amerikanen, blijkt dat het in de praktijk voor veel mensen toch lastig is om consequent de handen goed te wassen.

Meer dan driekwart (76 procent) van de ondervraagde Amerikanen zegt dat handen wassen "erg belangrijk" is. Opvallend is dat mannen het net wat minder belangrijk lijken te vinden dan vrouwen.

Maar er zit een groot verschil tussen zeggen dat je handen wassen belangrijk vindt, en het ook daadwerkelijk doen. De ondervraagde personen wassen hun handen gemiddeld negen keer per dag, vrouwen net iets vaker dan mannen.

Lees ook:

Geen zeep en te kort

Maar slechts een kleine helft (49 procent) zegt daarbij altijd zeep te gebruiken. Dat terwijl het gebruik van zeep belangrijk is voor een goede handhygiëne.

Tevens is het voor een optimale handhygiëne belangrijk om je handen minstens twintig seconden lang te wassen. In de praktijk wordt dat lang niet altijd gehaald. 38 procent van de ondervraagden zegt namelijk hun handen gedurende slechts 15 seconden of minder te wassen.

Ook opvallend: 36 procent van de ondervraagden vraagt aan hun gasten om de handen te wassen voordat ze binnen mogen komen.

TIP: Digimagazine Coronaproof Cleaning - Alles over handhygiëne, schoonmaak en desinfectie

Handen wassen na het plassen

Maar liefst 81 procent van de Amerikanen vindt het "erg belangrijk" om je handen te wassen na het toiletbezoek. Daarom is het extra opvallend dat bijna een derde
(32 procent) toegeeft dat niet altijd te doen.

Vooral thuis lijkt handen wassen na het plassen geen prioriteit te hebben. 63 procent zegt namelijk hun handen langer en vaker te wassen na het bezoek aan een openbaar toilet dan het toilet thuis.

Bron: Puronics

Open deze Digimagazine in een nieuw venster
We wassen minder vaak onze handen, maar wel meer dan voor corona

Hygiëne Nieuws

We wassen minder vaak onze handen, maar wel meer dan voor corona

We wassen minder vaak onze handen, maar doen dit nog altijd wel meer dan vóór de coronapandemie, zeggen drogisterijketens Etos en Kruidvat tegen NU.nl op basis van hun zeepverkoop.
5 hygiëne trends: "We zijn lui geworden"

Hygiëne Nieuws

5 hygiëne trends: "We zijn lui geworden"

"Als de coronapandemie ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat we het belang van goede hygiënemaatregelen niet voor lief mogen nemen. Iets wat we ons voorheen wel voornamen, maar in de praktijk vaak weinig prioriteit aan gaven." Maar deze tijd is volgens Maya Schot, Managing Director van CWS, voorbij. Zij signaleert vijf belangrijke ontwikkelingen op het gebied van hygiëne.
Handhygiëne: alles over handen wassen én drogen

Hygiëne Verdieping

Alles over handen wassen én drogen

Handhygiëne is essentieel om besmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te beperken. Dat blijkt maar weer sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus: het nummer één advies van het RIVM is om je handen te wassen met zeep. Resulterend in een wereldwijde run op handzeep en handgels. Maar voor effectieve hygiëne is het wel uiterst belangrijk dat je op de juiste manier je handen wast én droogt. Doe je dit niet, dan heeft het vrij weinig zin. Service Management legt je alles uit over handhygiëne. 
Toiletalliantie vraagt formerende partijen om openbare wc's

Hygiëne Nieuws

Toiletalliantie vraagt formerende partijen om openbare wc's

Er moeten meer openbare toiletten komen in Nederland. Dat schrijft de Toiletalliantie, een verzameling van ruim twintig organisaties die zich inzetten voor meer toiletten in Nederland, in een brief aan de formerende partijen.
“Patiënt verwacht gezondheid én beleving”

Hygiëne Verdieping

“Patiënt verwacht gezondheid én beleving”

Bij het schoonmaken van een ziekenhuis staat hygiëne voorop. Dat is immers medebepalend voor de gezondheid van de patiënt. Maar ook beleving speelt een steeds grotere rol voor de schoonmaak. “We gaan steeds meer op een vijfsterrenhotel lijken.”

Best gelezen

Hygiëne

Launching Partners