Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

OMT adviseert verbreding mondkapjesplicht: draag hem vaker én draag een medisch mondkapje

Vandaag komt het OMT met het advies om op meer plekken een medische mondkapje te gaan dragen. Het medische wordt expliciet benoemd: de chirurgische maskers die het OMT adviseert bieden meer bescherming dan de stoffen mondkapjes die veel mensen nu gebruiken.

Medische mondmaskers beschermen de drager van het masker beter tegen virusdeeltjes, maar zorgen ook voor minder uitstoot van virusdeeltjes de omgeving in. De betere bescherming werkt dus beide kanten op. Voor de duidelijkheid: het gaat hierbij om chirurgische mondneusmaskers. Dat zijn niet de FFP2-masker die worden gebruikt in onder andere Duitsland en Oostenrijk. Deze bieden een nog betere bescherming, maar kunnen zorgen voor klachten als benauwdheid.

Ook een masker als je zit

Het OMT adviseert niet alleen om betere mondmaskers te gebruiken. Zij adviseren ook op meer plekken mondmaskers te gaan dragen. Zowel in publieke buitenruimtes waarin niet voldoende afstand gehouden kan worden, als in publieke binnenruimtes. Dat geldt bijvoorbeeld voor demonstraties, sportevenementen, drukke winkelstraten en markten, in het onderwijs, op kantoren, en bij binnenevenementen. Hierbij zouden mensen hun masker op moeten houden tijdens het lopen én als ze gaan zitten. Deze verbreding van de maatregel komt ook voor in het advies voor horeca en culturele instellingen. Alleen als mensen iets eten of drinken zouden mensen dan nog het masker af mogen zetten.

Omikron

Het advies op deze verzwaring van de mondkapjesmaatregel is een antwoord op het oplopende aantal besmettingen van het coronavirus. De omikronvariant verspreid zich ook in Nederland razendsnel. Het aantal ziekenhuisopnames loopt nog amper op. Toch is het OMT is bang dat de zorg onder grote druk komt te staan door het grote aantal besmettingen. Wat het kabinet gaat doen met het advies wordt waarschijnlijk komende vrijdag bekend gemaakt in een nieuwe persconferentie.

Teveel supermarkten gebruiken de verkeerde desinfectiemiddelen

Middelen & materialen Nieuws

Teveel supermarkten gebruiken de verkeerde desinfectiemiddelen

Een winkel binnenstappen zonder een desinfectiezuil tegen te komen, is bijna niet meer voor te stellen. Maar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) rapporteert dat er in supermarkten regelmatig verkeerd wordt omgegaan met hand- en oppervlaktedesinfectiemiddelen. Dat moet dus beter.
Wederom meer mondkapjes in de natuur door mondkapjesplicht

Duurzaam Nieuws

Wederom meer mondkapjes in de natuur door mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht die begin november is heringevoerd, zorgt wederom voor een toename aan zwerfafval. Dat laat Nederland Schoon weten in een dringende oproep aan iedereen in Nederland.
Labtest maakt vervuiling ICT-apparatuur zichtbaar

Hygiëne Nieuws

Labtest maakt vervuiling ICT-apparatuur zichtbaar

Hoe maak je het effect van reiniging zichtbaar? Met deze vraag ging het innovatieplatform van Fusernet aan de slag. “De ATP-meting toont natuurlijk de mate van verontreiniging, aan maar die definieert niet welke bacteriën of virussen worden aangetroffen”, zegt Mark Mulder, commercieel directeur Fusernet ICT Reiniging.  Een labtest biedt uitkomst.
Geen mondkapje? Dan ook geen loon (rechtspraak)

Ondernemen Verdieping

Geen mondkapje? Dan ook geen loon (rechtspraak)

Over nut en noodzaak van mondkapjes in de strijd tegen corona lopen de meningen uiteen. Maar wie die discussie op de werkvloer wil voeren, loopt aan tegen het instructierecht van de werkgever. Dat merkt ook de medewerker van een bakkerij, die weigert zijn mond te bedekken.Lees ook:Overheid begint campagne over mondkapjesplichtLees ook:In hoeverre houdt een mondkapje het coronavirus tegen?Lees ook:Blog Paul Harleman: MondkapjesmodeLees ook:Afgekeurde mondkapjes toch gebruikt door schoonmakersVolg Service Management op LinkedIn:

Best gelezen

Hygiëne

Partners