Wil jij schoonmaakproducten testen?

Word lid van ons testpanel!

Kunnen we ziekteverzuim door griep voorkomen?

De corona-maatregelen hebben niet alleen bijgedragen aan het beperken van covid-besmettingen. Ook de reguliere griep en verkoudheid werden veel minder verspreid door de anderhalvemeter afstand, mondkapjes, social distancing en natuurlijk het thuiswerken. Want voor corona ging iedereen wel eens verkouden naar het werk om toch 'gewoon' te werken, toch?

Afgelopen griepseizoen werden in de VS slechts 1.899 griepgevallen gemeld tussen 27 september 2020 en 22 mei 2021. In het seizoen van 2018-2019 waren dat er 176.732. Het gaat dus om een daling van bijna 99 procent. Deze lage griepcijfers hebben echter ook een negatieve kant. Als we tijdens het komende griepseizoen terugkeren naar het werk kantoor hebben we een veel lagere immuniteit tegen griep en verkoudheid. Hoe zorgen we ervoor dat niet iedereen ziek thuis komt te zitten?

Infecties verspreiden zich via luchtwegen

“Infecties zoals verkoudheid en griep verspreiden zich via de luchtwegen. Dus als je in een overvolle, slecht geventileerde ruimte bent, wordt dat een risicovolle omgeving”, zegt de New Yorkse arts dr. Yelena Globina die onderzoekt hoe en waarom we ziek worden op het werk.

Dat blijkt ook uit Deense en Zweedse onderzoeken. Hoe meer medewerkers op een kantoor werken, hoe groter de kans om ziek te worden. Ook het soort ruimte heeft effect op de besmettingskans. Zo blijken medewerkers in open kantoren, waar ze dicht op elkaar zitten, zich vaker ziek te melden dan traditionele kantoren met individuele werkplekken.

Ook het feit dat medewerkers naar werk komen als ze ziek zijn zorgt voor besmettingen. Uit onderzoek in de VS, uit 2019, blijkt dat 90% dit weleens doet. Daar zijn veel redenen voor, zoals geen verzekering tegen ziektekosten in sommige landen, een aanwezigheidscultuur of een precaire economische situatie.

Leren van de afgelopen maanden

Sommige experts hopen dat we een hoog ziekteverzuim door griep en verkoudheid kunnen voorkomen door van de afgelopen maanden te leren – en veel van de slechte gewoonten achter ons te laten die werk tot een van de gemakkelijkste plaatsen maken om ziek te worden.

Meningen zijn verdeeld

Wel zijn de meningen verdeeld over de effectiviteit van sommige coronamaatregelen. Met name mondkapjes worden lang niet door alle experts aangeraden. Het CDC beveelt momenteel geen maskers aan voor de preventie van verkoudheids- en griepinfecties, zelfs niet voor mensen met een hoog risico op complicaties.

Sommige artsen zijn het daarmee eens. Zij stellen bijvoorbeeld dat iedereen dan altijd een masker op moet, omdat griep vaak al besmettelijk is voordat iemand doorheeft ziek te zijn. Anderen stellen dat een mondkapje een aanvulling is op andere maatregelen. “Want, veel kleine beschermingsmaatregelen, die op zichzelf niet erg effectief zijn, kunnen gezamenlijk wel werken”, zegt John Swartzberg, emeritus hoogleraar voor infectious diseases en vaccinology bij de University of California Berkley’s School of Public Health.

Actief vragen om thuis te blijven

Bedrijven kunnen medewerkers actief vragen om tijdelijk thuis te blijven tijdens ziekte. Het voorkomen van een griepuitbraak is immers niet alleen in het belang van de volksgezondheid, maar ook goed voor de omzet van een bedrijf.

Blijvende prioriteit bij organisaties

Dr. Yelena Globina hoopt dat de opgedane kennis over gezondheidsrisico’s op de werkplek, ervoor zorgt dat een gezonde werkplek een blijvende prioriteit is bij organisaties. “Als je de veiligheidsmaatregelen die je de afgelopen anderhalf jaar hebt ingevoerd, met enkele aanpassingen handhaaft, is er een kans om echt lagere griepcijfers te zien en uitbraken op de werkplek te voorkomen. Maar de vraag is: gaan we leren van de geschiedenis?”

Best gelezen

Hygiëne

Launching Partners