Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

“Kleuters laten een toilet nog schoner achter dan studenten”

Mounia Benyahia werkt sinds 2000 als schoonmaker bij Tilburg University en vindt dat er meer waardering voor schoonmaakwerk mag zijn. “Kleuters laten een toilet nog schoner achter dan studenten”, stelt ze in een artikel op de website van universiteitsmagazine Univers.

“Op het toilet laten mensen werkelijk alles liggen”, zegt ze nog steeds vol ongeloof. “Maandverband, de grote boodschap, braaksel, plas, diarree, bevuild ondergoed, bloed, alles. Als ik dit soort viezigheid aantref, denk ik: ik haat mijn leven, waarom doe ik dit werk?” Ze lacht erbij als een boer met kiespijn. “De mensen die het toilet zo achterlaten, hebben thuis geen opvoeding gehad”, vermoedt Benyahia. “Anders gedraag je je niet zo.” Ze wacht even en zegt dan: “Kleuters laten een toilet nog schoner achter dan studenten.”

Spic en span voor de nieuwe dag

Wanneer de meeste studenten en medewerkers zich nog een keer omdraaien, is Benyahia al uit de veren om de universiteit spic en span op te leveren voor de nieuwe dag. Ze begint om zes uur en is meestal weer uit het zicht verdwenen wanneer het drukker wordt op de campus. Dat mensen haar niet altijd zien, heeft ook een nadeel. “Studenten denken dat het vanzelf schoon wordt. Ze laten troep achter, omdat het toch wel wordt opgeruimd. Ik snap echt niet waarom je appels en bananenschillen op de grond gooit, want overal op de campus staan prullenbakken.” Ook moet haar nog iets anders van het hart. “Mensen denken dat wij schoonmakers minder zijn. Dat is niet zo. Niet iedereen kan schoonmaken, daar moet je slim voor zijn.”

Lees het hele artikel op de website van Univers.

De werkplek van … Guillermo Perez Rojas  (FVH Facility Groep)

Ondernemen Verdieping

De werkplek van … Guillermo Perez Rojas  (FVH Facility Groep)

Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam is de grootste mall van Nederland. Het hoeft geen betoog dat hier schoonmaken een belangrijk facet is, met zoveel winkelend publiek. Vooral op de maandag gaan schoonmakers volle kracht vooruit om alles weer tiptop in orde te krijgen. Guillermo Perez Rojas van FVH Facility Groep doet dat met een stralende lach. Zodra hij binnenkomt, springt de charmante hartendief van deze mall op de vloermachine. Vuil verdwijnt, prullenbakken worden geleegd en vingerafdrukken weg geboend. Net zolang totdat alles – van vloer tot lift - weer blinkt.  
De werkplek van… Annie (G. Raggers & Zn bv) 

Ondernemen Verdieping

De werkplek van… Annie (G. Raggers & Zn bv) 

Aniceta De Los Reyes (Annie) werkt al ruim een jaar in Amsterdam The Style Outlets. Samen met haar team maakt ze de garage, de winkels, het sanitair en de kantoren schoon van de eerste en enige outlet in de Randstad. Daar komen jaarlijks miljoenen bezoekers op af. “Het is echt teamwerk. We zijn altijd trots als we alle troep die gasten hebben achtergelaten hebben schoongemaakt.” 
De werkplek van… Diana van Leth – Eichelsheim en Diana Arens 

Ondernemen Nieuws

De werkplek van… Diana van Leth – Eichelsheim en Diana Arens 

Diana van Leth – Eichelsheim en Diana Arens van schoonmaakbedrijf Hommerson maken schoon in de studentenflats van Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSHN). Ze zijn al zeventien jaar vriendinnen van elkaar en hebben aan een half woord genoeg om te weten wat er gedaan moet worden. 
3 bijzondere werkplekken van schoonmakers en glazenwassers

Branche Nieuws

3 bijzondere werkplekken van schoonmakers en glazenwassers

Van dierentuinen en musea tot aan meer dan 100 meter boven de grond: als schoonmaker of glazenwasser kom je regelmatig op plekken die voor het 'gewone publiek' gesloten blijven. Service Management gaat op zoek naar de meest bijzondere werkplekken.
De werkplek van … Martijn van Schie (Romaro Schoonmaakgroep)

Ondernemen Nieuws

De werkplek van … Martijn van Schie (Romaro Schoonmaakgroep)

Martijn van Schie (rechts op de foto) werkt als “manusje van alles” bij Romaro Schoonmaakgroep. Van vloeronderhoud en industriële reiniging tot aan abseilend glazenwassen: hij doet het allemaal. Zo hangt hij ook regelmatig samen met zijn collega Kamiel bij het Rotterdamse Depot Boijmans van Beuningen aan het plafond.

Best gelezen

Hygiëne

Partners