Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

‘Hygiëne in ziekenhuizen verdient nog meer aandacht’

Afgelopen weken was er volop aandacht voor de hygiënische staat van computerapparatuur in de Nederlandse ziekenhuizen. Uit al deze aandacht kan volgens TH&P de conclusie getrokken worden dat de medische computerapparatuur in zo’n beetje alle ziekenhuizen te wensen overlaat en zelfs een serieus infectiegevaar vormt.

Het bedrijf is al jaren actief in de reiniging van medische computerapparatuur. “We spreken hierover veel zorgmedewerkers en hebben in en met ziekenhuizen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de vieze medische computerapparatuur. Aan de hand van onze ervaringen en externe onderzoeken hebben we de hoofdoorzaken in kaart gebracht”, aldus Niek Arts van TH&P.

Schoonmaak geen prioriteit

toetsenbord schoonmakenVolgens het bedrijf worden computerkasten, toetsenborden, muizen en telefoons vaak niet schoongemaakt. De reguliere schoonmaakmedewerkers zijn niet bevoegd, waardoor er niet regelmatig reiniging wordt uitgevoerd. De verantwoordelijkheid ligt bij de zorgmedewerkers. Echter richten zij zich op het zorgproces, waardoor de schoonmaak van de computerapparatuur geen prioriteit heeft. De huidige methode van schoonmaak (disposables) en oppervlakkige reiniging is niet afdoende om resultaat te behalen.

Medische toetsenborden

Veel zorginstellingen en ziekenhuizen zien de oplossing in het aanpakken van de vieze toetsenborden in de zogenaamde medische toetsenborden. Dit type toetsenbord is het begin van de oplossing van het hierboven geschetste probleem. Deze toetsenborden zijn zo ontwikkeld dat ze waterdicht zijn, geen kieren hebben en eenvoudig te reinigen zijn. “Medische toetsenborden zijn inderdaad makkelijker te reinigen doordat er geen vervuiling onder en tussen de toetsen komt. Echter bevatten ze vaak nog steeds niet zichtbare vervuiling als schadelijke bacteriën en virussen. Maar om de toetsenborden en de rest van de medische computerapparatuur echt schoon te houden, blijft specialistische periodieke dieptereiniging nodig.”

Verandering van gedrag

“Uit onze ervaringen en metingen blijkt dat de medische toetsenborden vaak nog erger vervuild zijn dan gewone toetsenborden. Medewerkers denken dat het medische toetsenbord niet vervuild raakt en reinigen hem daarom minder vaak of slechts vluchtig en daardoor oppervlakkig. Medische toetsenborden zijn het begin van de oplossing, maar er is nog veel werk aan de winkel om dit probleem op een goede manier op te lossen en niet terug te laten komen.”

Lees ook:
‘Ziekenhuizen doen te weinig tegen infecties’

Best gelezen

Hygiëne

Partners