Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Healthcare Cleaning Forum: Zorginfecties, een stille epidemie

Zorginfecties zijn tegenwoordig een groot probleem en ziekenhuizen slagen er niet in om deze stille epidemie onder controle te krijgen. Een wereldwijde coronapandemie maakt het er niet bepaald beter op. Reden voor het Healthcare Cleaning Forum om terug te keren op de Interclean Amsterdam Online 2020. 

Het ontstaan van de stille epidemie in ziekenhuizen

Zorginfecties zijn een gigantisch probleem voor zorginstellingen, één dat zich niet zo gemakkelijk laat oplossen. Volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) lopen in Europa jaarlijks 4,5 miljoen mensen een zorginfectie op. Dat betekent dat één op de vijftien ziekenhuispatiënten een zorginfectie heeft.

Deze cijfers tonen aan hoe groot het probleem is voor ziekenhuizen, die ondertussen hard proberen de best mogelijke zorg te leveren. Zorgverleners behandelen zieke en gewonde patiënten om hen te genezen, maar een deel van hen loopt een infectie op in plaats van beter te worden. In sommige gevallen is de zorginfectie zelfs gevaarlijker dan de oorspronkelijke reden waarom de patiënt in het ziekenhuis werd opgenomen.

>>Lees ook:  ‘Ziekenhuizen doen te weinig tegen infecties’

De essentie van het probleem

En dat is de essentie van het probleem. Zorginfecties maken het werk van zorgverleners ongedaan en stellen patiënten bloot aan risico’s als invaliditeit en overlijden. Het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) schat dat er alleen al in de VS jaarlijks zo’n 1,7 miljoen patiënten overlijden aan de gevolgen van zorginfecties. Het laat zich raden hoeveel dat er wereldwijd dan zijn.

Het grootste probleem is dat dit cijfer op korte termijn niet zal dalen. In de EU komen er elk jaar 2,7 miljoen nieuwe patiënten met een zorginfectie bij. Zorginfecties zijn een stille epidemie geworden, die kan uitgroeien tot een wereldwijde crisis als we niet snel actie ondernemen.

Het coronavirus in ziekenhuizen

Tijdens een pandemie wordt de situatie nog ernstiger, aangezien de aandacht op zo’n moment bijna volledig uitgaat naar die noodsituatie. Met flinke gevolgen voor patiënten en medewerkers. COVID-19 heeft zorginstellingen wereldwijd op de proef gesteld. Hygiëne in deze zorginstellingen is een cruciaal onderdeel in het voorkomen dat het coronavirus zich nog verder verspreid tijdens het verlenen van zorg. De pandemie heeft gezorgd voor een groter bewustzijn over social distancing, handhygiëne en het dragen van mondkapjes Maar desondanks blijft environmental hygiene, of omgevingshygiëne, nog te vaak een verwaarloosd onderdeel van infectiepreventie.

>> Lees ook: Coronaschoonmaak in het ziekenhuis: “Als we ons werk goed doen, hoeven we nergens bang voor te zijn”

Zorgschoonmaak vaak ondergeschoven kindje

Er is een duidelijke link tussen ziekenhuisomgevingen en patiëntveiligheid. Deze link was onderwerp van gesprek tijdens Interclean Amsterdam 2018 naar aanleiding van een speciaal evenement dat over dit onderwerp werd georganiseerd.

Het evenement was een groot succes en trok bezoekers van over de hele wereld. De enorme populariteit maakte duidelijk dat schoonmaken in de zorg nog vaak een ondergeschoven kindje is. In het verslag van het HCF stond dat recent pas duidelijk is geworden hoe belangrijk de ziekenhuisomgeving is voor de patiëntenzorg. Zorginstellingen van over de hele wereld zijn nog aan het onderzoeken wat de beste manier is om infecties te voorkomen.

>> Leestip:  Onderzoeksplatform Clean Hospitals moet infectiepreventie verbeteren

Healthcare Cleaning Forum keert terug tijdens online Interclean Amsterdam 2020

Tijdens Interclean Amsterdam Online 2020 wordt er opnieuw een Healthcare Cleaning Forum georganiseerd. Tegenwoordig weten we dat ziektekiemen in de omgeving van de patiënt een belangrijke bron van zorginfecties zijn. Wetenschappers hebben bovendien bevestigd dat het aantal infecties en daarmee ook het aantal overlijdens afneemt als de omgeving van de patiënt verbetert. Er wordt op verschillende manieren aan gewerkt om de situatie te verbeteren: door wetenschappelijk onderzoek te stimuleren, technische innovaties te bevorderen, oplossingen af te stemmen op de praktijk en de manier waarop we over personeel denken te veranderen. Als we echt het verschil willen maken, moeten we de kennis van zorginstellingen, bedrijven en wetenschappers combineren.

De nieuwe doelstelling van het HCF is om de deelnemers het beste wetenschappelijk onderzoek en de beste ervaring aan te reiken. Op basis daarvan kunnen ze de beste innovaties ontwikkelen, waardoor ze toonaangevend kunnen worden in de markt en op het gebied van patiëntveiligheid.

Ervaren deskundigen aan het woord tijdens twee digitale sessies

Vanwege de coronapandemie vindt de Interclean Amsterdam 2020 volledig online plaats. Dat geldt dus ook voor Healthcare Cleaning Forum, welke tevens een aangepast programma heeft. Het Forum bestaat uit twee losse online sessie op woensdagochtend 4 november.

  1. Het Healthcare Cleaning Forum trapt om half 10 af met een sessie over het coronavirus in ziekenhuizen en andere zorgomgevingen. Daarbij wordt stilgestaan bij het belang van omgevingshygiëne. Niet alleen met het oog op de huidige pandemie, want infectiepreventie en omgevingshygiëne blijven ook onverminderd belangrijk in de strijd tegen infectieziekten. Deze sessie duurt tot 10 uur.
  2. Om 10 uur begint de tweede sessie, waarin Dr. Pierre Parneix, gespecialiseerd in volksgezondheid en ziekenhuishygiëne en verbonden aan het Centre Hospitalier Universitaire van Bordeaux, vertelt over de vier methoden voor kwaliteitsbeoordeling en de bijbehorende normen om targets en aanvaardbare niveaus te definiëren. Deze methoden worden gebruikt om de doeltreffendheid van schoonmaakprocessen voor ziekenhuisruimtes te monitoren, waaronder de schoonmaak na ontslag van een patiënt en het beheer van oppervlakken die veelvuldig worden aangeraakt. Daarnaast zijn de methoden ook van toepassing op het beheer van zorgomgevingen, ATP en het verwijderen van op oppervlakken aangebrachte fluorescerende markers.

Voor het volledige programma en om je in te schrijven voor Interclean Amsterdam Online 2020 en het Healthcare Cleaning Forum, kun je terecht op de officiële Interclean-website

Meer over de Interclean Amsterdam 2020

Best gelezen

Hygiëne

Partners