Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Handen wassen vermindert last van luchtwegaandoeningen

Handhygiëne is iets om altijd rekening mee te houden, ook los van pandemieën. Handen wassen is namelijk van vitaal belang om de last van gewone verkoudheden en griep in landen met een laag en gemiddeld inkomen te verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet.

Handwassen met zeep kan het aantal gevallen van acute luchtweginfecties (ARI) in lage- en middeninkomenslanden met maar liefst 17 procent verminderen. Deze uitkomst is gebaseerd op een analyse van studies waarbij 160.000 mensen op drie continenten betrokken waren. Het onderzoeksteam bekeek hiervoor 26 studies die het effect onderzochten van maatregelen ter bevordering van handen wassen met zeep in huishoudelijke, school- of kinderopvangomgevingen. Het onderzoek onderstreept het idee dat inspanningen om frequente en adequate handhygiëne aan te moedigen ook buiten pandemieën moeten worden voortgezet.

Lees ook

Onnodig

David Wheeler, directeur operations en strategie van het Reckitt Global Hygiene Institute (RGHI), dat het onderzoek mede heeft gefinancierd, geeft aan dat het onderzoek duidelijk maakt wat in de wereldgezondheidssector al jaren wordt geroepen. “Handhygiëne is niet alleen iets om rekening mee te houden tijdens uitbraken, maar altijd. Anders worden mensen onnodig ziek en sterven ze zelfs. Het merendeel van die sterfgevallen vindt plaats in de armste landen ter wereld.”

Beschikken over watervoorziening

In ingeademde lucht kunnen zich allerlei ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën bevinden, die zich in de luchtwegen kunnen nestelen en de ademhaling kunnen aantasten. In 2019 stierven 2,5 miljoen mensen aan acute infecties van de luchtwegen (ARI's) - waaronder griep, pneumokokkenziekte en verkoudheid - waardoor ze de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte vormen. Meer dan 80 procent van deze sterfgevallen vond plaats in LMIC's - zoals Afghanistan, Jemen en Egypte - waar 27 procent van de mensen geen watervoorziening in huis heeft, waardoor handen wassen een luxe is. Wereldwijd beschikt 1 op de 3 mensen nog steeds niet over de middelen om hun handen met zeep te wassen.

Belangrijke preventiemethode

De noodzaak van frequent en grondig handen wassen was een belangrijke preventiemethode die tijdens de COVID-19-pandemie wereldwijd werd aangemoedigd, maar volgens de onderzoekers zijn handwascampagnes in 'normale tijden' "zeldzaam", hoewel ze een essentieel afschrikmiddel zijn tegen een verscheidenheid van andere ziekten, waaronder het norovirus naast ARI's.

Betere hygiëne is goed voor economie

David Wheeler: "Een betere hygiëne leidt tot minder ziekte- en sterfgevallen en helpt tegelijkertijd gemiste schooldagen voor kinderen en gemiste werkdagen voor volwassenen te voorkomen. Dit alles zal de economieën van landen ten goede komen; veel van die economieën zijn verzwakt in de nasleep van COVID-19 en andere wereldwijde gebeurtenissen. Dit recente onderzoek toont eens te meer aan hoe iets eenvoudigs als schone handen de volksgezondheid kan beschermen en besluitvormers kan helpen wanneer zij nadenken over hun gezondheidsbudgetten en de initiatieven waarin zij investeren.” De onderzoekers doen een oproep aan beleidsmakers, om maatregelen voor handen wassen uitgebreider te promoten en tegelijkertijd te investeren in watervoorziening en voorzieningen voor handen wassen.

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Hygiëne Nieuws

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Goed en grondig schoonmaken is in zorginstellingen van groot belang voor de gezondheid van de patiënt, cliënt of bewoner. Als hulpmiddel hiervoor is de richtlijn Reiniging en desinfectie van ruimten opgesteld. Deze richtlijn is recent onder de loep genomen. Het is mogelijk om deze maand deze conceptversie te lezen en om commentaar te geven.
Dolmans Preventie en Hygiëne Diensten kan nu ook verdampers en condensatoren reinigen

Hygiëne Nieuws

Dolmans Preventie en Hygiëne Diensten kan nu ook verdampers en condensatoren reinigen

Dolmans Preventie en Hygiëne Diensten heeft een nieuwe dienst toegevoegd aan het portfolio: het reinigen van verdampers en condensatoren. Voor bedrijven die werken met koeltechnische installaties, bijvoorbeeld in de voedselindustrie, is het belangrijk dat de verdampers en condensatoren van het apparatuur in orde zijn. Goed reinigen komt de werking, kwaliteit en levensduur van de apparatuur ten goede.
Hygiëneforum 2023: verantwoord schoonmaken is nog altijd mensenwerk

Hygiëne Nieuws

Hygiëneforum 2023: verantwoord schoonmaken is nog altijd mensenwerk

Meer dan honderd belangstellenden kwamen donderdag 17 mei naar de RAI in Amsterdam om het hygiëneforum van Schoonmakend Nederland, de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) en de NVZ mee te maken. Daar bleek dat verantwoord schoonmaken en hygiënisch gedrag nog altijd mensenwerk is. En dat er een hoop werk aan de winkel is om de kennis over hygiëne op niveau te brengen en te houden.
Blog Frank Veneman: Een schone omgeving is de basis van een veilige omgeving

Branche Blog

Blog Frank Veneman: Een schone omgeving is de basis van een veilige omgeving

In de actualiteit van krapte op de arbeidsmarkt, stijgende prijzen en loononderhandelingen is het COVID-spook niet meer op de voorgrond aanwezig. Toch is er sinds COVID-19 wel het een en ander veranderd. Bijvoorbeeld de erkenning van de schoonmaker. Frank Veneman, bestuurslid bij de Vereniging Schoonmaak Research (VSR), schreef een blog over de veranderingen na de pandemie.
Bert Pol spreekt tijdens Hygiëneforum over hygiëne en gedrag

Hygiëne Nieuws

Bert Pol spreekt tijdens Hygiëneforum over hygiëne en gedrag

Een schoonmaakbedrijf kan werkplekken spic en span maken. Maar hoe zorg ervoor dat ook de eigen medewerkers een bijdrage leveren om de werkplekken bacterievrij houden en dat zij het gewenste gedrag vertonen? Bert Pol, oprichter en voormalig partner bij Tabula Rasa, gaat dieper in op het onderwerp hygiëne en gedrag tijdens het Hygiëneforum, dat plaatsvindt op 17 mei in RAI Amsterdam.

Best gelezen

Hygiëne

Partners