Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Griep slaat misschien heviger toe dan normaal

De kans is groot dat de griep en andere luchtwegvirussen deze winter extra veel gaan circuleren. Virologen vrezen een stevige influenza-epidemie. Door de versoepeling van de afstandsmaatregelen steken andere luchtwegvirussen weer de kop op, stellen virologen tegenover de NOS.

Het kabinet is voornemens om meer zaken te versoepelen. Zo wordt de 1,5 meterregel vanaf 25 september losgelaten en mogen clubs straks weer open, zij het tot middernacht. Versoepelen betekent een groter risico op besmettingen door het coronavirus, zegt viroloog Ab Osterhaus tegen ANP. Maar het zal gezien de vaccinatiecampagne niet meer zo uit de hand lopen als vorig jaar.

Kunnen ziekenhuizen het aan?

"De vraag blijft wel: kunnen de ziekenhuizen het aan? Daar maak ik me wel zorgen over, maar vooral omdat er waarschijnlijk een influenzagolf aan komt." Influenza (griep) zorgde ook zonder corona al eerder voor overbelaste ziekenhuizen. Vorig jaar bleef een griepgolf uit, vanwege de coronamaatregelen. Osterhaus: "We zien normaal na een 'slap' influenzajaar, dat het jaar daarop altijd zwaar wordt. Ik raad dan ook iedereen aan die wordt opgeroepen voor de griepprik om hem te nemen. Het is nu belangrijker dan ooit."

Binnen zitten en ramen dicht

Als het kouder weer wordt en de dagen korter zijn, gaan mensen meer binnen zitten en doen ze hun ramen dicht. Dat zijn goede omstandigheden voor luchtwegvirussen. De griep kan zelfs heviger dan anders toeslaan doordat minder mensen er weerstand tegen hebben. Influenza was anderhalf jaar lang helemaal weg, zegt viroloog Menno De Jong tegen de NOS. "Dat is opmerkelijk, want sinds we weten van het bestaan van het griepvirus hebben we nog nooit een winter zonder griep meegemaakt."

Meer griepvacccins ingekocht

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft inmiddels honderdduizenden griepvaccins meer ingekocht dan vorig jaar. Werden er in 2020 in totaal ruim 4 miljoen ingeslagen, nu zijn het er bijna 4,7 miljoen. Dat heeft volgens een woordvoerder niet alleen te maken met de door corona gerezen extra belangstelling voor de prik, maar ook gewoon met de toenemende vergrijzing. De prik wordt altijd samengesteld op basis van een aanbeveling van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, op basis van informatie over de meest recent circulerende griepvirussen.

Vorig jaar kregen minder mensen de griep

Vorig jaar kregen echter aanzienlijk minder mensen de griep doordat de coronamaatregelen als afstand houden en handen wassen ook helpen tegen influenza en aanverwante besmettingen. Dat maakte het nu wat lastiger om advies te geven voor de samenstelling een het nieuwe griepvaccin, maar toch is dat gelukt. Intussen adviseert het RIVM nog steeds het volgen van de coronamaatregelen, zoals handen wassen, ook om de griep binnen de perken te houden.

Immuunsysteem zwakker?

Ook veel ziekenhuizen vrezen dat de griep deze winter als een boemerang terugkomt, omdat de immuniteit van veel mensen naar beneden is gegaan. "Zou de afstand die wij nu van elkaar nemen, influenza remmen? Of zou het feit dat wij al ruim anderhalf jaar afstand nemen van elkaar, zorgen dat ons immuunsysteem juist zwakker is geworden en influenza meer kans heeft?", vraagt Yvonne van der Weele, woordvoerder van het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Goes, zich af.

Nu al komen coronapatiënten in veel ziekenhuizen bovenop de normale bezetting. Ziekenhuizen stellen dat de reguliere zorg en inhaalzorg nog steeds onder druk staan door de aanhoudende stroom van mensen met Covid-19. Een grote groep grieppatiënten zou de druk op het aantal beschikbare bedden verder vergroten.

Er is officieel gezien weer sprake van een griepepidemie

Hygiëne Nieuws

Er is officieel gezien weer sprake van een griepepidemie

In Nederland is weer sprake van een griepepidemie. Volgens de nieuwste cijfers van het Nationaal Influenza Centrum (NIC) meldden zich vorige week 11,5 patiënten per 10.000 inwoners bij de huisarts met griepverschijnselen. Volg Service Management op LinkedIn:
Griepepidemie is na drie weken voorbij

Hygiëne Nieuws

Griepepidemie is na drie weken voorbij

De griepepidemie in Nederland is nu alweer officieel ten einde. Gezondheidsinstituut Nivel meldt dat de epidemie slechts drie weken heeft geduurd. De afgelopen tien jaar hielden griepgolven gemiddeld dertien weken aan. De laatste zeer kortstondige griepepidemie was in 2011-2012: die duurde vier weken. In 2002-2003 hield de griepepidemie twee weken aan.Volg Service Management op LinkedIn:
Officieel sprake van griepepidemie in Nederland

Overig Nieuws

Officieel sprake van griepepidemie in Nederland

Er heerste al griep in Nederland, maar nu is er ook daadwerkelijk officieel sprake van een griepepidemie. Afgelopen week bezochten 68 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten en daarmee kwam het aantal voor de tweede achtereenvolgende week boven de grens voor een griepepidemie. Volg Service Management op LinkedIn:
Aantal griepgevallen fors toegenomen

Overig Nieuws

Aantal griepgevallen fors toegenomen

Het aantal griepgevallen is de afgelopen week stevig toegenomen en ligt nu boven de epidemische grens, meldt het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (NIVEL). De griepepidemie die zich meestal in deze tijd van het jaar aandient, blijft vooralsnog uit. Van een epidemie is pas sprake als de aantallen twee weken achter elkaar boven de epidemische grens uitkomen.Volg Service Management op LinkedIn:
Griep: hoe kan schoonmaak helpen?

Hygiëne Verdieping

Griep: hoe kan schoonmaak helpen?

De ‘r’ zit weer in de maand. Dat betekent dat de dagen korter worden, de temperaturen lager en de weerstand slechter. Het is griepseizoen! Hoe kunnen we er met alle schoonmakers voor zorgen dat het griepvirus dit jaar geen kans krijgt? Wat doe je wel, en wat heeft juist helemaal geen zin?

Best gelezen

Hygiëne

Launching Partners