Gemeenten mogen experimenteren met mondkapjesplicht

Gemeenten mogen experimenteren met mondkapjesplicht

Als het aantal coronapatiënten "aanzienlijk stijgt", kan het Outbreak Management Team (OMT) het mondkapjesadvies heroverwegen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volg Service Management op LinkedIn:

Het OMT adviseerde eerder deze week om geen landelijke mondkapjesplicht in te voeren, omdat het niet wetenschappelijk is bewezen dat dit een effectieve maatregel is tegen de verspreiding van het coronavirus.

>> Lees ook: In hoeverre houdt een mondkapje het coronavirus tegen?

Onderzoek en voorlichting gebruik nodig

Het OMT pleit in zijn advies ook voor een onderzoek naar welke niet-medische mondkapjes effectief zijn in het tegenhouden van druppels met het virus, voordat het mondkapjesadvies eventueel wordt heroverwogen. Minister De Jonge schrijft in een reactie dat hij met zijn collega Van Ark en het RIVM gaat bekijken hoe zo’n onderzoek eruit kan gaan zien.

Daarnaast moet er training en voorlichting komen bij “elk gebruik van mondneuskapjes”, schrijft De Jonge. Bij het OMT leven namelijk nog steeds zorgen over schijnveiligheid als mensen mondkapjes dragen. Het OMT vreest dat mensen zich minder goed aan de anderhalve meter afstand houden wanneer ze een mondkapje dragen, of toch besmet raken wanneer ze eten, drinken, of het masker op en af doen.

>> Lees ook: Adembescherming inkopen? Hier moet je op letten

Wel regionaal en lokaal verplichting mogelijk

Voor gemeenten wordt het wel mogelijk om te experimenteren met de verplichting van mondkapjes op drukke plekken. Woensdag is afgesproken dat burgemeesters die een mondkapje willen invoeren de bestuurlijke ruimte krijgen om dat te doen. “Maar ze mogen niet zomaar zeggen: in mijn regio moet je een mondkapje op. Daarvoor zijn de gevolgen te groot. Ze moeten daar met goede redenen een bepaalde plaats of meer plekken voor aanwijzen. Dan kan het publiek zelf beslissen of ze in die omgeving willen komen”, aldus de woordvoerster.

Donderdagmiddag maakten de Gemeenten Amsterdam en Rotterdam bekend dat zij het gebruik van een mondkapje vanaf woensdag 5 augustus verplichten op drukke plekken. De maatregel geldt voor iedereen van dertien jaar en ouder. De verplichting maakt deel uit van een experiment waarin wordt uitgezocht hoe het gebruik van een mondkapje het gedrag van mensen beïnvloedt.

In de gebieden waar de mondkapjesplicht gaat gelden, worden woensdag mondkapjes uitgedeeld. Wie zich niet aan de maatregel houdt, wordt daarop aangesproken en kan een boete krijgen of het verzoek krijgen om het gebied te verlaten.

Lees ook: