Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

De griepepidemie is nu echt voorbij

De griepepidemie die ons land half december in haar greep kreeg, is officieel voorbij. Die conclusie trekken experts van het RIVM, het Erasmus MC en onderzoeksinstituut Nivel op basis van gegevens van huisartsen, ziekenhuizen en laboratoria.

Eind januari nam het aantal mensen dat zich met griepachtige klachten bij de huisarts meldde al af, maar de daling zette aanvankelijk niet verder door. Ook bleef het aantal monsters waarin het griepvirus werd aangetroffen hoog en nam dat zelfs weer even toe. De combinatie van deze verschillende factoren maakte dat nog steeds van een epidemie werd gesproken. Nu is op alle fronten een afname te zien van verschijnselen die op griep wijzen.

Eerste week van het jaar veel zieken

Het hoogtepunt van de epidemie was in de eerste week van dit jaar. Toen gingen 99 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten naar de huisarts. De eerste golf liep van half december tot eind januari. Hierna volgde een mildere golf die tot nu toe heeft geduurd.

Seizoensgriep

De wetenschappers achten de kans klein dat griep opnieuw stevig de kop opsteekt: "Griep komt in Nederland meestal voor in de wintermaanden, het wordt daarom ook wel een seizoensgriep genoemd. Ook andere luchtweginfecties komen vooral voor in herfst- en wintermaanden."

Ilse Roosenboom: Iedere dag onze toegevoegde waarde laten zien

Hospitality Verdieping

Ilse Roosenboom: Iedere dag onze toegevoegde waarde laten zien

“Bedrijven besteden niet voor niets uit, dus we moeten iedere dag onze toegevoegde waarde laten zien.” Dat vindt Ilse Rooseboom, Teamleader Operatie bij Altrecht via Vebego Facility Solutions. In een gesprek met Facto, een zusterblad van Service Management, vertelt ze over haar vak en wat haar daarin zo aantrekt.
Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Hygiëne Nieuws

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Goed en grondig schoonmaken is in zorginstellingen van groot belang voor de gezondheid van de patiënt, cliënt of bewoner. Als hulpmiddel hiervoor is de richtlijn Reiniging en desinfectie van ruimten opgesteld. Deze richtlijn is recent onder de loep genomen. Het is mogelijk om deze maand deze conceptversie te lezen en om commentaar te geven.
Chirurg vraagt tijdens operatie hulp van schoonmaakster

Branche Nieuws

Chirurg vraagt tijdens operatie hulp van schoonmaakster

In het Universitair ziekenhuis van Mainz heeft een Duitse chirurg tijdens een teenamputatie assistentie gevraagd van een schoonmaakster. Dit gebeurde al in 2020, maar het verhaal is nu pas naar buiten gekomen. Het bestuur van het ziekenhuis heeft zijn spijt betuigd.
Nieuwe aanpak vloeronderhoud zorgt voor blijde gezichten in Radboudumc

Specialisme Nieuws

Nieuwe aanpak vloeronderhoud zorgt voor blijde gezichten in Radboudumc

Vloerenspecialisten en het zorgpersoneel van het Radboudumc in Nijmegen liepen elkaar in de weg vanwege, onder andere, gebrek aan communicatie en aandacht. Alpheios en het academisch ziekenhuis besloten om samen te zoeken naar een oplossing. De vloerspecialisten dachten hierbij mee. Dit resulteerde in een mooi project en een succesvolle nieuwe schoonmaakmethode.
Rens de Jong bezoekt de werkvloer van Landal Elfstedenhart

Branche Nieuws

Rens de Jong bezoekt de werkvloer van Landal Elfstedenhart

In de nieuwste aflevering van ‘Rens op de Werkvloer’ bezoekt presentator Rens de Jong Landal Elfstedenhart in Witmarsum. In dit online tv-programma staan hardwerkende schoonmaakteams centraal. De Jong reist door Nederland, zoekt ze op en vertelt hun bijzondere verhaal. Ook geeft hij een uniek kijkje in de schoonmaakoperatie.

Best gelezen

Hygiëne

Partners