Coronavirus-update: de gevolgen van de pandemie

Coronavirus-update: de gevolgen van de pandemie

De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een pandemie. Wat is de huidige stand van zaken en welke gevolgen merkt de schoonmaakbranche?Volg Service Management op LinkedIn:

Eind januari waren en nog geen honderd besmettingsgevallen van het nieuwe coronavirus buiten China vastgesteld. Nu zijn er in zeker 114 landen meer dan 126.000 gevallen geconstateerd en meer dan 4.600 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. In totaal zijn er wereldwijd alweer meer dan 68.000 patiënten volledig hersteld van het virus.

In Nederland dook het virus op 27 februari voor het eerst op. Momenteel, donderdagochtend 12 maart, zijn er 503 bevestigde besmettingen met het coronavirus in ons land. Vijf mensen zijn overleden aan de gevolgen ervan. De afgelopen dagen steeg het aantal bevestigde corona-besmettingen in Nederland enorm. Zo kwamen er woensdag 11 maart maar liefst 121 meldingen van nieuwe gevallen binnen.


LEES OOK: Rutte: Stoppen met handen geven (+stand van zaken coronavirus)


WHO: uitbraak coronavirus is pandemie

De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een pandemie. Volgens hem kunnen alle landen samen de koers van deze wereldwijde epidemie veranderen. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we moeten juist handelen en kalm blijven”, aldus de WHO-chef.

Hij zei in een boodschap aan de pers dat “we nog nooit eerder een pandemie hebben meegemaakt die is ontstaan uit een coronavirus. We hebben ook niet eerder gezien dat een pandemie tegelijkertijd kan worden beheerst”. De omschrijving van deze uitbraak als pandemie leidt volgens de WHO niet tot een andere aanpak. Tedros is wel bezorgd over “de alarmerende snelheid van de verspreiding” van het nieuwe virus en door “de alarmerende nalatigheid” .

We moeten juist handelen en kalm blijven

Situaties in Iran en Italië zijn zorgelijk

Een andere topman van de WHO, Mike Ryan, klaagde dat er “in sommige landen in de gezondheidszorg een gebrek aan vastberadenheid is” om het virus in te dammen. Hij maakt zich ook grote zorgen over de toestand in Iran, waar nauwelijks middelen zijn om het virus te beheersen of te bestrijden. In Iran zijn inmiddels 9.000 besmettingen vastgesteld. Al 354 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

Op China na, waar de uitbraak inmiddels over zijn piek heen is, is Italië de grootste brandhaard van het coronavirus. Met meer dan 12.000 besmettingen en meer dan 800 doden, is de situatie in het Europese land zorgelijk.


LEES OOK: Doelgerichte hygiëne sleutel tot effectieve en efficiënte hygiënemaatregelen


Wereldwijde ingrijpende maatregelen

Inmiddels worden er wereldwijd ingrijpende maatregelen genomen. Zo schort de Amerikaanse president Donald Trump al het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten vanaf vrijdag 13 maart middernacht (lokale tijd) op voor een periode van dertig dagen. “Om te voorkomen dat nieuwe gevallen ons land binnenkomen, zal ik alle reizen van Europa naar de Verenigde Staten de komende 30 dagen opschorten. Dit is de meest agressieve en allesomvattende poging in de moderne geschiedenis om een buitenlands virus het hoofd te bieden”, aldus Trump. Ook landen als Guatemala en El Salvador willen geen Europeanen meer toelaten uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Binnen Europa worden ook steeds meer grenzen gesloten. Zo heeft Zwitserland de grenzen met Italië dichtgegooid en weert Hongarije mensen die vanuit China, Zuid-Korea, Iran en Italië naar het land reizen.

Verder worden in steeds meer landen scholen en universiteiten gesloten, worden evenementen afgelast en sluiten winkels, café’s en restaurants de deuren. Begin maart becijferde UNESCO dat op dat moment wereldwijd al 290 miljoen kinderen niet naar school gingen vanwege het coronavirus. Op dit moment zal dat aantal nog eens stukken hoger liggen, aangezien verscheidene landen en regio’s de afgelopen dagen ook hebben aangekondigd om scholen te sluiten.


LEES OOK: Handhygiëne: alles over handen wassen én drogen


Nederlandse maatregelen minder drastisch

In Nederland zijn de maatregelen tot nu toe minder drastisch. De belangrijkste Nederlandse maatregelen op een rij:

  • Huisgenoten van COVID-19 patiënten en mensen die in China, Zuid-Korea, Italië of Iran zijn geweest en zich ziek voelen, worden gevraagd om niet naar school of hun werk te gaan. Boodschappen doen mag wel, maar dan moeten ze wel op afstand van anderen blijven
  • Iedereen moet persoonlijke hygiënemaatregelen in acht nemen. Dus: handen regelmatig wassen, hoesten en niezen in de elleboog of in een papieren tissue en geen handen schudden, maar elkaar begroeten met bijvoorbeeld woorden of een zwaai.
  • In Noord-Brabant gelden extra maatregelen, bijvoorbeeld thuisblijven bij verkoudheid, zeven dagen van sociale onthouding, indien mogelijk vanuit huis werken en een verbod op evenementen met meer dan 1.000 mensen

(Schoonmaak)evenementen afgelast, waaronder Interclean Amsterdam 2020

Volgens het RIVM is er op dit moment geen aanleiding om de extra maatregelen die nu in Brabant gelden in het hele land in te voeren. Behalve in Brabant is er dan ook geen reden om evenementen te vermijden of af te lasten.

Toch wordt het ene na het andere event momenteel afgelast. Ook in de schoonmaak en facility branche. Zo is de Interclean Amsterdam 2020, die op de planning stond voor 12 tot en met 15 mei, officieel uitgesteld. Ook de komende OSB-bijeenkomsten zijn tot 1 april geannuleerd, het World Workplace Europe evenement is uitgesteld tot 2021, en VSR heeft haar controleursdag afgezegd.


LEES OOK: Interclean Amsterdam 2020 uitgesteld vanwege coronavirus


Gevolgen schoonmaakbranche

De schoonmaakbranche ondervindt ook zonder meer de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Enerzijds worden zij gevraagd om meer schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren en extra rondes te lopen. Daarbij ligt de focus vaak op het extra schoonmaken van contactvlakken als deurklinken en kranen (ook wel doelgerichte hygiëne genoemd). Dat geldt nog eens extra op locaties waar mensen met een kwetsbare gezondheid verblijven, zoals zorginstellingen.

Ook merken schoonmaakbedrijven een toenemende vraag naar het leveren schoonmaakmaterialen en -middelen, zoals handgels. Daarnaast krijgen schoonmaakbedrijven veel vragen van opdrachtgevers over schoonmaak- en hygiëneprotocollen.


Lees meer: Coronavirus levert schoonmaakbedrijven extra omzet op


Tegenover toenemende vraag staat stevige omzetdaling

Maar, zo stelt brancheorganisatie OSB, tegenover deze toenemende vraag staat een (stevige) omzetdaling, die niet onder het ondernemingsrisico valt. Op verschillende plaatsen laten opdrachtgevers alleen mensen toe met voor het bedrijf kritische functies of sluiten bedrijven de deuren volledig. Dit zorgt voor inkomstenderving bij schoonmaakbedrijven. Deze derving wordt bij ondernemers, met name in de hotel- en evenementenschoonmaak, schoonmaak van scholen en bij grote (internationale) bedrijven gevoeld.

Voor ondernemers in Brabant komt daar bovenop dat een deel van de medewerkers niet aan het werk mag of kan. Het verzuim van schoonmaakpersoneel is in het zuiden van het land hoger dan in de andere delen van Nederland. Personeelskosten zijn binnen de schoonmaakbranche de grootste post.

Maatregelen kabinet om bedrijven te helpen

Jeroen Veldboer, directeur a.i. OSB: “We willen benadrukken dat het vinden van concrete oplossingen met eenvoudige werkwijzen bij het wegvallen van de omzet, die niet onder het normale ondernemingsrisico vallen, essentieel is. Zowel voor het voortbestaan van onze bedrijven als ook voor de bijdrage die we als branche hebben ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus. Daarom zijn goede afspraken rondom bijvoorbeeld werktijdverkorting zo belangrijk.”

Tot nu toe heeft het kabinet twee maatregelen genomen om bedrijven te helpen die moeilijkheden ondervinden door het coronavirus. Zo kunnen schoonmaakbedrijven werktijdverkorting aanvragen en wil het kabinet kleine tot middelgrote ondernemingen die in financiële problemen dreigen te komen, helpen door garant te gaan staan voor leningen.


Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen omtrent het coronavirus? En de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus verzamelen we alle gepubliceerde berichten over het virus.