Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Coronaproof kantoor: ventilatie is cruciaal

Kleine hoestdruppeltjes blijven vaak minutenlang in binnenruimtes zweven, vooral waar niet of slecht wordt geventileerd. Goede ventilatie is -naast hygiëne en schoonmaak- dan ook cruciaal in de strijd tegen het coronavirus. Belangrijk dus om rekening mee te houden als je de deuren van jouw pand (of dat van de opdrachtgever) straks weer voorzichtig mag openen. 

Het belang van ventilatie bleek uit onderzoek met laserlichttechnieken door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, de Cardiologie Centra Nederland en het Amsterdam UMC. De bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.

Hoestdruppeltjes zweven minutenlang in de lucht

Grote druppels vallen volgens de onderzoekers binnen een seconde naar de grond, maar kleine druppeltjes doen daar erg lang over. De onderzoekers ontdekten dat die zelfs meerdere minuten in de lucht kunnen blijven hangen. Nadat iemand heeft gehoest, duurt het ongeveer vijf minuten voordat het aantal kleine druppeltjes in de lucht zelfs nog maar gehalveerd is.

Open raam en deur werkt het beste

Bij een experiment in een goed geventileerde ruimte verbeterden de resultaten volgens de universiteit “dramatisch”. Nadat een ventilatiesysteem in werking was gezet, verdween de helft van de druppeltjes in 2,5 minuut uit de lucht. In een kamer waarin ook een raam en een deur openstonden, was het aantal druppeltjes zelfs al na 30 seconden gehalveerd.

Ook interessant:

Best gelezen

Hygiëne

Partners