Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Bert Pol spreekt tijdens Hygiëneforum over hygiëne en gedrag

Een schoonmaakbedrijf kan werkplekken spic en span maken. Maar hoe zorg ervoor dat ook de eigen medewerkers een bijdrage leveren om de werkplekken bacterievrij houden en dat zij het gewenste gedrag vertonen? Bert Pol, oprichter en voormalig partner bij Tabula Rasa, gaat dieper in op het onderwerp hygiëne en gedrag tijdens het Hygiëneforum, dat plaatsvindt op 17 mei in RAI Amsterdam.

Bert Pol legt uit: “Het ligt voor de hand dat door de toename van het flexwerken de hygiëne op de werkplek erop achteruit is gegaan. Bacteriën in toetsenborden, op het bureaublad en op de pc’s zelf, hopen op als flexwerkers zelf niet meehelpen deze schoon te houden. Je kunt het kwaliteitsniveau van het schoonmaakcontract verhogen, maar dat heeft geen zin als de eigen medewerkers niet het juiste gedrag vertonen. Dan blijven bacteriën zich verspreiden en maken zij zichzelf en de collega’s ziek. En als je niet oppast, trekt het vuil, bijvoorbeeld bij pantry’s, muizen aan die ziektes met zich meebrengen.”

Gedragsverandering is complex

“Zowel uit wetenschappelijk onderzoek als praktijkinterventies weten we dat hygiënegedrag ook zonder dwang is te beïnvloeden. Soms is een kleine interventie al voldoende, zoals een simpele sticker. Maar of dit voldoende is of dat er een combinatie van interventies nodig is, hangt van diverse factoren af", aldus Pol. "Die liggen op het persoonlijk niveau, dat van de fysieke en sociale omgeving waarin mensen zich bevinden en dat van de bekendheid met het gewenste gedrag. Een op het oog uiterst eenvoudige interventie kan zelfs een effect sorteren van tientallen procenten gedragsverandering. De basis blijft hierbij altijd inzicht in de drijfveren van het bestaande gedrag.”

Bewustwording en faciliteren

Volgens Pol begint gewenst gedrag ermee dat mensen moeten weten wat je wel of niet moet doen en waarom. “Als medewerkers zich bewust zijn van het belang van goede hygiëne, zullen zij niet eten boven hun toetsenbord en hun handen wassen voor en na het eten. Kennen zij dit belang niet, dan kan je als werkgever meerdere boodschappen zenden zonder dat deze doordringen." Een tweede stap in verandering ligt in het faciliteren. "Je moet het gewenste gedrag ook mogelijk en liefst makkelijk uit te voeren maken, zoals reinigingsdoekjes op de bureaus leggen, goed in het zicht, waardoor het voor flexwerkers gemakkelijk is om zelf schoon te maken. Ook het plaatsen van meerdere, duidelijke prullenbakken helpt bij het voorkomen van vervuiling.”

Bert Pol.

Begrijpelijk en toegankelijk communiceren

Een basisvoorwaarde voor gedragsverandering is dat mensen de boodschap begrijpen. Bert benadrukt dat je een boodschap zo moet brengen dat deze goed begrijpelijk is voor de mensen die je wil aanspreken. “Neem de schoonmaakbranche waar relatief veel medewerkers schijnen te werken die moeite hebben met lezen en schrijven - Nederland kent 2,5 miljoen laaggeletterden –, daar werken tekstuele boodschappen niet. Digitaal bereik is er ook niet altijd, drie miljoen mensen in Nederland zijn digitaal beperkt. Stem je manier van communiceren dus goed af op de omgeving en blijf de boodschap herhalen. Mensen vallen anders toch weer terug in oude gedragspatronen.” Hij noemt kritieke factoren voor gedragsverandering: “Gebruik geen geintjes, die begrijpt niet iedereen. Wees duidelijk en geef praktische tips.”

Praktijkvoorbeelden en tips

Het in gesprek gaan met elkaar werkt volgens Pol ook bij veel mensen die nu vinden dat we te veel met hygiëne bezig zijn, waardoor de weerstand zou afnemen. “‘We moeten toch wel tegen een stootje kunnen’ is de tendens. Het kan zijn dat de mensen met deze mening zelf goed tegen bacteriën of virussen bestand zijn, maar ze vergeten dat ze anderen kunnen besmetten.” Tijdens het Hygiëneforum gaat Pol dieper in op de problematiek van gedragsverandering. Met theoretische toelichting, praktijkvoorbeelden en ook tips. Wie meer wil weten over hygiëne en gedrag kan zich (gratis) aanmelden voor het Hygiëneforum in RAI Amsterdam.

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Hygiëne Nieuws

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Goed en grondig schoonmaken is in zorginstellingen van groot belang voor de gezondheid van de patiënt, cliënt of bewoner. Als hulpmiddel hiervoor is de richtlijn Reiniging en desinfectie van ruimten opgesteld. Deze richtlijn is recent onder de loep genomen. Het is mogelijk om deze maand deze conceptversie te lezen en om commentaar te geven.
Dolmans Preventie en Hygiëne Diensten kan nu ook verdampers en condensatoren reinigen

Hygiëne Nieuws

Dolmans Preventie en Hygiëne Diensten kan nu ook verdampers en condensatoren reinigen

Dolmans Preventie en Hygiëne Diensten heeft een nieuwe dienst toegevoegd aan het portfolio: het reinigen van verdampers en condensatoren. Voor bedrijven die werken met koeltechnische installaties, bijvoorbeeld in de voedselindustrie, is het belangrijk dat de verdampers en condensatoren van het apparatuur in orde zijn. Goed reinigen komt de werking, kwaliteit en levensduur van de apparatuur ten goede.
Hygiëneforum 2023: verantwoord schoonmaken is nog altijd mensenwerk

Hygiëne Nieuws

Hygiëneforum 2023: verantwoord schoonmaken is nog altijd mensenwerk

Meer dan honderd belangstellenden kwamen donderdag 17 mei naar de RAI in Amsterdam om het hygiëneforum van Schoonmakend Nederland, de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) en de NVZ mee te maken. Daar bleek dat verantwoord schoonmaken en hygiënisch gedrag nog altijd mensenwerk is. En dat er een hoop werk aan de winkel is om de kennis over hygiëne op niveau te brengen en te houden.
Tork introduceert desinfecterende spray voor meer kantoorhygiëne

Hygiëne Nieuws

Tork introduceert desinfecterende spray voor meer kantoorhygiëne

De pandemie heeft aangetoond hoe cruciaal het is om niet alleen schoon te maken, maar ook om schadelijke micro-organismen te verwijderen. Uit het onderzoek ‘Essential Initiative Survey 2020-2021' van Tork blijkt dat als gevolg van de pandemie een op de twee volwassenen meer hygiëne op de werkplek verwacht. Om hierin te ondersteunen, introduceert Tork de nieuwe Tork desinfecterende spray voor oppervlakken.
Blog Frank Veneman: Een schone omgeving is de basis van een veilige omgeving

Branche Blog

Blog Frank Veneman: Een schone omgeving is de basis van een veilige omgeving

In de actualiteit van krapte op de arbeidsmarkt, stijgende prijzen en loononderhandelingen is het COVID-spook niet meer op de voorgrond aanwezig. Toch is er sinds COVID-19 wel het een en ander veranderd. Bijvoorbeeld de erkenning van de schoonmaker. Frank Veneman, bestuurslid bij de Vereniging Schoonmaak Research (VSR), schreef een blog over de veranderingen na de pandemie.

Best gelezen

Hygiëne

Partners