Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Anderhalvemetereconomie: 1,2 miljoen bureaus minder schoon te maken

Met een zogenoemde anderhalvemetereconomie kunnen we na een lange tijd thuiswerken over enkele weken of maanden weer naar kantoor. Maar niet met zijn allen tegelijk. Voor een gemiddeld kantoor betekent ‘social distancing’ dat 60 procent van de werkplekken tijdelijk niet bruikbaar is, zo blijkt uit onderzoek van Colliers International. Volg Service Management op LinkedIn:

 Teruggaan naar kantoor gebeurt op basis van strikte regels. Anderhalve meter afstand bewaren tussen elke medewerker wordt waarschijnlijk ook hier de norm. In Wuhan, de plek waar het allemaal begon, zijn vergelijkbare maatregelen ingevoerd in de weer geopende fabrieken en kantoren. Het is een noodzakelijke tussenfase op weg naar een weer volop draaiende BV Nederland.

Een kantoor volgens de nieuwe normen gaat uit van één vaste werkplek per medewerker per dag die daarna grondig wordt schoongemaakt.

Meer dan miljoen werkplekken minder

Afstand houden van je collega’s betekent dat het aantal bruikbare kantoorplekken in Nederland flink gaat afnemen de komende tijd. Van de twee miljoen werkplekken die in het land beschikbaar zijn, kan door deze maatregel 60 procent niet ingezet worden. Dit komt neer op maar liefst 1,2 miljoen bureaus die tijdelijk hun functie verliezen.

Helft van werkplekken onbruikbaar

Alleen al de vereiste afstand tussen medewerkers maakt de helft van alle werkplekken onbruikbaar. Dat aantal neemt verder af, omdat bureaus niet meer door collega’s gedeeld mogen worden op dezelfde dag. Een kantoor volgens de nieuwe normen gaat uit van één vaste werkplek per medewerker per dag die daarna grondig wordt schoongemaakt.

Menselijk contact van waarde

“Positief geredeneerd, komen er vanuit de huidige 100 procent thuiswerksituatie weer 800.000 werkplekken bij”, zegt Harold Coenders, directeur werkplekinnovatie bij Colliers en bestuurslid Data & Kengetallen bij Facility Management Nederland. “Hoewel alle digitale mogelijkheden om thuis te werken in één klap echt gemeengoed zijn geworden, blijft het belang van menselijk contact van onschatbare waarde.” Samenwerken in teamverband lukt het allerbeste op kantoor.

Blokken met vier bureaus

Als de maatregelen van langere duur zijn, kan de capaciteit worden uitgebreid door herindeling van de kantoren met vooral blokken van vier werkplekken. Coenders: “Deze opstelling is het meest gunstig om de anderhalve meter afstand te garanderen en de beschikbare ruimte te optimaliseren. Bij blokken van twee maal twee bureaus is het niet nodig om dicht langs een collega te lopen.”

Rooster waarin elk team minimaal een dag kan samenwerken

Door nu al protocollen te maken, kunnen bedrijven en instellingen zich voorbereiden op heropening. Coenders: “Dat gaat niet alleen om de herindeling van het kantoor, maar juist om de planning. Niet iedereen kan meer tegelijkertijd aanwezig zijn. Het is daarom noodzakelijk om een rooster op te stellen waarin elk team minimaal één dag samen op kantoor kan werken. Zo krijgt elke dag een beperkt deel van de organisatie toegang tot kantoor om de samenwerking te versterken en menselijke relaties te onderhouden.”

Goed voor de mentale gezondheid

Gedeeltelijk terugkeren naar kantoor is niet alleen goed voor de economie, maar ook voor onze mentale gezondheid. Coenders: “Na wekenlang thuis te hebben gezeten, is het belangrijk in elk geval één dag per week uit die cocon te stappen. Met het anderhalvemeterkantoor als onmisbare tussenstap kunnen we de curve plat houden én de samenleving geleidelijk weer op gang brengen.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Best gelezen

Hygiëne

Partners