Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Afweging cruciaal beroep komt bij schoonmakers zelf te liggen

Schoonmakers staan nog steeds niet in de lijst van vitale beroepen, maar worden wel genoemd bij veelgestelde vragen die Rijksoverheid krijgt over kinderopvang. “Ook mensen met een onmisbare facilitaire of ondersteunende functie (denk aan schoonmaak, beveiliging, ICT) vervullen voor een van deze cruciale beroepsgroepen, kunnen hun kinderen naar de noodopvang brengen.”Volg Service Management op LinkedIn:

Het is volgens de Rijksoverheid aan ouders en werkgevers om hierin juiste keuzes te maken. “Het blijft een noodopvang, die alleen kan worden benut wanneer andere opties ontoereikend zijn.”

Zelf bedenken dat je cruciaal werk doet

Daarmee komt de afweging bij schoonmakers zelf te liggen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken moeten mensen zelf een inschatting maken. “Een schoonmaker in een ziekenhuis kan zelf wel bedenken dat hij cruciaal werk doet, en een schoonmaker in een casino kan zelf de inschatting maken dat hij er niet onder valt.” Brancheorganisatie OSB had juist gepleit voor schoonmaak op de lijst en vertelde dat minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daar positief tegenover stond. 

Meer schoonmakers zijn cruciaal

Jeroen Veldboer, ad interim directeur bij OSB, benadrukt dat meer schoonmakers cruciaal zijn dan alleen de schoonmakers in de zorg. “Bijvoorbeeld: Zonder schoonmaak bij voedselproducenten, geen volle supermarkten. En zo zijn er veel meer sectoren. Daarbij komt dat meer schoonmakers ziek zijn en dus andere schoonmakers inspringen, bijvoorbeeld bij de schoonmaak in de zorg.” Veldboer heeft er begrip voor dat niet iedere sector zich als vitaal kan laten bestempelen. “Maar zonder schoonmaak komen we tot stilstand.”

Zelf opvangen als dat kan

Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek van de Rijksoverheid om zelf de kinderen op te vangen als dat kan. “Als dat niet lukt, kan er een beroep worden gedaan op de school en/of kinderopvang (dagopvang, BSO, gastouderopvang). Hierbij is het geen harde eis dat beide ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven en er voor hen opvang beschikbaar is.”

Schoonmakers zijn inderdaad van vitaal belang voor Nederland op dit moment. We hebben hen keihard nodig! https://t.co/aFAMCNGKcn

— Jesse Klaver (@jesseklaver) March 16, 2020

Gehele factuur kinderopvang betalen

Veel kinderen zijn thuis, terwijl ze normaal naar de opvang zouden gaan. De Rijksoverheid op haar website: “Veel mensen verkeren hierover in onzekerheid: kosten worden wel gemaakt, terwijl er geen gebruik wordt gemaakt van de kinderopvang. Toch is het belangrijk dan de gehele factuur voor opvang gewoon te blijven betalen, zodat de kinderopvangtoeslag wordt doorbetaald. Ook de eigen bijdrage aan de kinderopvangorganisatie moet worden voldaan. Op dit moment kijken we samen met het ministerie van Financiën of we dit achteraf kunnen repareren.” 


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus


Best gelezen

Hygiëne

Partners