7 tips voor een hygiënisch toiletbezoek tijdens de vakantie

7 tips voor een hygiënisch toiletbezoek tijdens de vakantie

Helaas komt het nog wel eens voor: Nederlanders die na een paar dagen op hun vakantieadres last krijgen van buikgriep of andere infecties. De oorzaak wordt vaak gezocht in bijvoorbeeld  het ongewone buitenlandse eten, beperkte keukenhygiëne of de kwaliteit van drinkwater. Maar toch blijkt vaak het toiletbezoek onderweg naar het vakantieadres de boosdoener. Hoe zorg je er nou voor dat jij niet de dupe wordt van onhygiënische toiletten op vakantie?

Onderweg naar hun vakantiebestemming worden reizigers geconfronteerd met zeer druk bezochte toiletten die niet altijd hoog frequent worden schoongemaakt. Je kent ze wel, van die snelwegtoiletten waar mensen rijen dik staan te wachten voor een hokje waar de vuiligheid zich al maanden lijkt op te stapelen.

Deze ruimten worden vaak een kern bij de verspreiding van bacteriën. Doordat dit besef vaak nog te laag is en er niet altijd juist wordt gehandeld in dit soort situaties, lopen reizigers onnodige infecties op. De kans op infecties en besmetting neemt volgens 123toilet aanzienlijk af door de volgende praktische tips te volgen:

Tip 1

Raak bij een bezoek aan een openbaar toilet zo min mogelijk aan. Kranen, knoppen en deurklinken bevatten de meeste bacteriën, tot wel honderd maal meer dan de toiletbril. Als de kraan en omgeving er onhygiënisch uitzien, kun je ook overwegen je handen elders te wassen.

Tip 2

Gebruik geen ‘open zeep’ in openbare toiletten. Vooral in het buitenland kom je nog wel eens een gewoon stuk zeep tegen dat in de warmte door misschien wel honderden mensen gebruikt is. Spoel in zo’n geval je handen alleen goed af met water.

Tip 3

Als je je handen hebt gewassen, draai de kraan dan dicht met een papieren handdoek. Iedereen heeft immers ook de kraan aangeraakt met vieze handen. Open bij het verlaten van de toiletruimte de deur het liefst ook met een papieren handdoekje.

Tip 4

Neem antibacteriële handgel mee op reis. Dit is ideaal om regelmatig je handen mee te desinfecteren, onafhankelijk of er schone sanitaire voorzieningen beschikbaar zijn. Hiervoor is geen water nodig en het is vaak verpakt in kleine handige flesjes. Gebruik het regelmatig, zeker als je veel in het openbaar hebt aangeraakt en in ieder geval na elk toiletbezoek.

Tip 5

Neem geen etenswaren mee in een toiletruimte. Het zal je verbazen hoe vaak mensen een toilet bezoeken met een appel, broodje, koffiebekertje of drinkflesje in de hand. Bedenk dat je (waarschijnlijk) een bacterierijke omgeving gaat bezoeken.

Tip 6

Voorkom dat je een openbaar toegankelijk toilet bezoekt op blote voeten of met open schoenen (slippers). Het liefst ook niet bij toiletten op het strand. Bacteriën nestelen zich tussen tenen en nagels en verspreiden zich tevens door bijvoorbeeld de auto, caravan of het vakantieverblijf.

Tip 7

Laat kinderen nooit ‘even’ alleen in een toiletruimte bijvoorbeeld als je zelf het kleine kamertje bezoekt. Kinderen raken in een korte tijd heel veel aan waardoor de verspreiding van bacteriën razendsnel gaat. Omdat kinderen ook nog minder weerstand hebben en vaker in hun ogen wrijven dan volwassenen, zijn buikgriep en ooginfecties vaak het gevolg. Laat kinderen ook geen knuffels meenemen naar het toilet.