Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

6 tips voor meer hygiëne op kantoor

Zustermagazine ManagementSupport, net als Service Management een uitgave van Vakmedianet, gaf onlangs 6 tips voor meer hygiëne op de werkvloer. We brengen namelijk zo’n acht uur per dag door op kantoor. Dan mag het daar best schoon zijn.   

Brits onderzoek toonde eerder al aan dat je toetsenbord gemiddeld 400 keer meer bacteriën bevat dan een wc-bril en nu wordt dat opnieuw bevestigd door een studie van Kimberly-Clark Professional. Uit dit onderzoek bleek onder andere dat je werkplek veel viezer is dan je in eerste instantie zou denken. De hygiëne-experts hebben monsters genomen van duizenden werkplekken in verschillende sectoren en deze eens grondig onderzocht. Het merendeel van de toetsenborden, bedrijfstelefoons, koelkastdeuren, kraantjes, en koffieautomaten bleek zoveel bacteriën te bevatten dat je gerust mocht stellen dat ze officieel smerig waren.

Schone werkplek verbetert productiviteit

Een schone werkplek verbetert je productiviteit, je bent minder vaak ziek en het geeft een boost aan de algehele werksfeer op het kantoor. Gelukkig zijn er voldoende maatregelen die je kan nemen om de hygiëne op kantoor te vergroten, stelt ManagementSupport.

1. Was je handen altijd goed
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 3 mensen zijn handen niet wast na het bezoeken van de wc. Dit heeft een groot effect op de kantoorhygiëne. Voorkom verspreiding en dood bacteriën door je handen te wassen met water én zeep.

2. Gebruik desinfecterende doekjes

Bacteriën overleven zo’n 48 uur op een oppervlak. Maak daarom je werkplek minstens 1x per dag goed schoon met een desinfecterend doekje om alle bacteriën te verwijderen en verdere verspreiding te voorkomen.

3. Eet niet achter je bureau
Soms wil je tijd winnen door even snel wat te eten achter je bureau, maar dit is geen goed idee. Kruimels zijn een grote bron van bacillen en blijven lang achter op je toetsenbord en muis.

4. Vermijd contact met ogen, neus en mond
Gemiddeld raken je handen zo’n 300 oppervlaktes aan in een half uur. Wanneer je veel aan je gezicht zit, besmet je jezelf al snel dus het is beter om dit te vermijden.

5. Gebruik antibacteriële handgel
Zet een antibacteriële handgel op je bureau neer om bacteriën, virussen en schimmels te doden. Gebruik de gel vooral wanneer je ‘s ochtends binnenkomt, voor- en na meetings en wanneer je het kantoor verlaat.

6. Goed ventileren
Kantoorgebouwen zijn soms behoorlijk muf en stoffig. Dit kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Zorg dat er regelmatig een raam open staat of zet de airconditioning van tijd tot tijd aan zodat er een ‘frisse wind’ door het kantoor waait.

Lees ook
Handhygiëne verbetert dankzij toezicht auditor
Handhygiëne: waar moet je op letten?

Best gelezen

Hygiëne

Partners