Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

5 hygiëne-tips voor scholen

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat kinderen tussen de 1 en de 15 jaar gemiddeld 16 dagen per jaar ziek zijn. “Deze besmettingen komen vooral voort uit onhygiënische zeepvoorziening, het gebruik van katoenen handdoeken of het onvoldoende voorlichten van de kinderen. Het is daarom belangrijk dat scholen de relevantie van een goede hygiëne inzien”, aldus Frank Westdorp, Product en Market Manager van Tork bij SCA Benelux.

Volgens onderzoek van de tissuefabrikant onder 500 respondenten blijkt dat bijna 50 procent van Nederland vindt dat kinderen op school te weinig leren over hygiëne. Westdorp: “Een aantal eenvoudig uitvoerbare tips, zoals het aanbieden van lesmateriaal en het aanpassen van sanitaire voorzieningen kan daarin verandering brengen.”

Hygiëne tips voor scholen

Voor de ruimtes op school bestaan er volgens Tork een aantal eenvoudige maatregelen, die zorgen voor een vermindering van de kans op de bacteriële verspreiding van griep en verkoudheid:

  1. Vervang katoenen handdoeken of hete luchtdrogers door papieren handdoekjes;
  2. Zorg ervoor dat vloeibare of schuimende zeep op bereikbare hoogte voor de kinderen aanwezig is;
  3. Zorg voor gesloten systemen (bijvoorbeeld van vloeibare of schuimzepen) in de toiletruimtes.
  4. Ventileer de ruimtes en lokalen goed;
  5. Was speelgoed, in het bijzonder het speelgoed dat kinderen in hun mond steken, goed af.

Leren over hygiëne belangrijker dan goede manieren

Ruim twee derde van de ouders vindt het handhaven van hoge normen van hygiëne op school belangrijk, belangrijker zelfs dan goede manieren (58%) of hard studeren (34%). Maar liefst 90 procent van de ondervraagde ouders staat er dan ook op dat hun kinderen hun handen wassen voor en na het eten, na een toiletbezoek of na een schooldag. Na het niezen bijvoorbeeld wordt het wassen van de handen vaak nog overgeslagen.

Leer kinderen de basis van besmetting

Om die reden is het belangrijk kinderen te laten zien hoe gemakkelijk bacteriën, die ziektes veroorzaken, zich verspreiden. Gebruik bijvoorbeeld de nevel van een een gewone plantenspuit om aan te tonen hoe een nies de bacteriën verspreidt. Of strooi talkpoeder op de handen van de kinderen en laat de kinderen elkaar de hand schudden. Zolang de poeder zichtbaar blijft, blijft de besmetting ook actief.

Best gelezen

Hygiëne

Partners