Dinsdag 10 oktober staat het NVZ Hygiëneforum 2017 op het programma in De Reehorst in Ede. Thema van het congres is ‘Hygiëne: hoofd- of bijzaak?’ In aanloop naar het forum staat Hans Razenberg, directeur van brancheorganisatie NVZ, uitgebreid stil bij de thema’s die tijdens het forum aan bod komen en bij het belang van een goede hygiëne. Vandaag zijn eerste bijdrage: Hygiëne moet weer een prioriteit worden.

Hans Razenberg, directeur van brancheorganisatie NVZ: ‘We moeten ons antibioticumgebruik verminderen.’
Vóór 1930 zou je niet in een ziekenhuis hebben willen liggen. Niet alleen vanwege de reden waarom je überhaupt opgenomen moest worden, maar vanwege het significante risico dat je toen had op het oplopen van een (dodelijke) bacteriële infectie. Infecties die we nu als triviaal zien, waren massamoordenaars in die tijd. Gelukkig ontdekte Alexander Fleming in 1930 ’s werelds eerste antibioticum (penicilline), en plotseling werden ziekenhuizen een plek waar je daadwerkelijk vaker gezonder weg ging dan toen je opgenomen werd.
Antibioticaresistente bacterie
Maar de laatste tijd lijkt het erop dat we ons zorgen moeten maken voor een terugval naar die jaren vóór 1930. Bacteriën worden geleidelijk resistent tegen onze antibiotica, die nog steeds overal gebruikt worden bij vrijwel elke infectie. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor er een pandemie zoals de pest uitbreekt, veroorzaakt door een antibioticaresistente bacterie.
Om dit te voorkomen werken wetenschappers hard aan enerzijds het ontwikkelen van nieuwe antibiotica en anderzijds het aanpassen van bestaande antibiotica, om meer ‘resistent tegen resistentie’ te worden. Dit zijn echter lange en dure trajecten – voordat een nieuw antibioticum op de markt gebracht kan worden, ben je al gauw tien jaar en honderden miljoenen euro’s verder. Op de korte termijn is de oplossing echter vrij simpel: we moeten ons antibioticumgebruik verminderen. En om dat doel te bereiken, wat is er effectiever dan het voorkomen van infectieziekten – en daarmee de reden voor het gebruiken van antibiotica?
Infectiepreventie
En juist op dit gebied zien we vreemde ontwikkelingen. Hoewel we nog steeds berichten krijgen van MRSA-uitbraken in de gezondheidszorg, houden publieke gezondheidsinstanties zich meer bezig met de discussie of we niet ‘te schoon’ zijn, dan dat ze adviseren om goede maatregelen te nemen voor infectiepreventie. Oftewel: goede hygiënepraktijken zijn een bijzaak geworden, terwijl we het als een topprioriteit moeten bestempelen.
Sommigen zullen nu wel denken: natuurlijk zegt de reinigingsmiddelenindustrie dit, dat stimuleert de verkoop van hun producten. Tegen jullie zou ik willen zeggen: heel goed. Vertrouw niet klakkeloos alles wat je op het internet leest. Er wordt al meer dan genoeg onzin gepubliceerd. Houd rekening met motieven, luister naar verschillende experts en controleer stellingen. En voor wat dit verhaal betreft, is er geen betere plek om dit te doen dan bij het Hygiëneforum 2017, 10 oktober in De Reehorst te Ede. Luister naar wat verschillende internationaal gerenommeerde experts vanuit verschillende achtergronden te zeggen hebben over hygiëne. Alvast een voorproefje: goede hygiëne is een cruciaal element voor een gezonde toekomst.
Het voorlopige programma van het Hygiëneforum en meer achtergrondinfo is te vinden op de website van het Hygiëneforum. Aanmelden voor het congres is op deze website ook mogelijk.
Lees ook:
NVZ: goede hygiëne krijgt nog steeds te weinig aandacht
Minister Schippers: draagvlak richtlijnen infectiepreventie nodig
Dan moeten de schoonmaakbedrijven stoppen met personeel als slaven op te drijven en de gigantische winsten eens op het tweede plan te zetten maar gom en de andere Slaven drijver hebben maar een doel winst en dat gaat niet sa,en met hygiëne of schoon