Schoonmaakbedrijven die contracten met scholenstichtingen hebben, hoeven in sommige gevallen minder vaak btw te betalen dan eerder door de fiscus werd gesteld. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. Die wees daarbij onder meer naar een arrest over een schoonmaakbedrijf en een scholenstichting die samen een eigen bv hadden opgericht. Dat schrijft het Financieel Dagblad.
De krant schrijft: “De btw is vaak een obstakel voor samenwerking in het onderwijs en de zorg. Als verschillende organisaties administratieve of andere functies willen bundelen of op afstand zetten in een daarvoor opgericht samenwerkingsverband, kunnen zij opeens te maken krijgen btw-afdracht.”
Scholen kunnen btw niet doorberekenen aan leerlingen of ouders
De Belastingdienst vond dat het btw in rekening moest brengen bij de scholen die via een dergelijke constructie schoonmaakdiensten afnemen. Scholen kunnen deze omzetbelasting echter niet doorberekenen aan leerlingen of ouders, omdat zij als eindgebruiker worden beschouwd. “Daar zit de btw-pijn”, zegt belastingadviseur van EY Petra Pleunis in het FD. Zij stond de stichting met een eigen schoonmaakbedrijf bij in de procedure tegen de btw-heffing.
Een zogeheten fiscale eenheid vormen
De manier voor stichtingen en bedrijven die een apart bedrijf oprichten om geen btw te hoeven betalen is om een zogeheten fiscale eenheid te vormen. Daarmee zijn ze voor de Belastingdienst vrijgesteld van btw. Bij het schoonmaakbedrijf dat door de Hoge Raad als voorbeeld werd gebruikt liet de fiscus de constructie in eerste instantie toe, maar bleek later toch op andere gedachten gebracht en stuurde daarom voor de periode tussen 2013 en het eerste kwartaal van 2015 een btw-naheffing van 255.471 euro voor de schoonmaakwerkzaamheden.
Rechtbank en Gerechtshof oordeelde in het voordeel van de schoonmakers
De schoonmaakonderneming was het niet eens met de werkwijze van de Belastingdienst en nam juridische stappen. Zowel de rechtbank in Den Haag als het Gerechtshof oordeelde vervolgens in het voordeel van de schoonmakers. En nu stelt dus ook de Hoge Raad het bedrijf in het gelijk.
Fiscus blijft verzoeken beoordelen op basis van specifieke omstandigheden
Een woordvoerder van Financiën laat het FD weten dat de Belastingdienst elk verzoek om een fiscale eenheid te mogen vormen zal blijven beoordelen op basis van specifieke omstandigheden. Wat het arrest van de Hoge Raad voor financiële gevolgen voor de inkomsten van het Rijk betekent is onduidelijk, zo staat er in de krant.
VO-Raad blij met uitspraken Hoge Raad
De VO-Raad, de belangenorganisatie voor scholen in het voortgezet onderwijs, is hoe dan ook blij met de uitspraken van de Hoge Raad. Die maken het volgens de Raad voor scholen gemakkelijk om zaken als schoonmaak onder te brengen bij een eigen bedrijf zonder dat de fiscale lasten omhoog gaan.