Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hoe ziet de toekomst van glasbewassing eruit?

Bij een van de gebouwen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam lieten ontwikkelaar Kite Robotics en schoonmaakbedrijf Asito donderdag zien wat er op dit moment allemaal mogelijk is met een glazenwasrobot.

Bij Asito worden de mogelijkheden van robotisering op dit moment uitgebreid in kaart gebracht. “We kijken goed om ons heen en draaien proef met schoonmaakrobots. Dat doen we al een tijdje samen met verschillende klanten met de Intellibot, maar ook met deze Kite Robot. Wat is de toekomst? Wij weten het ook nog niet, maar we willen wel vooraan staan. We gaan deze glazenwasrobot komende periode uitproberen op verschillende locaties”, vertelt Sander Haas van het schoonmaakbedrijf.

Voordelen van deze methode van glasbewassing

Het bedrijf wil samen met het eveneens Twentse Kite Robotics demonstreren welke voordelen deze methode van glasbewassing biedt. “Een jaar geleden zag ik de schoonmaakrobot voor het eerst, bij de Universiteit Twente in Enschede, waar we ook betrokken zijn bij de schoonmaakdienstverlening. Daar komt de robot al regelmatig in actie. We zijn vooral nieuwsgierig waar je in de praktijk tegenaan loopt als je met deze glazenwasrobot aan de slag gaat.”

Voordelen van de glazenwasrobot

Haas: “Allereerst levert de robot kwaliteit. Er wordt gebruikgemaakt van osmosewater en dat levert een streeploos resultaat op. Daarnaast doet hij het werk volledig automatisch. De operator hoeft alleen de installatie te verzorgen en op de knop te drukken.” De robot kan tussen de 300 en 500 meter per uur wassen, afhankelijk van het gebouw, en werkt tot windkracht 5. Glazenwassers mogen tot windkracht 4 omhoog. Sowieso is het werk van een glazenwasser behoorlijk arbeidsintensief. “Ook de veiligheid en de arbeidsomstandigheden op grote hoogte spelen natuurlijk een rol.”

Verdwijnt de glazenwasser?

Een van de glazenwassers die zich bezighoudt met gebouw J van de Erasmus Universiteit komt ook even een kijkje nemen. “Dat gaat makkelijk. Wij zijn eigenlijk niet meer nodig”, grapt hij. Toch is het een serieuze constatering. Wat wordt de rol van de glazenwasser in de toekomst? Maakt deze techniek hem niet overbodig? “De glazenwasrobot is vooral geschikt voor werk dat rechttoe-rechtaan is”, constateert Haas. “Is een gebouw te ingewikkeld – bijvoorbeeld door grote vensterbanken of andere onhandige vormen – dan zijn er nog steeds mensen nodig om het werk te doen op plekken waar de robot niet bij kan komen. En natuurlijk moet de Kite Robot geïnstalleerd en bediend worden. Dat kan de glazenwasser leren. We zien het vooral als een mooie aanvulling, niet als een vervanging.”

Robot voor glasbewassing slaat aan

Ontwikkelaar Stefan Spanjer is blij dat de robot aanslaat. “Het is heel waardevol dat schoonmaakbedrijven onze uitvinding gaan omarmen. We zijn inmiddels zo’n drieënhalf jaar bezig met de ontwikkeling en hebben afgelopen tijd vooral de puntjes op de i gezet. Dat zat vooral in kleine dingen, zoals het voorkomen van storingen. Ook is de certificering geregeld en hebben we de kwaliteit laten testen. Kortom, de Kite Robot is er klaar voor.”

Reinigen van glas én gevel

Volgens Spanjer zijn er in Rotterdam volop interessante panden die met de robot gewassen kunnen worden. “We kunnen flink de hoogte in, zolang de kabels maar lang genoeg zijn. Er moeten vier bevestigingspunten aangebracht worden, in alle hoeken, het water en de elektriciteit komen van boven.”

Alle gebouwen die relatief vlak zijn, zijn geschikt

Het gebouw wordt ingelezen in het systeem en vervolgens gaat de robot zelf aan de slag. “Door de zoute lucht en al het verkeer in en rond de stad worden gebouwen erg snel vies. Het voordeel van de glazenwasrobot is dat niet alleen de ruiten maar ook de hele gevel gereinigd wordt. Iets dat bij veel panden hooguit een keer per jaar gebeurt. Alle gebouwen die relatief vlak zijn, zijn geschikt.” Vensterbanken mogen met de huidige borstel ongeveer 15 cm uitsteken. “De meeste gevels, denk aan natuursteen of aluminium, kunnen gewassen worden. Alleen gemetselde gevels zijn een risico. Je moet dan eerst honderd procent zeker weten dat de cementvoeg geen gruis loslaat.”

We weten niet hoe de toekomst eruitziet, maar we zullen onze ogen niet sluiten voor robotisering – Sander Haas (Asito)

Prijskaartje

Dan de hamvraag: wat kost een Kite Robot? “Een exacte prijs hebben we op dit moment nog niet”, vertelt Spanjer. “Dat is vooral afhankelijk van het gebouw.” Haas vult aan. “Als opdrachtgever heb je daar overigens geen omkijken naar. Je wilt gewoon een schoon gebouw en geen robot. Het moet natuurlijk sowieso niet duurder worden voor de klant. Dat staat ook voor ons bovenaan. En het resultaat moet optimaal zijn. We weten niet hoe de toekomst eruitziet, maar we zullen onze ogen niet sluiten voor robotisering. We treden de veranderingen met open vizier tegemoet.”

Lees ook:
Glazenwasser wordt operator robot
‘Ramenwasrobot maakt glazenwasser níét overbodig’
Asito on the road met de Intellibot

Launching Partners