Zonder handschoenen schoonmaken? Vele schoonmakers doen het of zouden het willen doen. Maar: “Niet verstandig” zeggen de twee deskundigen die Service Management sprak. Zelfs de CAO-schoonmaak waarschuwt. En wie is verantwoordelijk als er iets fout gaat? In onderstaande whitepaper alle ins en outs over gebruik van handschoenen bij het schoonmaken.
Download hier de whitepaper ‘Handschoenen: allesbehalve overbodige luxe’
Als deskundige infectiepreventie heb ik wel enige moeite met een aantal uitspraken die hier gedaan worden. Deze komen in de verste verte niet overeen met de maatregelen die genomen moeten worden om verspreiding van (Bijzonder Resistente) Micro Organismen te minimaliseren.
Tenslotte is de doelstelling van schoonmaak niet alleen een frisse uitstraling en een visueel schone ruimte creëren, maar moeten schoonmaakwerkzaamheden vandaag de dag ook hun aandeel in infectiepreventie waarmaken. Dan zullen de handschoenen naast op tijd aandoen, ook op tijd uitgedaan moeten worden om besmetting van de omgeving en materialen te voorkomen….. Bescherming van de medewerker is belangrijk, maar je omgeving (bijvoorbeeld bij het licht uitdoen), eigen materialen (bijvoorbeeld de mopsteel) en je kar te besmetten met vieze handschoenen en daardoor (ook) zelf als medewerker een Noro infectie oplopen lijkt mij toch niet de bedoeling van het dragen van handschoenen… Laten we onze medewerkers hierover goed instrueren en op de juiste wijze beschermen.
Charlotte Michels, deskundige infectiepreventie CareB4
Onverbrekelijk verbonden aan het dragen (en weer op tijd uit doen) van handschoenen is het handen wassen. In medische omgevingen spreken we zelfs van het ‘protocol handen wassen’. Jammer dat hier voor de volledigheid er geen melding van wordt gemaakt. Soms kan het NIET aantrekken van handschoenen prevaleren boven het wel dragen. Het op het juiste moment EN op de juiste manier handen wassen is dan zeer belangrijk.