Wil jij schoonmaakproducten testen?

Word lid van ons testpanel!

Hago Zorg wint schoonmaakaward voor TOP Academie

And the winner is… De Golden Service Award voor mvo ging dinsdag naar schoonmaakbedrijf Hago Zorg voor haar TOP Academie. “Een prachtig voorbeeld van samenwerken in een keten.” 

De Golden Service Awards brengen de lichtende voorbeelden in de schoonmaakbranche naar voren. En dat is uitermate goed gelukt. Maar liefst 13 prachtige inzendingen kwamen er binnen. “Het was al moeilijk om op basis van onze criteria het aantal naar 5 genomineerden terug te brengen”, vertelde juryvoorzitter Marjolijn Hoogendam. “Uit vijf er eentje kiezen was nog moeilijker.”

Niet meer cliënt, maar schoonmaker

Na een hartelijke ontvangst bij Diversey Care door directeur Henk Toering (tevens spreekstalmeester), stonden eerst twee lezingen op het programma. Leonore Nieuwmeijer, specialist inclusiviteit bij schoonmaakbedrijf Asito, ging in op de vraag hoe je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet. Ze haalde daarbij talloze voorbeelden aan. “Je ziet dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer identiteit krijgen als ze een shirt van Asito aantrekken.” Ze vervolgde: “We willen een afspiegeling van de maatschappij zijn. Dat gaat verder dan een banenafspraak.” Het mooiste voorbeeld was wat haar betreft Jeroen. “Een cliënt bij een GGZ-instelling. Hij is niet meer een cliënt, maar een schoonmaker van Asito. Dat doet iets met hem.”

Mvo veronderstelt communicatie

Joop de Zwart, docent van de Avans hogeschool, vindt dat mvo voorbij de checklijstjes moet komen. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar zit verantwoord in. Daar zit antwoord in. Dat veronderstelt communicatie. Vraag en antwoord. Mvo is dus geen ster aan de muur en een mvo-commissie. Dat ontslaat medewerkers van hun eigen verantwoordelijkheid. Het moet vanuit mensen zelf komen. Vanuit de dialoog.” Elke medewerker in een schoonmaakbedrijf heeft volgens De Zwart zijn eigen verhaal. “Breng die verhalen bij elkaar. Betrek medewerkers en laat dat de drijfveer zijn voor mvo.”

Recyclen van reinigingsmachines moet

André Vonk van ECMR was na de pauze als eerste van de vijf genomineerden aan de beurt. Hij toonde het gebrek aan grondstoffen over de komende vijftig jaar aan. “Het is dus geen rocket science. We zullen wel moeten recyclen.” Hij liet vervolgens een afvalberg zien. “Het is onze verantwoordelijkheid dat we geen kinderen in derdewereldlanden of in Europa op een afvalberg meer zien.” Recyclen is het devies. ECMR doet dat met reinigingsmachines en zet daarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in.

Koppelen onderwijs en arbeidsmarkt het ei van Columbus

De TOP Academie was als tweede aan de beurt. Gert Zoet namens Hago Zorg: “Een grote groep jongeren heeft niet de juiste kwalificaties of diploma’s die vereist zijn om de arbeidsmarkt te betreden. Dat heeft als gevolg een hoge jeugdwerkeloosheid.” img_6985In de TOP Academie werken Hago Zorg, de gemeente Rotterdam, LMC Praktijkonderwijs Schietbaanstraat en het Olympia College samen om daar wat aan te doen. Gevolg is een link tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. “Dat doen we met gegarandeerde stage- en werkplekken voor jongeren.” De samenwerking is zo uniek dat staatssecretaris Klijnsma het in de Tweede Kamer onlangs het ei van Columbus noemde.

Asito verbindt culturen met integratiediner

Als derde vertelde Sander Haas van Asito over het nationaal integratiediner. “Op meer dan 300 locaties eten 20.000 mensen met verschillende nationaliteiten en achtergronden met elkaar om verbinding tot stand te brengen.” Het waarom is volgens

Haas overduidelijk. “We zien het hebben van diverse nationaliteiten in ons bedrijf, maar ook daarbuiten, niet als een beperking, maar als een toevoeging. We kunnen dankzij die verschillende achtergronden ons werk goed doen. We vinden dat de sleutel tot succes. Je creëert eenheid in verscheidenheid.”

Besparing van 2,5 miljoen euro aan energie

Projectmanager Vera Jansen van de NS, coördinator K&V Danny de Jong en voorman Mohamed Ihmouten van Hago Rail Services, kwamen met het project EnergieZuinigOpstellen. 500 voormannen en schoonmakers helpen daarbij de NS 37.000 MWh stroom per jaar te besparen. Dit bespaart 2,5 miljoen euro per jaar en circa 448.000 kg CO2. Machinisten, storingsmonteurs én schoonmakers werken daarbij nauw samen. “Want het is niet eenvoudig om een trein in een energiebesparende sluimerstand te zetten”, aldus Ihmouten.

img_6914Gratis fysiotherapie voor medewerkers CSU

Als vijfde vertelde Jeroen Heijmans van schoonmaakbedrijf CSU over gratis professionele fysiotherapie, waarbij medewerkers ook online veel kunnen opzoeken. “Bijvoorbeeld instructievideo’s, tips en aanwijzingen.” Mocht er meer aan de hand zijn, dan de medewerker zelf kan oplossen, dan kan hij een fysieke afspraak maken. “Dit is echt uniek in Nederland”, stelde Sander de Casparis van HelloFysio, het bedrijf waarmee CSU samenwerkt. “Gevolg is dat het aantal verzuimmeldingen en de verzuimduur naar beneden zijn gegaan.” Online fysiotherapie helpt, constateren beide mannen. Casparis: “Dat blijkt ook uit onderzoek dat we samen met de Radboud Universiteit hebben gedaan.”

Juryberaad loopt uit, knappe samenwerking wint award

Na de presentatie van de vijf cases, trok de jury zich terug en hadden de aanwezige bezoekers de gelegenheid te netwerken en kaartjes uit te wisselen. Het juryberaad liep uit. Een teken dat het geen eenvoudige keuze was geworden. De spanning liep op toen juryvoorzitter Marjolijn Hoogendam het woord nam. “Het is een knappe samenwerking over de keten heen, van bedrijven met verschillende achtergronden. Het is toekomstgericht. Dit initiatief gaat de branche steunen. Voor nu en in de toekomst. Ik wil Hago Zorg, de gemeente Rotterdam, LMC Praktijkonderwijs Schietbaanstraat en het Olympia College feliciteren met de eerste prijs.” Gejuich barstte los en via Twitter galmden de felicitaties na. Hoogendam: “Maar eigenlijk zijn het allemaal topinitiatieven die navolging verdienen.”

 

Lees ook
5 genomineerden voor Golden Service Award voor mvo
20 schoonmaaktoppers naar halve finale Schoonmaker van het Jaar

Alle foto’s van de themabijeenkomst over mvo
(met dank aan Remco Nieuwenbroek)

 

Launching Partners