Na vijftien weken is de griepepidemie bijna het land uit, blijkt uit gegevens van onderzoeksinstituut Nivel.
Afgelopen week waren zo’n 41 op de 100.000 mensen geveld door de griep. Er is sprake van een epidemie als meer dan 51 op de 100.000 mensen ziek zijn. De epidemie is echter pas officieel voorbij als we twee weken achter elkaar onder deze epidemische grens zitten.
Griepepidemie duurt twee keer zo lang als normaal
Gemiddeld duurt een epidemie acht weken. De huidige griepepidemie duurt nu al twee keer zo lang als normaal. Twee jaar geleden werd Nederland nog geteisterd door een griepgolf die langer dan twintig weken duurde.
Afgelopen week zagen huisartsen vooral jonge kinderen tot vier jaar met griepachtige verschijnselen. Nivel houdt de griep in Nederland in de gaten via een representatieve groep van huisartsen in het hele land.
Wat is griep?

Was regelmatig de handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.
Griep, ook wel influenza genoemd, is volgens het RIVM een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus, het griepvirus. Mensen noemen verkouden zijn, hoesten en koorts ook vaak ‘griep’. Maar een verkoudheid komt door andere virussen. Griep komt in Nederland vaak voor, meestal in de winter. U kunt ieder jaar opnieuw griep krijgen. Dit komt doordat het virus elk jaar een beetje verandert.
Wat is een griepepidemie?
Griep is in de winterperiode een besmettelijke ziekte die zich vaak snel door het land verspreid. Als in een land of regio meer dan een ‘normaal’ aantal mensen tegelijk griep of griepachtige symptomen heeft en er griepvirus aangetoond wordt in afgenomen monsters, dan spreken we van een epidemie. Een griepepidemie wordt ook wel wintergriep of seizoensgriep genoemd en komt vrijwel ieder jaar voor tussen november en april.
Tips om griep te voorkomen
Het RIVM komt ook met tips. De eerste is de griepprik. De griepprik beschermt na 2 weken. Iemand die de griepprik heeft gehad, kan toch griep krijgen. Men heeft dan wel minder klachten van de griep. De griepprik helpt niet tegen verkoudheid en andere virussen die hoest veroorzaken. Griep is erg besmettelijk. Het is niet altijd mogelijk om te voorkomen dat iemand besmet raakt en ziek wordt. Om griep te voorkomen is het belangrijk om op het volgende te letten:
Bij hoesten of niezen:
Gebruik een papieren zakdoek. Heeft u geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van uw elleboog.
Gebruik een zakdoek maar één keer.
Gooi de zakdoek na gebruik weg.
Was hierna uw handen.
Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby’s wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
Handen wassen:
Was regelmatig de handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.
Huis schoonhouden:
Let vooral op deurknoppen, kranen en de leuning van de trap.
Maak speelgoed vaak schoon en was knuffels regelmatig.
Ventileren:
Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten, of: lucht 1 x per dag 10 minuten door een raam en/of deur open te zetten.
Lees ook
Goede handhygiëne belangrijker dan schone wc-bril
Handhygiëne, van gemakszuchtig naar alert
Geef een reactie